ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

03 Ιούλιος, 2014

Συνέντευξη της Kayoko Ota στο GreekArchitects.gr

Η επίτροπος της Ιαπωνικής συμμετοχής στην 14η μπιενάλε αρχιτεκτονικής, Kayoko Ota, σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Α. Γιακουμακάτο. Cry

English version

Η έκθεση κινείται γύρω από ένα ζήτημα κεντρικό για την Ιαπωνία, αυτό του ταχύτατου εκμοντερνισμού της χώρας μετά το 1870. Η μετατροπή αυτής της διαδικασίας προόδου σε απειλή, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υπέρμετρης κατανάλωσης ενεργειακών πόρων, οδήγησε σε μια επανεξέταση του ζητήματος από τους νέους αρχιτέκτονες.

Ο συνδυασμός των νέων σχεδιαστικών εμπειριών της σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής και η επανεξέτασης της ιαπωνικής κτιριακής παράδοσης, συνθέτουν το εκθεσιακό πρόγραμμα του ιαπωνικού περιπτέρου. Στο Greekarchitects μιλάει η Kayoko Ota, εθνική επίτροπος της έκθεσης.

 

© GreekArchitects.gr

Commissioner: Kayoko Ota (Exhibition Organizer / Editor)    For ten years (until 2012), Ota worked on exhibition planning and book editing at AMO, a  think‐tank arm of Office for Metropolitan Architecture (OMA). She served as co‐curator  for the AMO exhibitions at the 2006 and 2010 Venice Architecture Biennale, and as  curator  for  Prada’s  Waist  Down  exhibition  from  2005  to  2009,  a  retrospective  of  OMA‐AMO’s work titled Content in 2003 and 2004, and the Hong Kong & Shenzhen  Bi‐City Biennale of Urbanism / Architecture in 2009. Among the books she has edited are  Project Japan: Metabolism  Talks… (Taschen 2011; Heibonsha, 2012), Post‐Occupancy  (Editoriale Domus 2005), and Waist Down (DAP 2005). In 2004, she was named deputy  editor at the Italian magazine Domus. Until 1993, she served as joint director of the  Workshop for Architecture and Urbanism and joint editor of the magazine Telescope.

 From left to right: The Japan Pavilion's deputy curator Keigo Kobayashi, curator Norihito Nakatani, commissioner Kayoko Ota
and deputy curator Hiroo Yamagata, introduce themselves at the 2014 Venice Architecture Biennale. | JULIAN WORRALL
Photo: THE JAPAN TIMES

 

2014 Japan Pavilion Team
Commissioner: Kayoko Ota (Exhibition Organizer / Editor) 
Director: Norihito Nakatani (Professor, Dept. of Architecture, Waseda University) 
Executive Adviser: Hiroo Yamagata (Translator/Critic) 
Keigo Kobayashi (Architect, Assistant Professor, Dept. of Architecture, Waseda University) 
Jin Motohashi (Research Associate, Dept. of Architecture, Waseda University)

 

Free Photos: GreekArchitects.gr

 

 

 

 

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2023. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital