ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

05 Οκτώβριος, 2016

13 de Septiembre

Πολυκατοίκηση σε πρώην αποθήκη στο Μεξικό.

Της Ξένιας Σωτηροπούλου

 

Το έργο αφορά την μετατροπή μιας εγκαταλειμμένης αποθήκης στην πόλη του Μεξικό σε κτίριο κατοικιών, με τον σχεδιασμό 37 διώροφων διαμερισμάτων μικρού μεγέθους.

Κατά την αλλαγή της χρήσης σχεδιάστηκε στο κέντρο του κτιρίου ένα αίθριο - στοιχείο το οποίο συναντάται σε αρκετά έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου JSa. Τα οριζόντια επίπεδα διακόπτονται σχηματίζοντας ένα κατακόρυφο κενό για να τοποθετηθεί το κλιμακοστάσιο, από όπου γίνεται και η διανομή των κινήσεων προς τα διαμερίσματα μέσω υπαίθριων διαδρόμων.

Πρόκειται για έναν εσωστρεφή σχεδιασμό και την επιθυμία οργάνωσης μιας μικροκοινωνίας ενοίκων, οι οποίοι ακολουθώντας μια μικρή περιπατητική διαδρομή προς το διαμέρισμά τους μέσω του αιθρίου έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Στο αίθριο, επίσης, συνυπάρχει το σύγχρονο λεξιλόγιο της επέμβασης με το προϋπάρχον δομικό σύστημα.

Στην κάτοψη της πρώην αποθήκης, διαχωριστικοί τοίχοι τοποθετήθηκαν σε σχέση με τον υπάρχοντα κατασκευαστικό κάναβο, οργανώνοντας διαμερίσματα εμβαδού από 57 έως 70 τ.μ., ενώ μεγαλύτερες κατοικίες σχεδιάστηκαν στις γωνίες του κτιρίου. Παρά το περιορισμένο  μέγεθός τους, όλα τα διαμερίσματα είναι διώροφα με τους κοινούς χώρους του καθιστικού και της κουζίνας στο επίπεδο της εισόδου και το χώρο ύπνου στο πατάρι. Στο εσωτερικό των κατοικιών ρέει άπλετο φως, λόγω της ελεύθερης όψης από υαλοστάσια, η οποία διατηρήθηκε από την προηγούμενη χρήση του κτιρίου.

 

Αρχιτέκτονες: JSa Arquitectura

Κατασκευή: 2004
Τοποθεσία: 13 de Septiembre, Col. Escandon, Mexico City
Βραβείο: Honorary Mention in the Panamerican Biennial of Architecture in Quit, 2010

Επιμέλεια: Ξένια Σωτηροπούλου

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital