ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(140.12) Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο της Πολυτεχνικής Σχολής Βόλου

06 Μάρτιος, 2013

(140.12) Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο της Πολυτεχνικής Σχολής Βόλου

Οι βασικοί στόχοι ανάπτυξης του συγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος, σε πρακτικό επίπεδο, αφορούν την κάλυψη βασικών λειτουργιών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Βόλου.


Φοιτήτριες : Αγγελική Δημητρακοπούλου, Νικολάου Νικολέττα
Επιβλέπων καθηγητής :Ζήσης Κοτιώνης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: 10 Οκτωβρίου  2012

Θα προσφέρει χώρους διεθνών προδιαγραφών και υψηλής ποιότητας όπου καθ' όλη  τη διάρκεια του έτους, θα φιλοξενούν επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις, συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις . Η ανάπτυξη αυτών δραστηριοτήτων έχει σκοπό να διαμορφώσει  ένα ισχυρό επιστημονικό-ερευνητικό-πολιτιστικό  πόλο  ανάπτυξης  µε κέντρο το Πανεπιστήμιο που θα αποτελεί τη νέα "βιομηχανία της γνώσης".

«Η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι αλληλένδετες έννοιες. Συνεπώς, ένα πανεπιστήμιο, από τη φύση του εμπεριέχει και τα δύο στοιχεία. Η ίδια η λειτουργία και παρουσία ενός πανεπιστημίου αποτελεί πηγή πολιτισμού και ταυτόχρονα μηχανισμό διάχυσης του. Η φοιτητική και ευρύτερα πανεπιστημιακή κοινότητα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας του Βόλου και ως τέτοιο, έχει καταστεί κομμάτι των κοινωνικών και πολιτιστικών διεργασιών της πόλης. Το Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να παροτρύνει και να ενθαρρύνει τους φοιτητές, όχι μόνο να παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτά ενεργά.»

Περιοχή επέμβασης
Η παρούσα διπλωματική εργασία, πραγματεύεται ένα συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο στην πόλη του Βόλου και συγκεκριμένα στο πεδίο του Άρεως . Το οικόπεδο εκτείνεται κατά μήκος της οδού Αθηνών  και συνορεύει με το πανεπιστημιακό συγκρότημα ,το θαλάσσιο μέτωπο και το εκθεσιακό κέντρο. Η περιοχή μελέτης, είναι μια μακρόστενη αδιαμόρφωτη έκταση ιδιοκτησίας του πανεπιστήμιου ,η οποία βρίσκεται στις αρχές του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης και επιλέχτηκε διότι θεωρήσαμε πως η συγκεκριμένη περιοχή, ακριβώς μπροστά από τον υπεραστικό δρόμο που ενώνει το πολεοδομικό κέντρο με άλλες πόλεις, είναι ιδιαιτερα ευνοϊκή για την τοποθεσία ενός κτιρίου που με τη μορφή αλλά και τη λειτουργία του θα αναδεικνύει την είσοδο του Βόλου και κατ'επέκταση την είσοδο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

 

Αναβάθμιση υποδομών του Πανεπιστημιακού χώρου
Βιώνοντας καθημερινά το χώρο του πανεπιστήμιου διαπιστώσαμε  ελλείψεις υπηρεσιών και κτιριολογικών εγκαταστάσεων . Το πρόβλημα της  στέγασης πολιτιστικών δραστηριοτήτων και  η ανυπαρξία κτιριακού αποθέματος που να εξυπηρετεί τα καλλιτεχνικά αλλά και επιστημονικά δρώμενα καθιστά φανερή τη διάθεση για τη δημιουργία  ενός  καινούριου τύπου κτιρίου που θα στεγάζει τις παραπάνω δραστηριότητες. Η παροχή των απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία χώρου εκθέσεων, επιστημονικών ή καλλιτεχνικών σεμιναρίων και συνεδριάσεων, εργαστηρίων-workshops, αίθουσας χορού και θεάτρου και διαφόρων εκδηλώσεων της πανεπιστημιακής ομάδας, τέθηκε ως βασικό πλάνο για την οργάνωση των χώρων του κτιρίου που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο του πανεπιστημίου με προεκτάσεις και στο επίπεδο της πόλης εν γένει.  Πρόκειται για μια επιτακτική λύση αφού  η ουσία της πανεπιστημιακής διαπαιδαγώγησης  δεν έγκειται μόνο στην επιστημονική μάθηση αλλά και στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κατάρτισης των φοιτητών του.

Χωροθετική και πολιτιστική εναρμόνιση
Βασική επιδίωξη της παρούσας μελέτης αποτελεί η ανάδειξη ενός κτιρίου που θα αλληλεπιδρά άμεσα με την πανεπιστημιούπολη αλλά και τον αστικό περίγυρο, δηλαδή την ίδια την πόλη. Θα αποτελέσει δηλαδή ένα «διαδραστικό» δομημένο περιβάλλον, ένα σημείο όπου ο πανεπιστημιακός πολεοδομικός ιστός θα συναντά την πόλη και συγκεκριμένα το βασικό άξονα που οδηγεί στο αστικό κέντρο, αλλά και ένα σημείο όπου η ίδια η πόλη με τις διαφόρου είδους «εκφάνσεις της» θα εισέρχεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα μέσω της «πύλης»  που θα καθορίσει αυτός ο νέος πολιτιστικός χώρος . Έτσι η σαφώς οριοθετημένη πανεπιστημιακή ενότητα δεν θα αποτελεί πλέον ένα αποκομμένο, κλειστό, αστικό χώρο αλλά θα επικοινωνεί  και θα επιτρέπει την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της κάθε αστικής και κοινωνικής ομάδας. Η  πρόθεση είναι  επομένως η δημιουργία ενός κτιρίου - «ορόσημου», σύμβολο πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών ενός πυρήνα που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το πολιτισμό και για τη πόλη του Βόλου, που θα φαίνεται καθώς εισέρχεσαι σε αυτήν και θα καθορίζει μια «ενστικτώδης» κίνηση από την πόλη στην πανεπιστημιούπολη και το αντίστροφο.

 

 

Μορφή κτιρίου
Προκειμένου λοιπόν, να δοθεί έμφαση στην ομαλή μετάβαση  από και προς την πόλη και να αποφευχθεί αυτή η αυστηρή οριοθέτηση μεταξύ πόλης και πανεπιστημίου, η ίδια η μορφή του κτιρίου θα μπορούσε να υπακούει σε κανόνες ¨ρευστότητας¨. Επομένως με τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος στο οποίο ξεδιπλώνονται δυναμικά λωρίδες δομημένου χώρου και εντείνεται η εναλλαγή εδάφους και κτιρίου (το ίδιο το έδαφος γίνεται κτίριο), καταργούνται  τα αυστηρά όρια με την πόλη και διαμορφώνεται μια αίσθηση «συνέχειας» και αλληλοδιείσδυσης. Παράλληλα, αυτή η έντονη εδαφική έξαρση, η βιαιότητα της μορφής και η κατασκευαστική διαφοροποίηση από το συμβατικό τρόπο δόμησης και ένταξης στο δομημένο περιβάλλον αποσκοπεί στην ανάδειξη της  διαφορετικότητας,αποτελώντας ενα κτίριο  ορόσημο για την περιοχή  , ενισχύωντας έτσι την άποψη ότι αυτό το πολιτιστικό σύμβολο διαθέτει  υπερτοπική εμβέλεια.

 

 

Παρά την άμεση πρόσβαση των διερχομένων στο κτίριο, παράλληλη πρόθεση της μελέτης αποτέλεσε μια υποτυπώδης εσωστρέφεια του κτιρίου και έμμεση προστασία του από τον ταχείας κυκλοφορίας οδικό άξονα. Έτσι το σχήμα ομοιάζει με «φωλιά» που προστατεύει τις διάφορες λειτουργίες και δραστηριότητες του πολιτιστικού κέντρου,οι οποιες  θεωρήσαμε  σκόπιμο να εκτονώνονται προς την εσωτερική «ήρεμη» πλευρά, δηλαδή προς την πλευρά με θέα το πανεπιστήμιο και τη θαλασσα. Σε αυτήν την προστατευμένη αυλή υπαρχουν  διάφορες πορείες και ποδηλατόδρομοι, από τις οποίες διέρχονται οι  άνθρωποι μέσα από ένα ευχάριστο πράσινο και   υδάτινο περιβάλλον.

 

 

Ροές κυκλοφορίας
Γενικά, ο πανεπιστημιακός ρυμοτομικός ιστός βασίζεται στην ουσία σε έναν κεντρικό άξονα κίνησης πεζών και οχημάτων που ενώνει με κάθετες πορείες την κίνηση των πεζών προς τα κτίρια του πανεπιστημίου. Η βασική είσοδος του άξονα βρίσκεται στην οδό δευτερεύουσας κυκλοφορίας, την οδό Αλαμάνας. Για την ενίσχυση αυτού του κεντρικού άξονα,ο οποίος σήμερα καταλήγει σε αδιέξοδο,  προτείνεται η συνέχεια του υπογείως, συνδέοντας έτσι την πανεπιστημιακή κοινότητα  με την οδό Αθηνών.

Η πορεία αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μορφή και τη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου .Αυτή η τόσο δυναμική και καθοριστική ροή κυκλοφορίας μας ενέπνευσε ,μας καθοδήγησε στο να διαμορφώσουμε ρευστούς χώρους οι οποίοι θα φανερώνουν ροές κινήσεων

 

 

Κτιριολογικό πρόγραμμα

Υπόγειο _Στάθμη  - 5,00
1. Αποθήκη      40,00 τ.μ.
2. Χώρος στάθμευσης
(124 οχήματα)      7170,00 τ.μ.

Χώροι διοίκησης _Στάθμη -1,00
Κύριος χώρος Υποδοχής    200,00 τ.μ.
Δευτερεύων χώρος Υποδοχής    55,50 τ.μ.
Γραφεία    100,00 τ.μ.
Χώροι συσκέψεων    60,00 τ.μ.
Χώροι συνεδριάσεων    152,00 τ.μ.
Αίθουσα συνεδριάσεων(190 άτομα)    300,00 τ.μ..
Αναψυκτήριο    60,00 τ.μ.
W.C.    60,00 τ.μ.
Κοινόχρηστοι χώροι-Διάδρομοι    478,00 τ.μ.

Βιβλιοθήκη
Χώρος Υποδοχής βιβλιοθήκης    15,00 τ.μ.
Αίθουσα προβολής βιντεοταινιών    189,00 τ.μ.
Χώρος αναγνωστηρίων    731,00 τ.μ.
Ερμάρια    23,00 τ.μ.
W.C.    18,00 τ.μ.
Κοινόχρηστοι χώροι-Διάδρομοι    223,00 τ.μ.

Χώρος Μόνιμων εκθέσεων
Αίθουσα Μόνιμων εκθέσεων    464,00 τ.μ.
W.C.    20,00 τ.μ.

Χώρος Εκδηλώσεων-πολλαπλών χρήσεων

Στάθμη -2,25
Αίθουσα εκδηλώσεων-πολλαπλών χρήσεων    747,00 τ.μ.
Σκηνή    218,00 τ.μ.
Αποδυτήρια  χορωδίας    60,00 τ.μ.
Χώρος αποδυτηρίων για ορχήστρα    47,80 τ.μ.
χώρος αποδυτηρίων  τεχνικού προσωπικού    16,80 τ.μ.
Καμαρίνια-Χώροι για μακιγιάζ    30,70 τ.μ.
W.C.    220,20 τ.μ.
Παρασκήνια    144,00 τ.μ.
Αποθήκες    715,00 τ.μ.

Στάθμη +2.40
Υποδοχή    90,00 τ.μ.
Φουαγιέ αίθουσας εκδηλώσεων    488,00 τ.μ.
W.C.    46,00 τ.μ.
Κοινόχρηστοι χώροι-Διάδρομοι    310,00 τ.μ.
Καφετέρια    400,00 τ.μ.

Στάθμη +4,50
W.C.    30,00 τ.μ.
Μηχανισμός προβολής    14,00 τ.μ.
Εστιατόριο    350,00 τ.μ.

Σχεδιαστική πρόταση
Για την κατάλληλη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, ο χώρος του πολιτιστικού κέντρου διαμορφώνεται ουσιαστικά σε τέσσερις διακεκριμένους πυρήνες λειτουργιών:

Ο βασικός πυρήνας χωροθετείται σε κεντρικό σημείο στο οικόπεδο, καθώς αποτελεί σημειακό κατακόρυφο άξονα, που διαμοιράζει τις δραστηριότητες προς όλες τις κατευθύνσεις.Σε αυτόν εισέρχεσαι από δύο εισόδους .Στην είσοδο από την οδό Αθηνών εισέρχεσαι με ένα κεκλιμένο επίπεδο ,ενώ  από το χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω κλιμακοστασίου. Αυτός ο πυρήνας περιλαμβάνει κοινόχρηστες δραστηρίοτητες, όπως ειναι ο βασικός  χώρος υποδοχής στη στάθμη +2.20 , χώρους εστίασης κοινού όπως, μπαρ και εστιατόριο τα οποια εκτείνονται και στο επόμενο επίπεδο καθώς και μια αίθουσα για μόνιμες καλλιτεχνικές εκθέσεις (galleries) στη στάθμη -1. Από αυτόν τον κεντρικό πυρήνα στο χώρο υποδοχής οι περιηγητές-φοιτητές μπορούν να οδηγηθούν σε όλους τους υπόλοιπους.

Τη δεύτερη χαρακτηριστικότερη λειτουργική ενότητα αποτελεί ο χώρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων(θέατρο).Από τον κεντρικό πυρήνα του κτιρίου ο επισκέπτης εισέρχεται στο χώρο αναμονής-φουαγέ  στον οποίο βρίσκονται  και τα εκδοτήρια των εισιτήριων. Από εκεί η πρόσβαση στο χώρο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται είτε με κεκλιμένα επίπεδα ελαφράς κλίσης, είτε με αναβατόρια  .Τέλος δυο επιπλέον διάδρομοι οδηγούν στα πάνω θεωρία .

 

 

Ο τρίτος πυρήνας αφόρα τις αίθουσες των επιστημονικών ή καλλιτεχνικών σεμιναρίων και συνεδριάσεων που βρίσκονται στη στάθμη -1,των εργαστηρίων-workshops στο + 2.20 και τις  αίθουσες χορού και θεάτρου στο + 5.90. Η πρόσβαση στον πυρήνα αυτόν πραγματοποιείται τόσο εξωτερικά από το κτίριο με τρείς διαφορετικές εισόδους  στη στάθμη -1,  για λόγους ασφαλείας και λειτουργικότητας, όσο και εσωτερικά μέσω του βασικού πυρήνα στη στάθμη +2.20.Και οι τρεις όροφοι συνδέονται με αναβατόρια και κλιμακοστάσια.

Ο τέταρτος  πυρήνας αφορά τη βιβλιοθήκη του πολιτιστικού κέντρου,  η οποία αποτελεί το πιο απομονωμένο κομμάτι του κτιρίου καθώς βρίσκεται στο ακριανό σημείο του οικοπέδου. Η πρόσβαση στον χώρο αυτό πραγματοποιείται μέσω δυο εισόδων στο επίπεδο -1.

Τέλος προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες στάθμευσης των αυτοκινήτων κατασκευάστηκε υπόγειο γκαράζ το οποίο και επικοινωνεί με το υπόλοιπο κτίριο με ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια.

 

 

 

Οφέλη _ Ανάπτυξη περιοχής

Συνοψίζοντας, οι βασικοί στόχοι ανάπτυξης του συγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος, σε πρακτικό επίπεδο αφορούν την κάλυψη  βασικών λειτουργιών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει θα προσφέρει χώρους διεθνών προδιαγραφών και υψηλής ποιότητας όπου όλη τη διάρκεια του έτους, θα φιλοξενούν επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις, συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις και γενικά κάθε είδους πολιτιστικών γεγονότων.

Αυτό το νέο δομημένο περιβάλλον θα επικοινωνεί και θα αλληλεπιδρά με τη πόλη    επιτρέποντας την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της κάθε αστικής και κοινωνικής ομάδας. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων µε έφεση στη γνώση, την καινοτομία, την ποιότητα και την εξωστρέφεια του παραγωγικού δυναμικού έχει σκοπό να διαμορφώσει  ένα ισχυρό επιστημονικό-ερευνητικό-πολιτιστικό  πόλο  ανάπτυξης  µε κέντρο το Πανεπιστήμιο που θα αποτελεί τη νέα "βιομηχανία της γνώσης".

Τέλος,  το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο της Πολυτεχνικής σχολής Βόλου λόγω των δυνατοτήτων που θα προσφέρει , θα  προσελκύσει κόσμο ακόμα και από άλλες πόλεις με άμεσο αποτέλεσμα την  αναβάθμιση της περιοχής.

 



 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2022. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital