ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

Ιχνηλατώντας-Ανακτώντας-Σχεδιάζοντας

21 Ιούλιος, 2013

Ιχνηλατώντας-Ανακτώντας-Σχεδιάζοντας

Σιδηροδρομική γραμμή Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία.


Φοιτητές : Δαββέτα Γεωργία, Κυρίτση Ολυμπιάδα
Επιβλέποντες καθηγητές: Δεμίρη Κωνσταντίνα, Καραδήμας Κωνσταντίνος
Διπλωματική εργασία Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Ημερομηνία Παρουσίασης: Ιούλιος 2012

 

 

Ιχνηλατώντας
Η γραμμή ενώνει το Κατάκολο με την Αρχαία Ολυμπία,  περνά από τον Πύργο και έξι μικρότερους  οικισμούς. Το δίκτυο παρουσιάζει μαρασμό με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής. Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των σταθμών της Σαλμώνης και του Στρεφίου.

Ανακτώντας
Στο χάρτη φαίνεται η πορεία της σιδηροδρομικής γραμμής, οι οικιστικές πυκνότητες, η διάταξη τους στο χώρο και η σχετική θέση με το λιμάνι και την Αρχαία Ολυμπία. Με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των οικισμών, τις χρήσεις γης και τα πληθυσμιακά στοιχεία προέκυψε μία συνολική πρόταση για τη γραμμή και κάθε επιμέρους σταθμό της.

Σχεδιάζοντας
Υιοθετήθηκε μια τρισδιάστατη χωρική μονάδα, τριών διαφορετικών τύπων, με μεταλλικό φέροντα οργανισμό, ένα σταθερό πανέλο όψης και ένα σταθερό πανέλο δώματος από corten. Οι άλλες τρεις πλευρές κάθε μονάδας πληρώνονται με γυάλινες όψεις στις οποίες τοποθετούνται στοιχεία σκίασης. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής του κατάλληλου τύπου ανάλογα με τη χρήση και τον προσανατολισμό της κάθε προσθήκης. Οι μονάδες συντίθενται έτσι ώστε να δημιουργούνται στάσεις ανάμεσά τους.

Η λύση παρουσιάζει τυποποίηση, ευελιξία, ταχύτητα μεταφοράς και κατασκευής, δυνατότητα ανασύνθεσης και μειωμένο κόστος. Χάρη στη μονάδα και στην υλικότητά της, ο επιβάτης αντιλαμβάνεται τη γραμμή ως ενότητα.

Η διπλωματική εστιάζει σε δύο από τους σταθμούς, στης Σαλμώνης και στου Στρεφίου. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το σημείο ένωσης των δύο δήμων και παρουσιάζει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά εξαιτίας του Ενιπέα, παραπόταμου του Αλφειού. Στη Σαλμώνη, εξαιτίας της ευρείας καλλιέργειας ελαιόδεντρων στην περιοχή και την ύπαρξη δυο ελαιοτριβείων, σχεδιάζουμε ένα χώρο παραγωγής έκθεσης και πώλησης προϊόντων που παράγονται από την ελιά (Εικ.9). Στο Στρέφι, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης του περιβάλλοντα χώρου του σταθμού, σχεδιάζουμε ένα χώρο επιμόρφωσης αγροτών σχετικά με εναλλακτικές καλλιέργειες και τρόπους βελτιστοποίησης της απόδοσης αυτών και εκτάσεις για πρότυπες καλλιέργειες (Εικ.8).

Τέλος, ως εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης ανάμεσα στους σταθμούς και στους οικισμούς προτείνουμε τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομου, που και δίνει τη δυνατότητα κίνησης κατά μήκους του Ενιπέα.

 


Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των σταθμών της Σαλμώνης και του Στρεφίου.


Χάρτης της πορείας της σιδηροδρομικής γραμμής.


Κάτοψη Σαλμώνη


Όψεις Σαλμώνη


Τομή Σαλμώνη


Κάτοψη Στρέφι


Όψεις Στρέφι


Τομή Στρέφι

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital