ΕΡΓΟ

ΕΦΗΜΕΡΕΣ

Shanghai Expo Pavillions 2

11 Αύγουστος, 2010

Shanghai Expo Pavillions 2

Το θέμα της Παγκόσμιας Έκθεσης της Expo για το 2010 είναι "Καλύτερη Πόλη - Καλύτερη Ζωή". (Β' Συνέχεια)

English version

Το Περίπτερο της Αυστραλίας
Αρχιτέκτονες:  Wood Marsh + Think!OTS

Το αυστραλιανό περίπτερο έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να  διαβάζεται μέσα στο χώρο ως μια τολμηρή γλυπτική φόρμα, μοντέρνα και ταυτόχρονα οργανική. Σε ένα έντονα αφηρημένο τόπο όπως ο εκθεσιακός χώρος της EXPO 2010, οι αισθησιακές καμπύλες των όψεων μπερδεύουν τους θεατές που χάνουν την προφανή αίσθηση του μπρος, πίσω, πλάι.

 

architeam.2010.07.25.jpg

 

Γυάλινες ράμπες κυκλοφορίας μπαινοβγαίνουν από την κυματοειδή όψη, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες απόψεις τόσο μέσα από το κτίριο όσο και από το δρόμο. Τη μορφή ενδυναμώνει η επιλογή του υλικού με το οποίο επενδύονται οι όψεις. Οι επιφάνειες χάλυβα σε γήινους τόνους αντανακλούν το Αυστραλιανό τοπίο, ενώ η εξαιρετικό ψηλή επιφάνεια τους εκφράζει την ποιότητα του σχεδιασμού των σύγχρονων πόλεων.

 

architeam.2010.07.26.jpg

 

Οι συνεχείς όψεις διακόπτονται από υάλινες διόδους που παρέχουν πρόσβαση και φως. Εσωτερικά ο μεγάλος χώρος  των παραστάσεων και οι βοηθητικές λειτουργίες οργανώνονται γύρω από ένα πλήρους ύψους εσωτερικό αίθριο δημιουργώντας ενδιαφέρουσες χωρικές σχέσεις. Το περίπτερο, εκφράζει την διπλή ταυτότητα του Αυστραλιανού τοπίο με την αραιοκατοικημένη ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα. 

 

architeam.2010.07.27.jpg architeam.2010.07.28.jpg

 

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/680

 

 

Το Περίπτερο της Κίνας
Αρχιτέκτονας: He Jingtang

 

Το περίπτερο της Κίνας, που είναι και η χώρα που φιλοξενεί την World Expo 2010, σχεδιάστηκε από τον κινέζο αρχιτέκτονα He Jingtang και βρίσκεται κεντρικά στον χώρο της Expo. Έχει ύψος σχεδόν 63 μέτρα δηλαδή τρείς φορές περισσότερο από κάθε άλλο περίπτερο της έκθεσης. Το περίπτερο που έχει το σχήμα ενός ανατολικού στέμματος, έχει σχεδιαστεί ως το κατεξοχήν αποκορύφωμα της  EXPO στη Σαγκάη.  Στο κόκκινο χρώμα της απαγορευμένης πόλης, το κτίριο- γλυπτό αντιπροσωπεύει το γούστο και το πνεύμα του κινέζικου πολιτισμού.

 

architeam.2010.07.29.jpg

 

Η βασική δομή του περιπτέρου της Κίνας, « το στέμμα της ανατολής», έχει μια ξεχωριστή στέγη, κατασκευασμένη με τον παραδοσιακό τρόπο, ο οποίος χρονολογείται πάνω από δύο χιλιάδων ετών. Κάτω από την κεντρική κατασκευή βρίσκεται ένας κοινός εκθεσιακός χώρος 45.000 τετραγωνικών μέτρων όπου βρίσκονται εκθέματα από τοπικές επαρχίες, πόλεις και περιφέρειες. 200 βίντεο μαθητών θα παρουσιάζονται σε 15 οθόνες εσωτερικά του περιπτέρου κατά την διάρκεια των 5 μηνών που θα διαρκέσει η έκθεση.

 

architeam.2010.07.30.jpg

 

« Πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο για να επικοινωνούμε.  Τα 56 υποστηρίγματα της στέγης αντιπροσωπεύουν τις 56 εθνικότητες θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες με τα έντονα κινέζικα στοιχεία. Χαραγμένα στην επιφάνεια του κτιρίου είναι 9 ιδεογράμματα που αντιστοιχούν στις ονομασίες των 9 επαρχιών της Κίνας.» λέει χαρακτηριστικά ο Jingtang.

 

architeam.2010.07.31.jpg architeam.2010.07.32.jpg


Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/627

 

Το Περίπτερο της Σαουδικής Αραβίας
Αρχιτέκτονας:  Άγνωστος

Καλύπτοντας συνολική επιφάνεια 6,000 τετραγωνικών μέτρων, το περίπτερο της Σαουδικής Αραβίας χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο κεντρικό στοιχείο. Ένα τεράστιο μισοφέγγαρο που κρέμεται σε σχήμα πλοίου. Πολλά δέντρα είναι φυτεμένα στο πάνω μέρος του πλοίου, δημιουργώντας την αίσθηση ενός κρεμάμενου κήπου, παραλληλισμός της όασης μέσα στην έρημο. Στο περίπτερο υπάρχει μια αίθουσα προβολών 3D IMAX που είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο.

 

architeam.2010.07.33.jpg



Τέντες τοποθετούνται κάτω από τα δέντρα  ώστε οι επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία της «ζωής μέσα στη σκηνή». Το «κατάστρωμα» του πλοίου προσφέρει στους επισκέπτες εξαιρετική θέα στο ποτάμι. Ονομάζεται « Αραβική πόλη» και αποτελεί δείχνει την αραβική σοφία στη δημιουργία μιας υπέροχης πόλης παρά το σκληρό φυσικό περιβάλλον που υπάρχει γύρω της. Στο περίπτερο παρουσιάζονται τέσσερα μοντέλα πόλης: η πόλη της ενέργειας, η πόλη της όασης, η αρχαία πόλη με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τέλος η πόλη της οποίας η οικονομία ακμάζει με μεγάλη ταχύτητα.

 

architeam.2010.07.34.jpg

 

Στον πρώτο όροφο του περιπτέρου είναι ένας κήπος με κινέζικα και αραβικά δέντρα, δείγμα φιλίας μεταξύ των δύο εθνών. Η Σαουδική Αραβία, χώρα του φοίνικα, έχει δημιουργήσει την αίσθηση μιας όασης τοποθετώντας φοίνικες τόσο στους κήπους του περιπτέρου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Το περίπτερο διαθέτει έναν ελεύθερο χώρο 2000 τετραγωνικών μέτρων όπου παραδοσιακές πολιτιστικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα.

 

architeam.2010.07.35.jpg architeam.2010.07.36.jpg


Χορευτές από όλη τη χώρα συμμετέχουν σε χορούς και παραστάσεις καθημερινά. Η κύρια είσοδος και η έξοδος του αποτελούν μέρος του εκθεσιακού χώρου του περιπτέρου, το οποίο διαθέτει ένα τεράστιο αίθριο με τοίχους και κρήνες σε πλούσια αραβικά γεωμετρικά συμπλέγματα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ιστορική διαδρομή του «δρόμου του μεταξιού», καθώς και τις παραδοσιακές τέχνες και ειδικές συλλογές.

 

architeam.2010.07.37.jpg

 

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/695

 

Το Περίπτερο του Ηνωμένου Βασιλείου
Αρχιτέκτονας:  Thomas Heatherwick

Τον Σεπτέμβριο του 2007, το αρχιτεκτονικό γραφείο Heatherwick Studio κέρδισε τον διαγωνισμό για το σχεδιασμό του περιπτέρου του Ηνωμένου Βασιλείου για την EXPO της Σαγκάης.  Η σχεδιαστική ομάδα προσπάθησε να ενσωματώσει στοιχεία και από τις τέσσερεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου  δίνοντας έμφαση στις πρωτεύουσές τους: το Λονδίνο, το Κάρντιφ, το Μπέλφαστ και το Εδιμβούργο.

 

architeam.2010.07.38.jpg

architeam.2010.07.39.jpg architeam.2010.07.40.jpg

 

Το Λονδίνο είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο, με 40% πράσινο μέσα στον αστικό ιστό. Το σχέδιο των Heatherwick Studio ανάβει ένα φώς στην ένταξη του φυσικού κόσμου στο αστικό τοπίο σε όλη τη Βρετανία. Το ίδιο το περίπτερο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελείται από 60.000 λεπτές, διαφανείς, εύκαμπτες ράβδους, 7.5 μέτρων μήκους η κάθε μία. Μέσα σε κάθε σωλήνα υπάρχουν σπόροι αναπαριστώντας την ενσωμάτωση της φύσης στην καθημερινή ζωή.

 

architeam.2010.07.41.jpg

 

Χάρη στην διαφάνεια αυτών των ραβδοειδών σωλήνων , το φώς της ημέρας διαχέεται στο κεντρικό χώρο του περιπτέρου, ενώ τη νύχτα το περίπτερο έχει σχεδιαστεί να λάμπει όταν ανάβουν οι οπτικές ίνες που το καθένα έχει μέσα του.

 

architeam.2010.07.42.jpg


Πληροφορίες:  http://www.architravel.com/architravel/building/628

 

Το περίπτερο των ΗΠΑ
Αρχιτέκτονας: Clive Grout

Τοποθετημένο στην δυτική πύλη της Expo, το περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής  καλύπτει μια έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα της έκθεσης.  Σύμφωνα με το θέμα της EXPO « καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή», αυτή η έξυπνη αστική κατασκευή σχεδιάστηκε από την Clive Grout, αρχιτέκτονα με εμπειρία από World EXPO εκθέσεις.

 

architeam.2010.07.43.jpg



Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του περιπτέρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει το θέμα του περιπτέρου όπου οι επισκέπτες θα πάρουν μια γεύση από μια Αμερικανική πόλη του μέλλοντος, γιορτάζοντας την επιτυχία του « αντιμετωπίζοντας την  πρόκληση» παρέχοντας ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, χώρους πρασίνου, καθαρό νερό και roof gardens.  Επίσης στο κτίριο εφαρμόζονται όλα τα συστήματα που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν ενεργειακή αποδοτικότητα, δίνοντας έτσι έμφαση και στο μήνυμα βιωσιμότητας της EXPO.

 

architeam.2010.07.44.jpg

 

Το περίπτερο των ΗΠΑ εισάγει τη φύση στην ανάπτυξη αστικής κλίμακας, ενσωματώνοντας βιώσιμα στοιχεία τα οποία συνεισφέρουν σε ένα πιο πράσινο αστικό μέλλον.  Διαθέτει ένα μοναδικά σχεδιασμένο καταρράκτη και μία πισίνα που δροσίζει τον χώρο της υποδοχής και φιλτράρει τον ήχο. Στο περίπτερο υπάρχουν κήποι στα δώματα  καθώς επίσης και ένας λαχανόκηπος σαν αυτόν που έχει στο Λευκό Οίκο η  Michelle Obama και ο  καταρράκτης χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένο νερό.

 

architeam.2010.07.47.jpg architeam.2010.07.46.jpg

 

Η τεχνολογία του φυτεμένου δώματος , παρέχει επιπλέον θερμομόνωση στο κτίριο ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται το νερό της βροχής. Το τολμηρό και απλό σχήμα του περιπτέρου των ΗΠΑ ρίχνει σκιά σε σχήμα αετού με ανοιχτά φτερά, ένα πλάσμα που δεν εμποδίζεται από όρια. Επίσης είναι και το εθνικό έμβλημα της Αμερικής, μιας χώρας που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες. Πέρα από την συμβολικότητα του σχήματος ο αετός έχει σχεδιαστεί με τα φτερά ανοιχτά ως χειρονομία που υποδέχεται τους επισκέπτες.    

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/723

Μαρία Αναγνώστου, Αννα Λουκίδου, Εύα Αετοπούλου (ArchiTeam)
Αλέξιος Βανδώρος (σύμβουλος)

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital