ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Seletar Close

17 Δεκέμβριος, 2009

Seletar Close

The Apartment House, Formwerkz Architects

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

English version

Στοιχεία έργου:
Αρχιτέκτονες: Formwerkz Architects
Σχεδιαστική ομάδα: Seetoh K.L, Alan Tay, Gwen Tan, Berlin Lee, JY Pang, XuanYi, EkaChai
Ημερομηνία κατασκευής: Μάρτιος 2009

Η ιδέα ενός συνόλου από ξεχωριστά «διαμερίσματα» κατοικίας με κοινούς ανοιχτούς χώρους επινοήθηκε για οικογένειες με πάνω από δύο γενιές που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Χώροι εργασίας, χώροι διασκέδασης, προσωπικοί χώροι και χώροι συνάθροισης δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Παράλληλα  οι αρχιτέκτονες προέβλεψαν την διαφύλαξη της απαραίτητης ιδιωτικότητας του κάθε ατόμου της κατοικίας. Οι ιεραρχίες των χώρων (και των οικογενειακών καταφύγιων) εκφράστηκαν με διαφορετικά υλικά και διαφορετική αρχιτεκτονική γλώσσα. Προκειμένου να σεβαστούν τις διαφορές και τις επιθυμίες των ενοίκων, οι αρχιτέκτονες περιορίστηκαν σε φυσικά υλικά, χρώματα και υφές. «Έχοντας ως δεδομένο ότι οι χώροι των κατοικιών είναι οργανικοί, τα περισσότερα στοιχεία σχεδιάστηκαν για να είναι εύκολα από-συνδέσιμα και ανανεώσιμα. Η στρατηγική επιτρέπει την μελλοντική ανάπτυξη, δεδομένου ότι αρχίσαμε απλά και καθαρά.» σχολιάζουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες.

Η κατοικία αποτελείται από δύο κύριους ορθογωνικούς όγκους και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Τα μέλη της οικογένειας απολαμβάνουν την ιδιωτικότητα τους και οι προσωπικοί τους χώροι αντανακλούν τις κρυφές τους επιθυμίες. Παράλληλα όμως, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους κοινόχρηστους χώρους. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ίσως οι σημαντικότεροι στην κατοικία καθώς ενθαρρύνουν το αίσθημα της κοινότητας. Στο πρώτο επίπεδο δημιουργήθηκε μια πισίνα, η οποία καταλαμβάνει τον κεντρικό προαύλιο χώρο μεταξύ των δύο όγκων και λειτουργεί ταυτόχρονα σαν φυσικό διαχωριστικό στοιχείο αλλά και σαν στοιχείο ενότητας αφού όλα τα μέλη της οικογένειας αγαπούν το κολύμπι.  Πάνω από την πισίνα αναπτύσσεται ένας κοινόχρηστος χώρος ο οποίος συνδέει όχι μόνο τα μέλη της οικογένειας αλλά και τους δύο όγκους της κατοικίας.  Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι  στα ανώτερα επίπεδα είναι πορώδεις , θέλοντας με αυτό τον τρόπο οι αρχιτέκτονες να προωθήσουν την οπτική σύνδεση μεταξύ των χώρων.

 

 


Στο δεύτερο επίπεδο, η κύρια κρεβατοκάμαρα στο μπετονένιο κουτί, προεξέχει πάνω από τον χώρο του σαλονιού που βρίσκεται στο ισόγειο. Αριστερά, το ξύλινο κουτί-μπαλκόνι στο δωμάτιο της κόρης με τον τοίχο οθόνη κινηματογραφικών προβολών, αιωρείται πάνω από τον εξωτερικό χώρο με την τραπεζαρία. Στον προαύλιο χώρο του ισογείου, πίσω από την τραπεζαρία, φαίνεται μια σειρά παλαιών πευκόδεντρων.

Στο τρίτο επίπεδο τα μπαλκόνια για τις κρεβατοκάμαρες συνδέονται με το roof garden του όγκου των γονέων. Στο επίπεδο αυτό το roof garden και μια «αντανακλαστική» πισίνα είναι τα δύο σημεία σύνδεσης των δύο όγκων της κατοικίας. Το νερό λειτουργεί ως χαλαρωτικό φόντο για τα δωμάτια και ταυτόχρονα συντελεί αποτελεσματικά στη μείωση του θερμικού κέρδους για το κάτω επίπεδο .

Πληροφορίες: Formwerkz Architects
Σχέδια: Formwerkz Architects
Φωτογραφίες: Jeremy San

Επιμέλεια: Μαρία Παπαδημητρίου, αρχιτέκτων μηχανικός

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO