ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

Αγορά². Ψαρεύοντας στα μπετά

26 Ιούλιος, 2015

Αγορά². Ψαρεύοντας στα μπετά

Μια επαυξημένη ιχθυαγορά στην Πρέβεζα.

English version

Φοιτητές: Μπανός Συμεών, Βογιατζάκη Δήμητρα
Επιβλέποντες: Τσιράκη Σοφία
Σύμβουλοι: Καραδήμας Κώστας, Μπελαβίλας Νίκος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάρτιος 2013

 


H πρόταση της διπλωματικής εστιάζει στο σχεδιασμό μιας ιχθυαγοράς για την πόλη της Πρέβεζας, επαυξημένης με ερευνητικό κέντρο και μικρό μουσειακό χώρο για την Αλιεία και τον Αμβρακικό, ώστε το σύνολο να λειτουργεί ως ένας υπερτοπικός πόλος γνώσης - αναψυχής - εμπορίου, ένα πει-ραματικό τοπίο σύνδεσης πρωτογενούς και τριτογενούς δραστηριότητας, που φιλοδοξεί να επανα-φέρει στο προσκήνιο τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

 

Στην Πρέβεζα, μια από τις μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, τοποθετημένη στο πέρασμα ανάμεσα στο Ιόνιο και τη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού, η αλιεία θα μπορούσε να ανθεί. Παρόλα αυτά ο πρωτογενής τομέας παραγωγής βρίσκεται σε ιδιαίτερα πτωτικά επίπεδα και οι υποδομές είναι ελ-λιπείς - δεν υπάρχει καν ιχθυαγορά στην πόλη! Μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον ανασφάλειας, κρί-σης και αναδίπλωσης προς τις γενέτειρες πόλεις μας, η πρόταση της διπλωματικής αυτής εστιάζει στο σχεδιασμό μιας ιχθυαγοράς για την πόλη της Πρέβεζας, επαυξημένης με ερευνητικό κέντρο και μικρό μουσειακό χώρο για την Αλιεία και τον Αμβρακικό, ώστε το σύνολο να λειτουργεί ως ένας υπερτοπικός πόλος γνώσης - αναψυχής - εμπορίου, ένα πειραματικό τοπίο σύνδεσης πρωτογενούς και τριτογενούς δραστηριότητας, που φιλοδοξεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τις παραγωγικές δυνάμεις του τρόπου οργανώνοντας τις γνώσεις του παρελθόντος, προσφέροντας στο παρόν και παράγοντας ουσιαστική υποδομή για το μέλλον.

Η πρόταση τοποθετείται στο Νέο Λιμένα της Πρέβεζας, ένα ημιθανές κατασκεύασμα της επταετίας που δεσπόζει προσαρτώμενο στην προκυμαία της Πρεβέζης σε κατάσταση αναμονής. Με την αγορά ξεκινά μια προσπάθεια ενεργοποίησης, αξιοποίησης, μορφοποίησης και σύνδεσης του Λιμένα με την Πρέβεζα. Η Αγορά σχεδιάζεται ως ένα πέρασμα από την παλιά στη νέα πόλη, από το παραδοσιακό κέντρο στο τεχνοκατασκεύασμα, από την πόλη και τον άνθρωπο στη φύση και το ψάρι. Πάνω στην πλατφόρμα του λιμένα που πλάθεται σα νέα γη, γεννώνται μικρά docks από μπε-τόν που στεγάζουν πολυμορφικά ψαράδες, επισκέπτες και ερευνητές. Το διάσπαρτο σύνολο γίνεται ένα κάτω από αναρτώμενα και μη στέγαστρα, τη γέφυρα του παρατηρητή και τον πύργο-πηγάδι που στέκεται σαν άλλος "Φόρος", το όριο όλων των περασμάτων.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital