ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων μπαίνει στην ευθεία

11 Αύγουστος, 2012

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων μπαίνει στην ευθεία

Αρχιτεκτονικά γραφεία που φθάνουν στον εντυπωσιακό αριθμό των 1774 και μάλιστα από 88 χώρες του κόσμου έχουν παραλάβει τον φάκελο για την προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Αρχιτεκτονικά γραφεία που φθάνουν στον εντυπωσιακό αριθμό των 1774 και μάλιστα από 88 χώρες του κόσμου έχουν παραλάβει τον φάκελο για την προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σχετικά με την μετατροπή του παλαιού κτιρίου αποθήκης σιτηρών (SILO) σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.

Στη συνέχεια όσα από τα γραφεία αποφασίσουν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, που προκήρυξε ο ΟΛΠ Α.Ε. θα πρέπει να υποβάλουν τις μελέτες τους στον Οργανισμό ως τις 23 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο από την ειδική Επιτροπή Απονομής των Βραβείων με πρόεδρο τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και τ.πρύτανη κ. Δημήτρη Φατούρο.

Να σημειωθεί ότι η μετατροπή της αποθήκης σιτηρών σε Μουσείο Εναλίων είναι μία μόνον από τις παρεμβάσεις πολιτισμού, που περιλαμβάνει η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά. Σε ένα χώρο 180 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ Α.Ε. πρόκειται να δημιουργηθούν μουσεία, θεματικά πάρκα και υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής, προσβάσιμοι στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων ειδικά, θα συγκεντρωθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που έχει ανασυρθεί από την θάλασσα σύμφωνα με το μουσειολογικό πρόγραμμα, το οποίο καταρτίσθηκε από τη Διεύθυνση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και εγκρίθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό στην Ελλάδα σχετικό μουσείο, το οποίο θα διασώσει παράλληλα και το SILO που είναι ένα βιομηχανικό μνημείο.

Σε εξέλιξη εξάλλου βρίσκονται όλα σχεδόν τα προβλεπόμενα από το masterplan έργα ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής με το σχεδιασμό του ΟΛΠ και του ΥΠΠΟ, την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης (Δραπετσώνα - Κερατσίνι) και της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά).

Πρόκειται για:

- Το Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ και το Μουσείο Μετανάστευσης στην Πέτρινη Αποθήκη.

- Το Θεματικό Μουσείο Λιμένων στο Καστράκι.

- Το Θεματικό Πάρκο στις Αποθήκες.

- Την ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνιων Πυλών.

- Το Πάρκο Δραπετσώνας

κ.ά.

http://www.tovima.gr

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital