ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ταξίδια

 
 • H. Hollein, F. Hundertwasser, Βιέννη

  H. Hollein, F. Hundertwasser, Βιέννη

  22 Νοέμβριος, 2016

  Ο «εθνικός» αρχιτέκτονας Xανς Χόλαϊν (H. Hollein, 1934- ) και ο cult ζωγράφος Φ. Στόβασερ (F. Stowasser, 1928-2000), γνωστότερος ως [Φρίντενσράϊχ] Χούντερβασερ (Friedensreich Hundertwasser), είναι δυο διάσημα αυστριακά ονόματα στον χώρο της τέχνης, γνήσια παιδιά του κινήματος Secession (του αυστριακού Art Nouveau) που μοιράζονταν την ίδια απέχθεια προς το Μοντέρνο Κίνημα αν και για διαφορετικούς λόγους.

  Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου     

 • cheap-tech - Eπώνυμη-Ανώνυμη αρχιτεκτονική της αποδόμησης.

  cheap-tech - Eπώνυμη-Ανώνυμη αρχιτεκτονική της αποδόμησης.

  05 Οκτώβριος, 2007

  Eπώνυμη αρχιτεκτονική της αποδόμησης: Gehry House, Santa Monica, California, 1978.
  Ανώνυμη αρχιτεκτονική του collage: Kατοικία έξω από την Κάρυστο Ευβοίας, άγνωστη χρονολογία κατασκευής.

  Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου     

 • Escape to SL (Second Life): The ultimate trip (To απόλυτο ταξίδι)

  Escape to SL (Second Life): The ultimate trip (To απόλυτο ταξίδι)

  21 Αύγουστος, 2007

  Kαλωσήρθατε στη Δεύτερη Ζωή! Τον τέλειο προορισμό για όλους όσους βαρέθηκαν την καθημερινή θλίψη των ειδήσεων από την Πρώτη (Aληθινή) Ζωή (Real Life: RL). Για το ταξίδι αυτό δε χρειάζεστε διαβατήριο, ούτε καν εισιτήριο, μόνο μια γρήγορη σύνδεση, και μάλιστα μετά από την 1/9 ούτε καν αγγλικά (1), καθώς θα υπάρχει και η ελληνική version.

  Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου     

 • Suzhou, N. Κίνα

  Suzhou, N. Κίνα

  01 Ιούνιος, 2007

  Ο Marco Polo επισκέφτηκε το Suzhou το 1276 και εντυπωσιάστηκε από την καλλιέργεια του μεταξιού κι από τις 6.000 γέφυρες των καναλιών της πόλης που τροφοδοτούνταν από τον ποταμό Yangtze -αριθμός υπερβολικός που μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στο 400.

  Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου     

 • Tο νερό ή η απουσία του στους γιαπωνέζικους κήπους.

  Tο νερό ή η απουσία του στους γιαπωνέζικους κήπους.

  08 Μάιος, 2007

  Είναι πολύ πιθανό ωστόσο να χρησίμευε απλά σαν βοήθημα στον διαλογισμό των μοναχών που καθισμένοι στη στάση του λωτού πάνω στην υπερυψωμένη βεράντα, διαλογίζονταν εξερευνώντας τα όρια της λογικής μπροστά σε ένα λαμπρό παράδειγμα ακραίας αφαίρεσης.

  Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου     

 • Gaudí in context (1)

  02 Απρίλιος, 2007

  O Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926) είναι ο διασημότερος εκπρόσωπος των Modernista, των αρχιτεκτόνων που ακολούθησαν τις αρχές του αντίστοιχου κινήματος (τέλη 19ου-αρχές 20ου αι.) στη Βαρκελώνη, και συνιστά σίγουρα μια μοναδική περίπτωση.     

 • Gaudí in context (2)

  01 Απρίλιος, 2007

  O Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926) είναι ο διασημότερος εκπρόσωπος των Modernista, των αρχιτεκτόνων που ακολούθησαν τις αρχές του αντίστοιχου κινήματος (τέλη 19ου-αρχές 20ου αι.) στη Βαρκελώνη, και συνιστά σίγουρα μια μοναδική περίπτωση.     

 • Η Όπερα στην πόλη: Τόκιο, Ιαπωνία

  02 Μάρτιος, 2007

  Το Τόκιο απέκτησε Όπερα μόλις το 1997 όταν ολοκληρώθηκε το συγκρότημα Tokyo Opera City (TOC) έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Yanagisawa. H σχέση των Ιαπώνων με την κλασική –δυτική- μουσική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.     

 • Τράπεζες (Ι. Μ. Πέι, Ν. Φόστερ) στο Χονγκ Κονγκ

  07 Φεβρουάριος, 2007

  Μέχρι το 1998 τέτοιες εικόνες συνέθεταν την καθημερινότητα του Χονγκ Κονγκ καθώς το πολυδιαφημισμένο νέο αεροδρόμιο στο νησί Tσεκ Λαπ Κοκ (Chek Lap Kok), που συνδέεται με την πόλη με 2 γέφυρες και ένα τούνελ, δε λειτουργούσε ακόμα...     

 • “Cloud-set” Acoma, USA

  03 Δεκέμβριος, 2006

  Η Acoma είναι ένα από τα 18 ινδιάνικα pueblos που σώζονται σήμερα κατά μήκος του ποταμού Rio Grande που διασχίζει ό,τι αποτελεί το κεντρικό μέρος των Colorado και βόρειου New Mexico.     

 • Μουσείο Σάντορι (Τ. Άντο)στο Όσακακο, Ιαπωνία

  28 Αύγουστος, 2006

  Η εταιρεία οινοπνευματωδών Suntory χρηματοδότησε το συγκρότημα πολιτισμού και αναψυχής λίγο έξω από την Όσακα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τ. Άντο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγο μετά την αποπεράτωσή του τον Αύγουστο του 1995.     

 • To Γερμανικό Περίπτερο του Mies van der Rohe, Βαρκελώνη.

  27 Αύγουστος, 2006

  Το Γερμανικό Περίπτερο, έργο του Mies van der Rohe, χτίστηκε ειδικά για τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929. Με το τέλος της Έκθεσης το 1930, διαλύθηκε, και χάθηκε για πάνω από 50 χρόνια παρά το γεγονός πως μαζί με άλλα διάσημα έργα των Gropius και Le Corbusier, -Bauhaus, Ville Savoie-, ανήκε στα σημαντικότερα έργα της Μοντέρνας αρχ/κής.     

 • Το λαμπρό παρελθόν της Βιέννης: O. Wagner - Secessionists

  18 Αύγουστος, 2006

  Ο Otto Wagner (1841-1918) υπήρξε ο αρχιτέκτονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αυστρία στις αρχές του 20ου αι. Η πολυτεχνική του εκπαίδευση τον οδήγησε σε λιτές κατασκευές στο πνεύμα των τεχνολογικών επιτεύξεων της εποχής του, κάτι που ωστόσο δεν τον εμπόδισε αργότερα να προσχωρήσει στο αντι-ακαδημαϊκό κίνημα «για μια Νέα Τέχνη» (Secession) που συγκρότησαν το 1897 δυο από τους καλύτερους μαθητές του, οι Joseph Maria Olbrich και Josef Hoffmann υπό την καθοδήγηση δυο νεαρών ζωγράφων, του Gustav Klimt και του Koleman Moser.     

 • Kooban: τα αστυνομικά τμήματα των γειτονιών. Ιαπωνία

  16 Αύγουστος, 2006

  Τα αστυνομικά τμήματα (police boxes, αν ακολουθηθεί η αγγλική μετάφραση λόγω του μικρού μεγέθους τους) είναι θεσμός στις γιαπωνέζικες γειτονιές αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου λειτουργούν σε 24ωρη βάση και συμβάλλουν –ή τουλάχιστον συνέβαλαν μέχρι πρόσφατα- στο πολυδιαφημισμένο αίσθημα ασφάλειας που επικρατεί στη χώρα.     

 • Σύγχρονες κατοικίες στο Άμστερνταμ (1)

  22 Απρίλιος, 2006

  Η ολλανδική πολιτική στο θέμα της κατοικίας τα χρόνια του Μεσοπολέμου είναι γνωστή και είχε σαν αποτέλεσμα πολλά καλά παραδείγματα που απετέλεσαν σημεία αναφοράς για τους μετέπειτα αρχιτέκτονες διεθνώς.     

 • Σύγχρονες κατοικίες στο Άμστερνταμ (2)

  21 Απρίλιος, 2006

  Η ολλανδική πολιτική στο θέμα της κατοικίας τα χρόνια του Μεσοπολέμου είναι γνωστή και είχε σαν αποτέλεσμα πολλά καλά παραδείγματα που απετέλεσαν σημεία αναφοράς για τους μετέπειτα αρχιτέκτονες διεθνώς.     

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
  πάνω

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2023. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital