ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

17 Δεκέμβριος, 2011

Long Barn Studio, Nicolas Tye Architects

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο σε ένα παλιό αχυρώνα.

English version

Το Long Barn Studio βρίσκεται στις παρυφές ενός χωριού στο Mid-Bedfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Nicolas Tye Architects δημιούργησαν το γραφείο τους μέσα στο σπίτι του αρχιτέκτονα Nicolas Tye ( το οποίο ήταν αχυρώνας και τροποποιήθηκε το 2004).  Στόχος ήταν η δημιουργία ενός νέου χώρου γραφείου το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ένα άνετο, υγιές και ενθαρρυντικό περιβάλλον σε μια ομάδα δώδεκα πλέον ατόμων.

 

tye.2010.04.06.jpg

 

Μία από τις βασικές φιλοσοφίες σχεδιασμού ήταν η εναρμόνιση και η συμπλήρωση της υπάρχουσας δομής του αχυρώνα που βρίσκεται μέσα σε ένα αγρόκτημα, σε ένα καθαρά γεωργικό περιβάλλον. Ο υφιστάμενος αχυρώνας (που απέχει μόλις 20 μέτρα και επίσης ενσωματώνει μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση) προσέφερε τον βασικό σχεδιαστικό οδηγό.  Ήταν σημαντικό το νέο γραφείο (τόσο σε κλίμακα όσο και σε υλικά) να μην αναιρεί την προϋπάρχουσα δομή και να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το χωρικό περιβάλλον.

 

tye.2010.04.03.jpg

tye.2010.04.04.jpg

 

Η ιδέα του σχεδιασμού είναι βασισμένη στο  γυαλί. Οι  Nicolas Tye Architects επέλεξαν λιτή φόρμα και υλικά και δημιούργησαν ένα ορθοκανονικό κουτί το οποίο συμπληρώνει την γραμμικότητα του παρακείμενου αχυρώνα και επενδύθηκε στις δύο πλευρές του με ξύλινη επιφάνεια από πεύκο , παραπέμποντας στην επένδυση του βιβλίου.

Η επένδυση από πεύκο προστατεύει το κτήριο από τις καιρικές συνθήκες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά δημιουργώντας  ταυτόχρονα οπτικές  γραμμές. Οι υαλοπίνακες  επιτρέπουν υψηλά επίπεδα φυσικού φωτισμού στο στούντιο κατά μήκος της βόρειας πλευράς καθώς και στο γύρω τοπίο να εισχωρήσει  στο εσωτερικό του στούντιο. Κατά μήκος της νότιας όψης ξύλινα πανέλα από πεύκο  είναι διάσπαρτα στις  γυάλινες όψεις επιλύοντας τα ζητήματα της υπερθέρμανσης. Οι χώροι που δημιουργούνται μεταξύ τους έχουν μια ειδική χρήση (αρχιτεκτονική βιβλιοθήκη, χώρος γραφείων, τουαλέτες, αίθουσα συσκέψεων).

 

tye.2010.04.05.jpg

tye.2010.04.02.jpg

 

Λεπτομέρειες από χάλυβα  χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το στούντιο αντικατοπτρίζοντας τον αρχικό γεωργικό χαρακτήρα του τόπου και αναδεικνύοντας τα μικρότερα παράθυρα και την γραμμική κορυφογραμμή. Στο εσωτερικό του στούντιο ένα συνεχές δάπεδο από ασβεστόλιθο ενισχύει τον κύριο άξονα και ο χώρος χωρίζεται με μια σειρά από πανέλα, που δημιουργούν δευτερεύοντες χώρους (κουζίνα, αποθήκη υλικών, βιβλιοθήκη εγγράφων, χώρο αποδυτηρίων για το προσωπικό).

 

tye.2010.04.07.jpg

tye.2010.04.08.jpg

 

Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από γυψοσανίδες πάχους 200 χιλ, έχουν εξωτερική μόνωση και επενδύθηκαν από ξύλο πεύκου, ενώ όλα τα εσωτερικά τοιχώματα είναι απλές γυψοσανίδες. Αυτή η αρχή της θερμικής μάζας εμποδίζει το στούντιο από την ταχεία θέρμανση ή ψύξη. Το κτήριο υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις του οικοδομικού κανονισμού. Μια σειρά από προηγμένες βιώσιμες τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί στο στούντιο  (ανεμογεννήτρια, συλλογή όμβριων υδάτων, αποθήκευση λυμάτων, εγκαταστάσεις λιπασματοποίησης, προσωπικός λαχανόκηπος, χαμηλός ενεργειακά και κεντρικά ελεγχόμενος φωτισμός , σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, οικολογικά / οργανικά χρώματα, κεντρικός αερισμός, συνδυασμένη αντλία αέρα - ανταλλαγής θερμότητας )

Η κατασκευή διήρκησε ένα χρόνο τηρώντας το πρόγραμμα που απαιτούσε ταχεία επέκταση των πρακτικών και άμεση επέκταση χώρου.

Μία λιτή λύση που σέβεται το γύρω τοπίο και τις ανάγκες των χρηστών. Ένας φιλικός και άνετος εργασιακός χώρος σε ένα αρμονικό φυσικό τοπίο, μακριά από το αστικό περιβάλλον αλλά με πολύ περισσότερες ανέσεις για τους χρήστες.

Διακρίθηκε με το RIBA ARCHITECTURAL AWARDS το 2009.

tye.2010.04.01.jpg

 

Επιμέλεια: Μαρία Παπαδημητρίου, αρχιτέκτων μηχανικός
Πληροφορίες: παραχώρηση Nicolas Tye Architects
Εικόνες : παραχώρηση Nicolas Tye Architects

 

Στοιχεία έργου
Αρχιτέκτονες: Nicolas Tye Architects
Σύμβουλος πολιτικός μηχανικός: Akera Engineers
Σύμβουλος σχεδιασμού: Phillips Planning Services
Φωτογραφία: Philip Bier, Nerida Howard
Φωτισμός: Modular Lighting Instruments

Ημ. Πρώτης Δημοσίευσης στο gra: 22 Ιούλιος, 2010

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO