ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

30 Αύγουστος, 2011

Ψήφισμα για την Chandigarh του Le Corbusier

Ο Le Corbusier εργάστηκε για τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της Chandigarh μαζί με τον ξάδελφό του Pierre Jeanneret και μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων από το 1950 μέχρι το θάνατό του το 1965.

Του Κώστα Πολυχρονιάδη


The Chandigarh Legislative Assembly building, one of the city's many buildings designed by Le Corbusier.
Photograph: Jophn Macdougall/AFP (www.guardian.co.uk)

 

Η ινδική πόλη Chandigarh είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του κόσμου. Περιγράφεται από τον Le Corbusier της ως "επιστέγασμα της δουλειάς μου", και είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και επιτυχημένο πείραμα στον αστικό σχεδιασμό που έχει εμπλουτίσει τις ζωές πολλών από τουςανθρώπους που έχουν ζήσει και εργαστεί εκεί.

Ο Le Corbusier εργάστηκε για τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της Chandigarh μαζί με τον ξάδελφό του Pierre Jeanneret και μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων από το 1950 μέχρι το θάνατό του το 1965. Το αποτέλεσμα είναι η πρώτη πόλη της Ινδίας με πολεοδομική και αρχιτεκτονική αντιμετώπιση, οργανωμένους χώρους πρασίνου και μερικά από τα ωραιότερα κτίρια του 20ου αιώνα.

Το έργο τους στο Chandigarh είναι πλέον σε κίνδυνο από την αφαίρεση των αντικειμένων που σχεδιάστηκαν από τους Le Corbusier και Pierre Jeanneret, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας περιουσίας. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα, όπως έπιπλα, φωτιστικά, αρχιτεκτονικά σχέδια, γλυπτά και μακέτες, πωλούνται από τους διεθνείς εμπόρους τέχνης και οίκους δημοπρασιών.

Εάν η λεηλασία της Chandigarh συνεχιστεί, το όραμα του Λε Κορμπυζιέ για την πόλη θα καταστραφεί ολοκληρωτικά. Σε άρθρο της εφημερίδας Guardian, περιγράφεται η σοβαρότητα της κατάστασης. Μια ομάδα τοπικών αρχιτεκτόνων και ιστορικών της τέχνης με επικεφαλής τον Manmohan Nath Sharma, ο οποίος ήταν πρώτος βοηθός του Λε Κορμπυζιέ και αργότερα επικεφαλής αρχιτέκτονας του Chandigarh, αγωνίζεται να διατηρήσει αρχιτεκτονική ακεραιότητα της πόλης.

Ψήφισμα προς την Ινδική κυβέρνηση που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO