ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ταξίδια

Η Όπερα στην πόλη: Τόκιο, Ιαπωνία

02 Μάρτιος, 2007

Η Όπερα στην πόλη: Τόκιο, Ιαπωνία

Το Τόκιο απέκτησε Όπερα μόλις το 1997 όταν ολοκληρώθηκε το συγκρότημα Tokyo Opera City (TOC) έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Yanagisawa. H σχέση των Ιαπώνων με την κλασική –δυτική- μουσική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου

(Περισσότερα στο άρθρο μου Αίθουσες συναυλιών στην Ιαπωνία, στο ένθετο των 7 ημερών της Καθημερινής, Σύγχρονες αίθουσες μουσικής, 25/4/04, σ. 24-27). Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η χωροθέτηση του έργου καθώς και η αλληλεπίδρασή του με τον προϋπάρχοντα χώρο μιας επιβαρημένης κυκλοφοριακά γειτονιάς. Σε άμεση γειτνίαση με έναν υπερυψωμένο οδικό άξονα, το συγκρότημα περιλαμβάνει εκτός από τις μουσικές δραστηριότητες συντριπτικά μεγάλο ποσοστό χώρων γραφείων και αναψυχής, κάτι που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ξενίζει με τον υπερκαταναλωτικό χαρακτήρα του αλλά είναι απόλυτα σύμφωνο με την ιαπωνική αντίληψη.

 Το επιβλητικό πολυώροφο κτήριο του συγκροτήματος Tokyo Opera City (TOC) σε δεύτερο πλάνο. Σε πρώτο πλάνο τμήμα του χαμηλού κτηρίου της Όπερας.Η είσοδος της Όπερας από τον δρόμοΗ είσοδος της Όπερας από τον σταθμό του μετρό.Χώρος στάθμευσης του κτηρίου της Όπερας.Χώρος στάσης μπροστά στην είσοδο της Όπερας.Το foyer της Όπερας από τον δρόμο.Το foyer της Όπερας με φόντο την πόλη.Μερική άποψη του χώρου εισόδου του κτηρίου της Όπερας από επίπεδο στο ύψος του εξωτερικού χώρου του αιθρίου.Άποψη του χώρου εισόδου του κτηρίου της Όπερας. Διακρίνεται το λευκό αυτοκίνητο-βραβείο λαχειοφόρου αγοράς.Σύνδεση του κτηρίου της Όπερας με το πολυώροφο κτήριο του ΤΟC.Άποψη από το foyer της αίθουσας συναυλιών Takemitsu του πολυώροφου συγκροτήματος ΤΟC. Ο περιβάλλων χώρος έχει την χαρακτηριστικά λαμπερή όψη των τυπικών γιαπωνέζικων πολυκαταστημάτων.Μια απροσδόκητη συνάντηση των επισκεπτών του συγκροτήματος ΤΟC με ένα γλυπτό σε χαμηλότερο επίπεδο του αιθρίου του ΤΟC.

Φωτεινή Γεωργακοπούλου

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital