ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε ποια ακίνητα θα στοχεύσουν το 2016 οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα

14 Μάρτιος, 2016

Σε ποια ακίνητα θα στοχεύσουν το 2016 οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα

Επιφυλακτικοί θα παραμείνουν οι ξένοι επενδυτές ως προς το εγχώριο real estate και το τρέχον έτος, όπως προκύπτει από την έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Colliers για τις Παγκόσμιες Επενδυτικές Προοπτικές για το 2016, η οποία περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στη χώρα μας εστιάζεται σε επαγγελματικά ακίνητα- κτίρια γραφείων σε προνομιακές τοποθεσίες, ανεξάρτητα από την κατάταξή τους, για μεμονωμένα ακίνητα αλλά και για χαρτοφυλάκια ακινήτων, καθώς επίσης και για ακίνητα με προοπτικές ανακαίνισης/αναβάθμισης.

Οι εγκαταστάσεις αναψυχής και τα θέρετρα εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός αυξανόμενου αριθμού ξένων funds, που συνήθως εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε μονάδες που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία παρά σε μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για τα καταστήματα λιανικής πώλησης κυρίως με τη μορφή επενδυτικού προϊόντος με εγγυημένη μίσθωση και κατά προτίμηση με διεθνείς ενοικιαστές, με τα logistic ακίνητα να ακολουθούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και όρους.

"Αισθανόμαστε συντηρητικά αισιόδοξοι για το 2016. Παρά την αναταραχή που πέρασε η αγορά, πολλοί διεθνείς επενδυτές παραμένουν απτόητοι και έτοιμοι να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με όλους τους πιθανούς εμπλεκόμενους κινδύνους", σχολίασε η Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος σε Ελλάδα και Σερβία της Colliers International.

"Αυτή η τάση ήταν εμφανής από τα αποτελέσματα της έρευνας Παγκόσμιες Επενδυτικές Προοπτικές της Colliers International, με βάση την οποία ένα 49% των επενδυτών της περιφέρειας ΕΜΕΑ αναμένονται να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο στις επενδυτικές τους επεκτάσεις κατά το 2016".

Η ελληνική αγορά το 2015

Οπως αναφέρει η Colliers, το 2015 ήταν μια πολύ ασταθής περίοδος για την ελληνική αγορά ακινήτων λόγω διαφόρων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Οι εθνικές εκλογές και ένα πιθανό σενάριο Grexit κατέστησαν την αγορά σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ένας περιορισμένος αριθμός συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπήρχε ένα επιφυλακτικό ενδιαφέρον, τόσο από επενδυτές όσο και από αγοραστές για την υλοποίηση ουσιαστικών συναλλαγών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το β εξάμηνο του 2015 ολοκληρώθηκαν με τη καθοδήγηση της Colliers International δύο αγοραπωλησίες κτιρίων με γραφεία από ξένους επενδυτές (σ.σ. το πρώην ακίνητο της καναδικής Πρεσβείας στο Κολωνάκι και η αγορά ακινήτου από τον ΟΠΑΠ στη λ. Αθηνών), γεγονός που αποδεικνύει ότι η αγορά γραφείων παραμένει πρώτη προτίμηση στην δραστηριότητα των επενδυτών και ότι συμφωνίες μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε περιβάλλοντα μεγαλύτερου ρίσκου.

Τα συμπεράσματα για τη διεθνή αγορά

Διεθνώς, ένα βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι περισσότεροι από τους 600 επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Colliers, συγκεκριμένα οι περισσότεροι από τους μισούς (52%), θα αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας το 2016, ενώ μόνο ένα 11% σχεδιάζει να τις μειώσει.

Επομένως οι επενδύσεις στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη συνέχιση της ανάπτυξης του κατά το 2016, με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε ανοδική τάση, ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες κεντρικές αγορές της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ενώ το «κυνήγι της απόδοσης» έχει ωθήσει ορισμένους επενδυτές πάνω από την καμπύλη κινδύνου προς δευτερευούσης σημασίας ακίνητα και πιο περιφερειακές αγορές, οι αγορές που προσφέρουν μεγαλύτερη ρευστότητα (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία και Ιαπωνία) καθώς και παγκόσμιες κεντρικές πόλεις (Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Τόκιο και Σίδνεϊ) παραμένουν ο πρωταρχικός στόχος για τους παγκόσμιους διασυνοριακούς επενδυτές κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Οι διεθνείς επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι, αλλά λόγω της πρόσφατης οικονομικής αστάθειας και των γεωπολιτικών γεγονότων έχουν γίνει πιο προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανησυχία πως το οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και τα επιτόκια της Κίνας και των ΗΠΑ είναι δυο παράγοντες που δικαιολογούν αυτή την ανησυχία των επενδυτών.

Οι επενδυτές στρέφονται προς την Ευρώπη για μεγαλύτερη αξία, γι' αυτό και οι επενδύσεις στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2016. Οι Αμερικανοί επενδυτές παραμένουν ''αφοσιωμένοι'' στην Ευρώπη, με το ένα τρίτο από αυτούς να σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ τα γραφεία στους κεντρικούς επιχειρηματικούς άξονες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων είναι ο κύριος στόχος για επενδύσεις.

Πηγή: Στεφανίας Σούκη, newmoney.gr

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital