ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Vader House

31 Ιανουάριος, 2010

Vader House

Ένα βικτωριανό terrace house μετατρέπεται σε ένα χώρο σύγχρονο και ελκυστικό από τους Andrew Maynard Architects .

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

English version

Η αρχιτεκτονική του Andrew Maynard αναγνωρίστηκε γρήγορα ως μια σημαντική παρουσία στην αρχιτεκτονική σκηνή. Το 2002 δημιούργησε το γραφείο Andrew Maynard Architects. Το πλήθος των πραγματοποιημένων έργων του, οι σχεδιαστικοί πειραματισμοί του, τα βραβεία που έχει λάβει και οι εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει τον έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστό.

Οι ιδέες του χαρακτηρίστηκαν «ικανές να δημιουργήσουν απροσδόκητη ευχαρίστηση σε ιδιαίτερα προβληματικούς χώρους» (Peter Hyatt) ενώ η αρχιτεκτονική του θεωρείται «μεγάλο άλμα την κατάλληλη στιγμή» (Pol Oxygen) . Η Pol Oxygen συγκεκριμένα γράφει: «Στόχος του δεν είναι τίποτα λιγότερο από " μια ολοκληρωτική παγκόσμια τυραννική κυριαρχία".  Μπορεί να αστειεύεται αλλά αυτή η νέα μηχανή παραγωγής ταλέντου είναι πράγματι ικανή για ένα τέτοιο εγχείρημα.» Η Inhabitat σε ένα διαφορετικό ύφος αναφέρει για τον Andrew Maynard «Το έργο του προσφέρει μια λάμψη φωτός προς την νέα γενιά του έξυπνου, συμπαγούς, κομψού σχεδιασμού κατοικίας. Κάθε project του προσφέρει μια εκτενή, απόλυτα-εμπνεσμένη ματιά και κάνει το μέλλον να μοιάζει με ένα πολύ ωραίο μέρος για να ζεις.»

Οι Andrew Maynard Architects αντιμετωπίζουν την αρχιτεκτονική με πάθος. Κάθε νέο project είναι μια καινούρια πρόκληση για αυτούς καθώς τους προσφέρει μοναδικές δυνατότητες και αφορμή για πειραματισμό. Ένα δυνατό concept συνοδεύει κάθε τους έργο. Αποφεύγουν συγκεκριμένα στυλ και θεματολογίες και πραγματεύονται ιδέες και όχι τύπους κτηρίων.

Παρακάτω θα δούμε πώς μετέτρεψαν ένα παραδοσιακό βικτωριανό terrace house στην Μελβούρνη σε ένα χώρο σύγχρονο και ελκυστικό.


Vader House, Fitzroy, Melbourne, Australia


 

Το project αφορά μια παρέμβαση σε ένα παραδοσιακό βικτοριανό terrace house στo κέντρο της Μελβούρνης. Η κατοικία προοριζόταν για ένα ζευγάρι οι οποίοι ήθελαν έναν χώρο ευέλικτο και κατάλληλο για διασκέδαση. «Η πυκνή δόμηση των terrace houses που ισχύει στην περιοχή μπορεί συχνά να είναι ασφυκτική, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, υπήρχε ικανοποιητικός χώρος για κινήσεις.», σχολιάζει ο Andrew Maynard. 
 
Σαφήνεια,  προσαρμοστικότητα και «παιχνιδιάρικη» διάθεση χαρακτηρίζουν το Vader House. Οι Andrew Maynard Architects  τηρώντας τους περιορισμούς ύψους αλλά ταυτόχρονα αντιδρώντας στους οπισθοδρομικούς κανονισμούς της περιοχής επέλεξαν μια «έξυπνη» συνθετική λύση. Δημιούργησαν μια στέγη η οποία ξεπερνά τα όρια του εξωτερικού τοίχου  και διακόπτει τη συμμετρική γραμμική κορυφογραμμή της περιοχής Fitzroy, δίνοντας έτσι μια διαφορετική όψη στην βικτοριανή κατοικία. Ο μεταλλικός σκελετός της στέγης επεκτείνεται «αγκαλιάζοντας» τον ασυνήθιστα ψηλό υπάρχοντα τοίχο ο οποίος εισάγεται στο εσωτερικού της κατοικίας. Έτσι δημιουργούνται διπλού ύψους εσωτερικά πατώματα, ένα επίπεδο ημιώροφου και ένας ευρύχωρος εσωτερικός χώρος.

 

 


Στο κέντρο του Vader House  σχεδιάστηκε ένας εσωτερικό αίθριο επιτρέποντας την άμεση επαφή εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ο διαχωρισμός μεταξύ τους είναι μόλις διακριτός. Το στρατηγικά τοποθετημένο αίθριο σε συνδυασμό με τις διαφανείς πόρτες επιτρέπει τη φυσική και οπτική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των χώρων και  παρέχει άφθονο φυσικό φως και αερισμό στην κατοικία, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη λειτουργίας συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Ο Andrew Maynard αναφέρει: «Ένα βαθύ κόκκινο χρώμα αναζωογονεί το εσωτερικό.  Παράθυρα τρυπούν περιστασιακά το εσωτερικό επιτρέποντας σε ένα κινηματογραφικό φως να χορέψει στο εσωτερικό του Vader House». Tα καθαρά υλικά και τα ζωηρά χρώματα της παρέμβασης αντιτίθεται στον σκοτεινό χρώμα του τούβλινου τοίχου του terrace house. Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν έναν διαφανή γυάλινο διάδρομο κατά μήκος του βόρειου τοίχου για να ενώσουν αυτά τα δύο αντιτιθέμενα στοιχεία.

 


Ο σχεδιασμός του Vader House αρχικά φαίνεται πολύ απλός. Αργότερα όμως αντιλαμβάνεται κανείς την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού καθώς πολλά στοιχεία της κατοικίας εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλαπλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, η σκάλα ανάβασης στο δεύτερο επίπεδο αποτελεί ταυτόχρονα τμήμα της κουζίνας, οι σωλήνες εξαερισμού λειτουργούν ως συστήματα φωτισμού και ο εξωτερικός τοίχος είναι ταυτόχρονα εσωτερικός τοίχος διπλάσιου ύψους στον χώρο της κουζίνας.

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν τη λογική του tetris στο σχεδιασμό τους. Κομμάτια φαίνεται σαν να έχουν «πέσει» τυχαία  στην ανατολική πλευρά του terrace house και να έχουν δημιουργήσει νέους χώρους στην κατοικία. Για παράδειγμα, ένα en-suite δημιουργήθηκε στην κρεβατοκάμαρα από ένα τέτοιο τυχαίο κομμάτι tetris.
 

 

 


Το Vader House είναι ένας εμπειρικός χώρος. Κινούμενος μέσα στην κατοικία κρυφά στοιχεία αποκαλύπτονται. Το ξύλινο deck στον προαύλιο χώρο κινείται αποκαλύπτοντας  ένα κρυμμένο SPA. Μια καταπακτή ανοίγει για να σε οδηγήσει στο κελάρι, το οποίο αναπτύσσεται κάτω από την κατοικία. Το παράθυρο του μπάνιου γίνεται αδιαφανές με το πάτημα ενός διακόπτη. Μια κρυφή σκάλα οδηγεί στο γραφείο του ημιώροφου. Γυαλιστερά λευκά πανέλα στο εσωτερικό αίθριο αποκρύπτουν λειτουργίες. Μια κρυφή διάβαση πίσω από το διάδρομο στον ίδιο χώρο οδηγεί σε ψηλότερο επίπεδο προσφέροντας μοναδικές απόψεις προς την πόλη.  Όταν οι επιφάνειες αυτές μετακινούνται αποκαλύπτοντας τα στοιχεία που κρύβουν, το σκηνικό στην κατοικία αλλάζει σημαντικά και το Vader House αποκτά έναν δυναμικό, τύπου «χαμαιλέοντα» χαρακτήρα.

 

 

 


Το Vader house κέρδισε το 2009 το Vision Award. Επιπλέον καταχωρήθηκε στη λίστα για τα AIA και τα idea awards.

Πληροφορίες: Andrew Maynard Architects
Φωτογραφίες:Peter Bennetts

Μαρία Παπαδημητρίου, αρχιτέκτων μηχανικός

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO