ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Με τη δική τους Κωνσταντινούπολη

17 Ιανουάριος, 2007

Με τη δική τους Κωνσταντινούπολη

Τη δική τους Κωνσταντινούπολη παρουσιάζουν δέκα φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, όπως την πρότειναν στην 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τον περασμένο Νοέμβριο. Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ ήταν μία από τις 12 πανεπιστημιακές σχολές αρχιτεκτονικής από όλο τον κόσμο, καθώς και 11 ιταλικές αρχιτεκτονικές σχολές, που συμμετείχαν σε σεμινάριο με θέμα «Learning from Cities».

Οι φοιτητές που πήραν μέρος στην εργασία είναι οι Αλεξάνδρα Βούγια, Στέργιος Γαλίκας, Πλάτων Ησαΐας, Βαγγέλης Κοτσιώρης, Μαρία Κριαρά, Αλκμήνη Πετράκη, Μιχαήλα Πλιαπλιά, Φώτης Σαγώνας, Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, Δημήτρης Χατζόπουλος, με συντονιστή το λέκτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ Απόστολο Καλφόπουλο και υπό την επίβλεψη του προέδρου της σχολής, Νίκου Καλογήρου.

Οπως επισημαίνουν, η αντιμετώπισή τους δεν προσπαθεί να επιβάλει στην Κωνσταντινούπολη μια ενιαία αφήγηση. Αντίθετα, προτείνει μια σειρά αποσπασματικών αφηγήσεων, οι οποίες μπορούν να οργανωθούν με περισσότερους από έναν τρόπους, παράγοντας την αφηγηματική γεωγραφία αυτής της διάσπαρτης πόλης.

Οι αφηγήσεις αυτές παίρνουν τη μορφή μιας ακατέργαστης μικρο-και μακρο-κοινωνιολογίας, μιας επίμονης χαρτογράφησης της πόλης, μιας ανάδειξης των δικτύων που αναπτύσσονται, μιας ανάδρασης με τις υποκουλτούρες, μιας κατανόησης της ποπ-κιτς αισθητικής του λαϊκού, του φολκλόρ και του εξωτικού, μιας επανανακάλυψης των ημερολογιακών σημειωμάτων, των βιντεοσκοπημένων καταγραφών, μιας ανακάλυψης των νέων μύθων και μιας σύνθεσης των νέων ήχων της μετάπολης.

Η εγκατάσταση των φοιτητών μας, υπογραμμίζει ο Ν. Καλογήρου, εμπεριέχει συνθετικά τις αντιθέσεις μιας πόλης με πολλαπλά πεδία αποκλεισμών, όπως περιφραγμένες κοινότητες πλουσίων και δυσπροσπέλαστες γειτονιές κοινωνικά αποκλεισμένων μεταναστών, μεγάλα εμπορικά κέντρα, νησίδες ουρανοξυστών και γραφείων, αλλά και παραδοσιακές αγορές ή δρόμους με έντονη αστικότητα, μοναδικά μνημειακά συγκροτήματα και τόπους αναλωμένους από τουρίστες - επισκέπτες, πολιτιστικά κέντρα και οχυρωμένα απροσπέλαστα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτές οι αστικές νησίδες με την ιδιαίτερη δόμηση, τις μοναδικές εικόνες, ήχους, οσμές, τις αντίστοιχες κοινωνικές και πολιτιστικές αναφορές, εκφράζονται σε μια συνολική εικαστική σύνθεση ενός παζλ με κατακόρυφα κουτιά κατ' εικόνα και ομοίωση της Πόλης.

Το αποτέλεσμα εκφράζεται με μια χειροποίητη εικαστική εγκατάσταση. Είναι ένα πρόπλασμα που επιχειρεί να συγκεράσει τις εντυπώσεις από μια «εξωτική», αλλά κατά βάθος «οικεία» αστική πραγματικότητα.

 - 22/01/2007

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2020. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO