ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ Δ. ΧΡΗΣΗΣ

Οι Rogers Stirk Harbour & Partners κερδίζουν το Stirling Prize για δεύτερη φορά

08 Νοέμβριος, 2009

Οι Rogers Stirk Harbour & Partners κερδίζουν το Stirling Prize για δεύτερη φορά

Το Maggie’s Centre στο Λονδίνο είναι το καλύτερο RIBA Building για το 2009. (παρουσίαση έργου)  

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

English version

Το Maggie’s Centre του Λονδίνου κέρδισε το βραβείο Stirling Prize για το RIBA Building of the Year στις 28 Οκτωβρίου του 2009. Είναι η δεύτερη φορά που οι Rogers Stirk Harbour + Partners κέρδιζουν αυτό το βραβείο. Είχαν κερδίσει το Stirling Prize και το 2006 για το Terminal 4 στο Barajas Airport της Μαδρίτης. Η κριτική επιτροπή σχολίασε για τους νικητές: Οι Rogers Stirk Harbour + Partners δημιούργησαν μια διαχρονική αρχιτεκτονική που…εκφράζει συμπόνια, ευαισθησία και ένα βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς.

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk

 

Τα Maggie’s Centres είναι κέντρα υποστήριξης καρκινοπαθών και βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την συμβατική ιατρική περίθαλψη-νοσοκομεία. Το Maggie’s Centre του Λονδίνου βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του νοσοκομείου Charing Cross Hospital στο Hammersmith. Σχεδιαστικά, το  Maggie’s Centre London έρχεται σε αντιπαράθεση με το κύριο κτήριο του νοσοκομείου. Είναι ένα «μη-ίδρυμα», ένα  «ανοικτό σπίτι». Είναι ένας ευμετάβλητος και προσαρμόσιμος χώρος. Μπορεί να είναι διαφανής ή αδιαφανής, θορυβώδης ή ήσυχος, φωτεινός ή σκοτεινός. Οι Rogers Stirk Harbour + Partners ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι  περισσότερο από σπίτι, ένα χώρο περισσότερο φιλόξενο, περισσότερο άνετο, περισσότερο ευχάριστο και αναζωογονητικό.

 


copyright Morley von Sternberg

 

Ο σχεδιασμός του Maggie’s Centre London στηρίζεται στη δημιουργία μιας ακολουθίας από εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα σε μια αφιλόξενη τοποθεσία δίπλα στο Fulham Palace Road, κεντρικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας και ρύπανσης.

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk

 

Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο χώρο αποκατάστασης μέσα σε αυτό το πυκνό αστικό δίκτυο και να επιλύσουν την προβληματική γωνία στο χώρο του Charing Cross Hospital, που αποτελεί και το χώρο επέμβασης.

Η βασική αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου είναι μια «αιωρούμενη στέγη» που εξέχει από τον εξωτερικό τοίχο. Η στέγη είναι διάτρητη. Μια σειρά από γυάλινα ανοίγματα οροφής επιτρέπουν στο φυσικό φως, τον αέρα και τη βροχή να εισχωρήσουν, καταλήγοντας στο επίπεδο του εδάφους στην περιοχή των κήπων.

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk

 

Το κτήριο μελετήθηκε ενεργειακά. Φυσικός αερισμός, μέγιστο ποσοστό εκμετάλλευσης φυσικού φωτισμού, υψηλό επίπεδο μόνωσης, συστήματα ανακύκλωσης όμβριων υδάτων, ξυλεία μόνο από ανανεώσιμες πηγές, φύτευση για ηχομόνωση είναι μερικά από τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του κτηρίου. >

 

Η είσοδος στο Maggie’s Centre London προσεγγίζεται μέσα από τους χώρους του νοσοκομείου.

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk

 

Τέσσερα βασικά στοιχεία χαρακτηρίζουν το κτήριο:

α) ένας τοίχος ο οποίος αναπτύσσεται και στις τέσσερις πλευρές παρέχοντας προστασία από την εκτεθειμένη τοποθεσία του κτηρίου

β) ένας κεντρικός χώρος-κουζίνα που αποτελεί τον κύριο χώρο εστίασης και την «καρδιά» του κτηρίου.

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk


γ) μικροί προαύλιοι χώροι που συνορεύουν με τον κεντρικό χώρο και οι οποίοι λειτουργούν ως δωμάτια συνάθροισης, καθιστικού και συνεδριών

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk

 

δ) η «αιωρούμενη στέγη» που αναφέρθηκε και παραπάνω , η οποία αγκαλιάζει το κτήριο και περιορίζει τη θέα προς τον κεντρικό όγκο του νοσοκομείου.
 
Η δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για προσωπικό και επισκέπτες απαιτούσε υψηλής ποιότητας ακουστική. Ψηλοί εξωτερικοί τοίχοι προστατεύουν τους εσωτερικούς χώρους από τον συνεχή θόρυβο και τις οπτικές αποσπάσεις του Fulham Palace Road. Ο σχεδιασμός επιτρέπει στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Maggie’s Centre London να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους αλλά ταυτόχρονα να  μπορούν να προφυλάσσουν την ιδιωτικότητά τους. Μια προσεκτική ισορροπία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ιδιωτικότητα των επισκεπτών και στην ύπαρξη έντονης δραστηριότητας του περιβάλλοντος αστικού χώρου.

Η διαμόρφωση του τοπίου  είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό των Maggie’s Centre, και ιδιαίτερα του Maggie’s Centre London δεδομένου του συγκριτικά έντονου φυσικού χαρακτήρα του γειτονικού αστικού περιβάλλοντος. Μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον, οι αρχιτέκτονες Rogers Stirk Harbour + Partners σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα τοπίου Dan Pearson δημιούργησαν μια «όαση ηρεμίας». Αυτή η συνεργασία επέκτεινε την αποστολή του Maggie’s Centre London και στηρίχτηκε στο πάθος για την αρχιτεκτονική τοπίου του ιδρυτή των Maggie, Maggie Keswick Jencks. Τρεις εξωτερικοί κήποι -  βόρειοι, ανατολικοί και νότιοι χειμερινοί κήποι - αντιμετωπίζονται ως επεκτάσεις των εσωτερικών χώρων. Ενα δίκτυο από εσωτερικούς και εξωτερικούς κήπους δημιουργεί διαφορετικής κλίμακας χώρους.Όλες οι περιοχές του ισογείου είναι προσιτές στους επισκέπτες, οι οποίοι ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν το δικό τους προσωπικό χώρο μέσα στο κτήριο.

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk

 

Η διαμόρφωση του τοπίου σε σχέση με το υπάρχον νοσοκομείο και το νέο Maggie’s Centre London δημιουργεί ένα ευδιάκριτο και θεραπευτικό περιβάλλον γύρω και μέσα στο κτήριο και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενδεχόμενη θεραπεία των επισκεπτών. Οι χρήστες του κέντρου Maggie ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στη συντήρηση των φυτών και των κήπων για να τους δώσουν ένα αίσθημα ιδιοκτησίας του κέντρου. Η εντύπωση ενός απομονωμένου, προστατευμένου περιβάλλοντος ενισχύεται μέσω των χειμερινών προαύλιων κήπων οι οποίοι έχουν επιλεγμένες προοπτικές προς τους διαμορφωμένους δημόσιους χώρους. Το Maggie’s Centre London περιβάλλεται από μια συλλογή διαφορετικών δέντρων, τα οποία τυλίγουν το κτήριο στις δύο πλευρές που συνορεύουν με τον εξωτερικό κόσμο. Αυτά τα δέντρα βοηθούν στο φιλτράρισμα της ηχορρύπανσης από τον κοντινό δρόμο, και ταυτόχρονα παρέχουν μια ελκυστική άποψη από το εσωτερικό και από εξωτερικό του κτηρίου.

 


copyright Richard Bryant/ Arcaid.co.uk

 

Πληροφορίες: ευγενική παραχώρηση Rogers Stirk Harbour + Partners
Εικόνες: ευγενική παραχώρηση Rogers Stirk Harbour + Partners

Μαρία Παπαδημητρίου, αρχιτέκτων μηχανικός

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO