ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Μεγάλες Προσδοκίες

05 Ιανουάριος, 2007

Μεγάλες Προσδοκίες

Οι συντάκτες και οι συνεργάτες της LifO γράφουν για όσα προσμένουν το 2007.
«Tο Μουσείο της Ακρόπολης είναι τεραστίων διαστάσεων – φτιάχτηκε έτσι ώστε αφενός να χωράει όλη την Ακρόπολη και αφετέρου να μοιάζει με το «The Mall». pitsirikos»

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στη LifO (Λάιφο)


››Aυτό που περιμένω το 2007 είναι να κάνει πράξη ο Κακλαμάνης την υπόσχεσή του ότι θα ξαναφτιάξει την Πλατεία Ομονοίας όπως ήταν. Έχω σε μεγάλο άχτι τους νέους, μοντέρνους πολεοδόμους και αρχιτέκτονες, που νομίζουν ότι όλα στην Αθήνα ήτανε κιτς και κλασικά, μέχρι που ήρθαν αυτοί από το Μόναχο και τη Νέα Υόρκη να μας εκμοντερνίσουν. Και είδατε τι κάνανε στην Πλατεία Ομονοίας και την Πλατεία Κολωνακίου: το απόλυτο αίσχος. Βγάλανε τα δεντράκια και τα λοξά σιντριβανάκια, που τα βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες και ηρεμούμε, και βάλανε – τι; Σκέτο τσιμέντο. Βάλανε το μοντέρνο! Και φυσικά κάνανε την Αθήνα γιουσουρούμ. Λοιπόν, αν το κάνει, θα μείνει στην ιστορία: ο Δήμαρχος που τσάκισε τον ηλίθιο μοντερνισμό.
Απόστολος Διαμαντής

›› Περιμένω με ανυπομονησία τα καλά νέα για το Εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260. Το γνωρίσαμε φέτος το καλοκαίρι ως τον νέο χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών. Εκεί είδαμε τις πιο πρωτοποριακές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις του Φεστιβάλ και εκεί νιώσαμε με τον καλύτερο τρόπο την ανανέωση που έφερε ο Γιώργος Λούκος. Μέσα στο χειμώνα το εργοστάσιο πέρασε από την Εθνική Τράπεζα στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και θα το αξιοποιήσει. Οι κατασκευαστικές μελέτες ετοιμάζονται, ενώ το καλλιτεχνικό σχέδιο επεξεργάζονται ο Γιώργος Λούκος, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Γύρω στην άνοιξη θα έχουμε μια ιδέα για τα πράγματα που πρόκειται να συμβούν στο Εργοστάσιο, ενώ, λίγο πριν την έναρξη του φεστιβάλ, ο χώρος (ή μέρος αυτού) θα ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Βασίλης Λούρας

›› Προσμένω ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2007, και θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι τεραστίων διαστάσεων – φτιάχτηκε έτσι ώστε αφενός να χωράει όλη την Ακρόπολη και αφετέρου να μοιάζει με το «The Mall». Ο Ιερός Βράχος θα μεταφερθεί μέσα στο Μουσείο, και στη θέση του θα τοποθετηθεί ένα γιγαντιαίο καρουζέλ με μαρμάρινα αλογάκια, για να παίζουν τα παιδιά όσο οι γονείς τους θα θαυμάζουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας. Μέσα στο Μουσείο θα υπάρχουν οκτώ ασανσέρ, ώστε να μπορούν οι γηραλέοι τουρίστες να πηγαίνουν από το Θέατρο του Διονύσου στον Παρθενώνα χωρίς να ξεποδαριάζονται μέσα στο λιοπύρι και να τους έρχεται ταμπλάς. Οι επισκέπτες θα μπορούν –μέσα από τις τζαμαρίες του αναψυκτηρίου του ημιώροφου– να θαυμάζουν τις κιλότες και τα σώβρακα που απλώνουν οι νοικοκυρές στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών της οδού Μακρυγιάννη, συνδυάζοντας υπέροχα τον κόσμο της αρχαιότητας με τη σύγχρονη Ελλάδα. Στο Μουσείο θα γίνονται και οι δεξιώσεις της υψηλής κοινωνίας, οι οποίες –μέχρι τώρα– περιορίζονταν στους καλοκαιρινούς μήνες γιατί το Ηρώδειο δεν έχει στέγαστρο, και υπήρχε ο κίνδυνος να λασπώσουν τα μπρικ, τα πατέ και τα φουα γκρα. Τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν από τον πρόεδρο του «Συλλόγου Φίλων Παιδιών χωρίς Ελπίδα» Καρκίνο Βαρδινογιάννη. Με αγωνία αναμένεται τώρα η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να τοποθετηθούν στην αίθουσα δεξιώσεων και να έχουν κάπου να ακουμπήσουν τα παλτά και τις γούνες τους οι υψηλοί προσκεκλημένοι.
pitsirikos

›› Ανυπομονώ για τα θυρανοίξια που θα «στρέψουν» την όψη της πόλης προς την κατεύθυνση της μητρόπολης. Αναφέρομαι στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο κτήριο που βρίσκεται στο Σύνταγμα (στην αρχή της Καραγεώργη Σερβίας) και το οποίο θα στεγάσει την αλυσίδα βιβλιοπωλείων Public. Aναφέρομαι όμως και στο ΕΜΣΤ και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση που θα ανοίξουν το 2008, αλλά θα αρχίσουν να μας αποκαλυπτονται τους προσεχείς μήνες. Όλες τους είναι σημαντικές κατασκευές, μεγάλου μεγέθους και ρίσκου, που παρεμβαίνουν δυναμικά στον ιστό της πόλης. Είναι όλες τους κατασκευές που θα στεγάσουν ιδιαίτερες δράσεις από το χώρο του πολιτισμού. Στη λίστα αναμονής οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνω την ευκαιρία να επισκεφθώ και πάλι τους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών, το παλιό εργοστάσιο Τσαούσογλου πίσω από τη Σχολή Καλων Τεχνών και το Σχολείο στην οδό Πειραιώς. Και εκεί η εμπειρία είναι διπλή, δεν αφορά δηλαδή μόνο την παρακολούθηση ενός θεάματος, αλλά και την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς σημαντικές όψεις της αρχιτεκτονικής, ακόμη και της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.
Kατερίνα Ι. Ανέστη

›› Μέσα στο 2007 θα εγκαινιαστεί επιτέλους το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Σαν ψέματα ακούγεται. Μέχρι την άνοιξη θα έχουν μεταφερθεί όλα τα ογκώδη εκθέματα από το παλιό Μουσείο (και είναι πολλά), που παραμένει στη θέση του – άγνωστο πώς: ως συμπληρωματικός μουσειακός χώρος, ως εργαστήριο, ως αποθήκη... Μοναδική εκκρεμότητα, η κατεδάφιση πολυκατοικιών στην οδό Χατζηχρήστου. Το νέο Μουσείο έχει διπλή αρχιτεκτονική υπογραφή: του Μιχάλη Φωτιάδη και του Γαλλοελβετού Μπερνάρ Τσουμί. Η βάση στο σχέδιο του μουσείου, στηριγμένη σε πιλοτή, δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται πάνω από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στο επίπεδο αυτό βρίσκεται ο χώρος εισόδου, καθώς και αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, καταστήματα και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το μέσον είναι ένας μεγάλος, ψηλός τραπεζιόσχημος χώρος, που φιλοξενεί εκθέματα από τα αρχαϊκά χρόνια ώς τη ρωμαϊκή περίοδο. Στον ημιώροφο στεγάζεται αναψυκτήριο και εστιατόριο με θέα στην Ακρόπολη, καθώς και αμφιθέατρο με τεχνικό εξοπλισμό πολυμέσων. Η κορύφωση δημιουργείται από την ορθογώνια «Αίθουσα του Παρθενώνα», που διατάσσεται γύρω από ένα αίθριο. Το γυάλινο περίβλημά της εξασφαλίζει ιδανικό φωτισμό στα γλυπτά και άμεση θέαση προς και από την Ακρόπολη, το ιστορικό σημείο αναφοράς. Τα εγκαίνια το φθινόπωρο.
Δημήτρης Ρηγόπουλος

›› Την πεζοδρόμηση της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Εδώ και χρόνια μαθαίνουμε πως το κομμάτι της ανόδου της οδού Κωνσταντινουπόλεως στο Γκάζι, δίπλα ακριβώς στις γραμμές του τρένου, θα πεζοδρομηθεί – και όλα δείχνουν πως μέσα στο 2007 αυτό επιτέλους θα υλοποιηθεί, αφού σύντομα θα λειτουργήσει και ο σταθμός του Μετρό στην πλατεία του Γκαζιού. Και μπορεί οι σκέψεις των υπευθύνων να στρέφονται σε πιο πρακτικά ζητήματα (όπως φερ’ ειπείν στην ένωση για τους πεζούς του μελλοντικού σταθμού του μετρό στο Γκάζι με τον σταθμό του προαστιακού σιδηρόδρομου, που επίσης θα δημιουργηθεί στην ίδια περιοχή) αλλά εμείς ανυπομονούμε να βολτάρουμε τις νύχτες στον νέο πεζόδρομο, κάνοντας bar crawling στα μπαράκια της περιοχής. Alley Cat, Almodobar, Scape, Blue Train, Moshi-Moshi κ.λπ. θα γίνουν όλα τους «μιας βόλτας δρόμος», και το καλοκαιράκι κάτι μάς λέει πως ακόμα περισσότερα μπαράκια θα βγάλουν τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, για να αράζουμε να πίνουμε ποτάκια και να κάνουμε νυχτερινό trainspotting… στην κυριολεξία.
Sister Sledge

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στη LifO (Λάιφο)
Δείτε ολόκληρο το άρθρο >>>

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital