ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων (Προκήρυξη)

02 Ιούλιος, 2012

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων (Προκήρυξη)

Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τον Ανασχεδιασμό του παλαιού κτιρίου του SILO σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. (συμμετοχή έως 06.08.2012)

 

 

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της Πολιτιστικής Ακτής του Λιμένος Πειραιώς εντάσσεται στη στρατηγική για τη δημιουργία ενός νέου έργου αναφοράς για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά με κύρια έμφαση στον πολιτισμό, τον ποιοτικό τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι

Η δημιουργία ενός μοναδικού για την Ελλάδα Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Η ανάπτυξη ενός αστικού υπαίθριου δημόσιου χώρου με ταυτότητα, μέσα στην καρδιά του λιμανιού, πυρήνα παιδείας, τέχνης και αναψυχής , σε διασύνδεση με τον αστικό ιστό και τους πολίτες.

1. Ο διαγωνισμός για το ΣΙΛΟ, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον μουσειακό χάρτη της χώρας -μιας χώρας με μοναδική σε ποσότητα και σε βάθος χρόνου ναυτική ζωή- και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τμήματα της ιστορίας του εκθέτοντας ένα πλήθος σημαντικών ευρημάτων που σήμερα είτε βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία είτε έχουν αποθηκευτεί στερούμενα δυνατότητα εκθέσεως.
Οι χώροι του νέου μουσείου θα στεγαστούν σε ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο, για το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά της δεκαετίας του '30, το οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε σαν διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός χώρος σιτηρών (ΣΙΛΟ).
Η άμεση γειτνίαση του κτιρίου με την θάλασσα, η ιστορία και ο ρόλος που έχει παίξει στη ζωή του λιμανιού, τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του καθιστούν το χώρο ιδανικό για την μετατροπή του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

2. Ο διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Παράκτιου Περιβάλλοντος Χώρου της Ηετώνειας Ακτής θέτει σαν στόχο:
Να δώσει μια νέα ποιότητα στον δημόσιο χώρο και να αναβαθμίσει τις υπαίθριες δραστηριότητες των κατοίκων με την δημιουργία καινοτόμων χώρων και δραστηριοτήτων πολιτισμού και ψυχαγωγίας που λείπουν από το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Να αναμορφώσει την τρέχουσα αντίληψη για το λιμάνι - περιοχή αποκομμένη από την καθημερινότητα των κατοίκων - με την μετατροπή του σε ένα χώρο ελκυστικό και ιδιαίτερο, τοποθετώντας τον πολιτισμό στην καθημερινότητά του, όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τους πολυπληθείς επισκέπτες ( απλοί τουρίστες, τουρίστες κρουαζιέρας, κάτοικοι άλλων γύρω περιοχών).
Να επιδιώξει την εφαρμογή σύγχρονων και πρωτοπόρων μεθόδων για την δημιουργία αειφόρων συνθηκών ανάπτυξης για όλη την Πολιτιστική Ακτή και να προάγει τον Πειραιά σε πρότυπο λιμάνι βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει όλη την υπαίθρια, παραλιακή έκταση της Πολιτιστικής Ακτής νότια της λεωφόρου Κέκροπος. Εξελίσσεται σε δύο διακεκριμένες επάλληλες χρονικές φάσεις με αντίστοιχους περιορισμούς και δεδομένα, για την παράλληλη και απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού, που θα παρουσιαστούν με τις αντίστοιχες μεταβατικές προτάσεις.

3. Η σημασία του Μουσείου σαν ένα από τα ελάχιστα παγκόσμια αντίστοιχα μονοθεματικά μουσεία και ο εξειδικευμένος χαρακτήρας του, η γειτνίαση και άμεση σχέση του κτιρίου με τον ευρύτερο υπαίθριο χώρο της Πολιτιστικής Ακτής του Ο.Λ.Π. και η θέληση για αναβάθμιση όλου αυτού του δημόσιου χώρου, οδήγησαν στην από κοινού αντιμετώπιση του Σχεδιασμού των δύο ενοτήτων -μουσείου και ευρύτερού υπαίθριου χώρου- και στην προκήρυξη ενός ενιαίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων.

4. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την τελική επιλογή της πιο εμπνευσμένης αρχιτεκτονικής λύσης, μέσα από την συμμετοχή σημαντικού, πιστεύουμε, αριθμού αρχιτεκτόνων, το νέο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, μαζί με τον Περιβάλλοντα αυτό Χώρο της Πολιτιστικής Ακτής, θα γίνει το νέο τοπόσημο της περιοχής και θα τοποθετήσει τον Πειραιά στην λίστα των σημαντικότερων και άξιων επισκέψεως λιμανιών.

Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν την από τον Νόμο οριζόμενη άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη προέλευσης.

Θα δωθούν πέντε βραβεία,

1o βραβείο: 33.040,00€, 2o βραβείο: 28.320,00€, 3o βραβείο: 23.600,00€, 4o βραβείο: 18.880,00€, 5o βραβείο: 14.160,00€
Δύναται να εξαγοραστούν έως και πέντε μελέτες με μέγιστο ποσό εξαγοράς τα 7.000,00 € ανά μελέτη.

 

Πρόγραμμα
Λήξη υποβολής ερωτήσεων : 14.05.2012
Λήξη δυνατότητας συμμετοχής : 06.08.2012
Λήξη διαγωνισμού : 20.09.2012 Παράταση λήξης διαγωνισμού : 23.10.2012
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων : 24.10.2012 Νέα ημερομηνία : 04.12.2012
Απονομή βραβείων : 27.11.2012 Νέα ημερομηνία :14.01.2013

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στο επίσημο site του διαγωνισμού ΕΔΩ

 



Φωτογραφίες Σιλό.

 

Λίγα γενικά λόγια
Την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Π. Α.Ε. για την Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τον Ανασχεδιασμό του παλαιού κτιρίου του SILO σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στα στελέχη του Ο.Λ.Π. Α.Ε με θέμα την εξέλιξη του Επενδυτικού Προγράμματος Ο.Λ.Π. Α.Ε. 2012-2016.

Η Διυπουργική Επιτροπή είχε εγκρίνει το 2011 τη μετατροπή της Ηετιώνιας Ακτής σε Πολιτιστική Ακτή Πειραιά με διαμορφώσεις όλης της εντός λιμενικής ζώνης έκταση 180 στρ. σε ενιαίο πολιτιστικό πάρκο Μουσείων, περιπάτου, αναψυχής και θεματικών εκδηλώσεων.
Ήδη (α) έχει συνταχθεί προμελέτη για την ανάπλαση όλης της περιοχής από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τη Λ. Α. Παπανδρέου για μετατροπή της σε ενιαίο πάρκο, (β) εντός του Μαρτίου προκηρύσσεται η μελέτη-κατασκευή του νέου αυτού πάρκου (Δραπετσώνας), (γ) ξεκινάει ο καθαρισμός και η ανάπλαση του παραχωρηθέντος στο ΥΠΠΟ από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. όμορου χώρου με την αρχαιολογική έκταση και (δ) ξεκινάει το έργο ανάπλασης και επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου των Ηετιωνίων Πυλών βάσει Μελετών του ΥΠΠΟ και χρηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες για την ανακατασκευή της Πέτρινης Αποθήκης, στην οποία θα στεγασθεί το Μουσείο Μετανάστευσης και το Ιστορικό Αρχείο του Ο.Λ.Π. Α.Ε., ενώ κατασκευάσθηκε ειδική Πύλη για την επίσκεψη του πλοίου HELLAS LIBERTY.

Όσον αφορά το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων:
(α) Το ΥΠΠΟΤ με Απόφασή του ενέκρινε το κτηριολογικό πρόγραμμα,
(β) με την ίδια απόφαση ενέκρινε τη Μουσειακή Προμελέτη και
(γ) Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. ανέθεσε στο Ε.Μ.Π. τη σύνταξη οριστικής μελέτης στατικής επάρκειας.

Το Μουσείο θα είναι μοναδικό τόσο για ελληνικά όσο και για τα διεθνή μουσειακά δεδομένα. Θα είναι πρωτίστως αρχαιολογικό, θα ληφθεί ωστόσο ιδιαίτερη μέριμνα για την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ αρχαιολογικών ευρημάτων και νέων τεχνολογιών καθώς επίσης και για τον εκπαιδευτικό του ρόλο για το σύνολο των επισκεπτών. Γενικότερα το Μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο προορισμού, τόσο των κατοίκων της πόλης του Πειραιά και της Αττικής, αλλά επίσης και δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό και στάση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

ΟΛΠ


Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital