ΕΡΓΟ

ΕΦΗΜΕΡΕΣ

Shanghai Expo Pavillions 3

22 Αύγουστος, 2010

Shanghai Expo Pavillions 3

Περισσότερες από 190 χώρες και πάνω από 50 διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στην expo της Σαγκάης, τη μεγαλύτερη που διοργανώθηκε ποτέ. (Γ' Συνέχεια)

English version

Γαλλικό περίπτερο - Η αισθησιακή πόλη
Αρχιτέκτονες: Jacques Ferrier architects

Σχεδιάζοντας στο κλασσικό γαλλικό στυλ, η ομάδα αρχιτεκτόνων Jacques Ferrier Architectures έχει δημιουργήσει το υπέροχο γαλλικό περίπτερο για τη διεθνή Εxpo της Σαγκάης, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες σε μια "αισθησιακή πόλη" από φυτεμένους τοίχους. Το περίπτερο, το οποίο μοιάζει κατασκευαστικά μ' ένα συρμάτινο κλουβί, έχει την εικόνα ενός λευκού παλατιού που επιπλέει στο νερό. Ο σχεδιασμός του περιπτέρου εμπεριέχει την αίσθηση της κίνησης και την ιδέα της ισορροπίας. Ένας μεγάλος αριθμός από προβολές βίντεο, κινούμενες εικόνες, ακανόνιστα όρια περιγραμμάτων και αντανακλώμενα  κύματα χρησιμοποιούνται σαν υπόβαθρο για να το μετατρέψουν σε μία ζωντανή δομή.

Το γαλλικό περίπτερο είναι μοναδικό τόσο από την άποψη της φόρμας αλλά και της τεχνολογίας. Θα παρουσιάζει τη συμβολή της Γαλλίας στην αστική βιώσιμη ανάπτυξη μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές μητροπόλεις του κόσμου. Η γαλλική κυβέρνηση έχει εμφανίσει έναν πρωτοφανή προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για το εθνικό τους περίπτερο, ίσως τον μεγαλύτερο μεταξύ των διαγωνιζομένων.

 

architeam.2010.07.48.jpg

 

Υλικά- δομή

Η πλεγματική εξωτερική όψη του περιπτέρου είναι κατασκευασμένη από ένα νέο τύπο σκυροδέματος, περιβάλλεται από νερό, και δίνει την αίσθηση ότι επιπλέει. Εσωτερικά βρίσκεται το κυρίως αίθριο με τοίχους από φυτά που καταλήγουν στο δώμα, διαμορφωμένο επίσης με φυτά, λίμνες και σιντριβάνια.

Ο κήπος είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του περιπτέρου. Φυτά, θάμνοι και λουλούδια καλύπτουν το αίθριο, το δώμα καθώς και τους εξωτερικούς τοίχους του αίθριου, ενώ πισίνες και σιντριβάνια βοηθούν στον δροσισμό του αέρα. Το 6.000τ.μ. περίπτερο χρησιμοποιεί προηγμένα κατασκευαστικά υλικά και τεχνολογία για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου φωτοβολταικών στην οροφή. Παρόλα αυτά, το περίπτερο δεν είναι ένα ιδιαιτέρως «πράσινο» περίπτερο σε όρους οικολογικού σχεδιασμού, αν και οι φυτεμένοι τοίχοι και το στοιχείο του νερού είναι  ελπιδοφόροι και όμορφοι.

 

architeam.2010.07.49.jpg architeam.2010.07.50.jpg

 

Η εμπειρία

Η αισθησιακή πόλη εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της με την απλή εμφάνιση της πρόσοψης και με τον εξωτικό κήπο στο εσωτερικό της. Από εξωτερική θέαση, το περίπτερο εμφανίζεται να επιπλέει με χάρη πάνω στο νερό. Μπαίνοντας στο παλάτι, οι επισκέπτες μπορούν να εντρυφήσουν στη γοητεία της Γαλλίας και να απολαύσουν το άρωμα των λουλουδιών ανάμεσα στο υδάτινο στοιχείο. Οι επισκέπτες, καθώς περιβάλλονται από μια ατμόσφαιρα διαποτισμένη από τα χαρακτηριστικά της Γαλλίας, μπορεί πραγματικά να πιστέψουν ότι βρίσκονται στο κράτος της τέχνης και του ρομαντισμού. Άλλο ένα εκπληκτικό γνώρισμα του περιπτέρου που τραβά το βλέμμα του επισκέπτη είναι ο γαλλικού τύπου κήπος στο δώμα όπου μπορείς να καθίσεις δίπλα σε μία λίμνη από αμέτρητα κόκκινα τριαντάφυλλα. Η Αισθησιακή Πόλη προσφέρει στη Γαλλία την ευκαιρία να ενισχύσει την εικόνα της στο πιο πολυπληθές έθνος του κόσμου.

 

architeam.2010.07.51.jpg

 

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/690

 

Γερμανικό περίπτερο - Balancity
Αρχιτέκτονες:  Schmidhuber + Kaindl

Το γερμανικό περίπτερο έχει βαπτιστεί "Balancity" - μια καινούρια εννοιολογικά λέξη που σημαίνει την πόλη σε ισορροπία. Το 6.000τ.μ. οικοδόμημα είναι το μεγαλύτερο γερμανικό περίπτερο σε οποιαδήποτε έκθεση. Παρουσιάζει τη γερμανική αστική ζωή και πως ο σχεδιασμός και τα προϊόντα της χώρας μπορούν να βοηθήσουν να λυθούν τα προβλήματα της αστικοποίησης.

Οι επισκέπτες του Balancity θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι σε μία πόλη ιδεών, μετακινούμενοι όπως σε μια πραγματική πόλη- με τα πόδια, σε κυλιόμενους διαδρόμους και σκάλες- μέσα από θεματικές περιοχές που αναπαριστούν διαφορετικούς αστικούς τόπους.

Μία πόλη μπορεί να είναι ένα ωραίο μέρος για να ζεις- αν αυτό παρέχει την ισορροπία μεταξύ της ανανέωσης και της διατήρησης, της καινοτομίας και της παράδοσης, της αστικότητας και της φύσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού, της δουλειάς και της διασκέδασης. Αυτό είναι το μήνυμα του γερμανικού περιπτέρου.

Η αρχιτεκτονική είναι όμοια μ' έναν δυναμικό αστικό οργανισμό και αντί να γίνεται αντιληπτό σαν ένα κτίριο, στοχεύει στο να είναι ένα τριών διαστάσεων διαπερατό γλυπτό με ακαθόριστο τον εσωτερικό από τον εξωτερικό του χώρο.

 

architeam.2010.07.53.jpg

 

Ογκοπλασία

Τέσσερεις μεγάλες εκθεσιακές δομές συμβολίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των δυνάμεων των φορτίων που εφαρμόζονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Απομονωμένα, κάθε εκθεσιακή δομή δεν έχει ισορροπία. Μόνο όταν αλληλεπιδρούν επέρχεται η ισορροπία, αντανακλώντας έτσι την ιδέα της "balancity" στην αρχιτεκτονική.

Οι εκθεσιακοί όγκοι σχηματίζουν ένα μεγάλο στέγαστρο πάνω από τον υπαίθριο χώρο, που προσφέρει στους επισκέπτες σκιά και προστασία από τη βροχή. Από αυτόν τον πράσινο στεγασμένο υπαίθριο χώρο, οι επισκέπτες ξεκινούν το ταξίδι τους μέσα στα αστικά τοπία του "Balancity".

Το κυριότερο σημείο του περιπτέρου είναι μία κωνικού σχήματος κατασκευή που εμπεριέχει μία περιστρεφόμενη μεταλλική σφαίρα, τριών μέτρων σε διάμετρο και καλυμμένη με φώτα LED, τα οποία ενεργοποιούνται από τον θόρυβο και την κίνηση των θεατών.

 

architeam.2010.07.54.jpg architeam.2010.07.55.jpg

 

Η εμπειρία

Το ταξίδι των επισκεπτών στο "Balancity" ξεκινά από τον στεγασμένο υπαίθριο χώρο στο επίπεδο του δρόμου. Σαν ένας λαβύρινθος, το μονοπάτι περιστρέφει την πορεία του προς την είσοδο του περιπτέρου, καθώς μια σειρά άλλων χωρικών καταστάσεων -τούνελ, πλατείες και αίθρια- εκτυλίσσονται σε σημεία του. Μέσω του τούνελ, ο επισκέπτης εισέρχεται στο χώρο που στεγάζονται τα αστικά τοπία. Το ταξίδι μέσα στις δομές της έκθεσης εκτυλίσσεται σαν ένας περίπατος. Οι επισκέπτες κινούνται κατά μήκος των μονοπατιών και των διαβάσεων, καθώς οδηγούνται στους διάφορους αστικούς χώρους. Όροφοι με διπλό ύψος συγχωνεύονται με άλλους με μονό ύψος και οι κλίσεις και οι στροφές μορφοποιούν τη ροή των επισκεπτών. Στο τέλος της διαδρομής, ο επισκέπτης φτάνει σε ένα δώδεκα μέτρων ύψους, κάθετα αμφιθεατρικό χώρο- το "Energy Source". Ακολουθώντας την προβολή στο Energy Source, ο επισκέπτης σταδιακά οδηγείται σε μια σπειροειδή σκάλα για να φτάσει τελικά στην περιοχή του περιπτέρου που εκτυλίσσονται τα δρώμενα.

 Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/693

 

Φιλανδικό περίπτερο- Kirnu
Αρχιτέκτονες: JKMM architects

"Kirnu" (η κατσαρόλα του γίγαντα) είναι η συμμετοχή των JKMM architects που κέρδισε τον διαγωνισμό για το φιλανδικό περίπτερο της διεθνούς expo της Σαγκάη το 2010. Επικεφαλής στο σχεδιασμό είναι ο αρχιτέκτονας Teemu Kurkela. Το όραμα για το περίπτερο ήταν να απεικονίζει τη Φινλανδία σ' ένα μικρόκοσμο, σαν μία μικροσκοπική πόλη, όπου το εσωτερικό του περιπτέρου αφηγείται ιστορίες της Φινλανδίας και του λαού της. Όπως η φιλανδική κοινωνία, το περίπτερο συνδυάζει δημιουργικότητα, εξελιγμένη τεχνολογία και πολιτισμό.

Η αρχιτεκτονική του Kirnu εμπνέεται από τη φύση. Η βασική ιδέα του περιπτέρου είναι αυτή του νησιού. Η μορφή του είναι ελεύθερη, χωρίς συμμετρία, όπως μία πέτρα. Το περίπτερο, περιβάλλεται από νερό στο οποίο το οικοδόμημα καθρεφτίζεται, ξεπροβάλλοντας έτσι σαν νησί στην επιφάνεια του. Οι εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου έχουν επενδυθεί με κομμάτια που θυμίζουν λέπια ψαριού. Όπως η ίδια η φύση, το περίπτερο προσφέρει ένα ήσυχο καταφύγιο από την πολυάσχολη ζωή της πόλης για όποιον επιθυμεί να εισέλθει.

Ο κύριος σκοπός του περιπτέρου είναι να παρουσιάσει μια άποψη της "Καλής Ζωής". Τα έξι στοιχεία της καλής ζωής είναι η ελευθερία, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, το ομαδικό πνεύμα, η υγεία και η φύση. Αυτά τα στοιχεία είναι ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική του περιπτέρου, στην οργάνωση του χώρου και στα κατασκευαστικά θέματα. Η γλυπτική μορφή του αντιπροσωπεύει την ελευθερία και τη δημιουργικότητα στην κατασκευή, που καθίστανται δυνατές μέσω της τεχνολογίας. Η καινοτομία εμφανίζεται στο project μέσω της σαφήνειας της φόρμας αλλά και των τεχνικών λεπτομερειών. Το περίπτερο περιστρέφεται γύρω από το φόρουμ, κάνοντας την συγκέντρωση των ανθρώπων και το ομαδικό πνεύμα μέρος του σχεδιασμού του κτιρίου. Τα φυσικά στοιχεία του νερού και του ουρανού αποτελούν ξεχωριστό στοιχείο της αρχιτεκτονικής. Μια άνετη και ελπιδοφόρα μικροσκοπική πόλη, καθώς και ένα παράδειγμα υγιούς περιβάλλοντος. Άνθρωποι, φύση και τεχνολογία ενώνονται εδώ. Το περίπτερο προσφέρει ένα φόρουμ για συζητήσεις σχετικά με τις αναπτυξιακές πολιτικές για μια καλύτερη ζωή.

 

architeam.2010.07.56.jpg

 

Η εμπειρία

Το περίπτερο επιπλέει πάνω στο νερό, λευκό και αιθέριο. Ένα λεπτό στρώμα νερού δροσίζει τον αέρα γύρω από το περίπτερο. Καθώς κάποιος πλησιάζει το κτίριο, η λεπτή, φολιδωτή δομή της επιφάνειας, αρχίζει να παίρνει μορφή. Ο επισκέπτης βαδίζει σε μία ομαλή γέφυρα προς την κύρια είσοδο, της οποίας οι επιφάνειες σχηματίζουν μια είσοδο που σε καλεί να εισέλθεις στο περίπτερο. Οι επισκέπτες στη συνέχεια φτάνουν στο φόρουμ του Kirnu. Κεκλιμένοι τοίχοι φτιαγμένοι από ύφασμα ανυψώνονται προς τον ουρανό. Το ξύλινο πάτωμα κάτω από τα πόδια θυμίζει αποβάθρα. Mια χυτή ράμπα ανέρχεται μέσα από τους λεπτούς τοίχους του Kirnu προς τον εκθεσιακό χώρο, έναν ψηλό χώρο που περιστρέφεται γύρω από το αίθριο. Μετά τον εκθεσιακό χώρο, η ράμπα συνεχίζει προς την έξοδο, τα μαγαζιά και τα εστιατόρια.

 

architeam.2010.07.57.jpg

 

Βιώσιμη ανάπτυξη

Το περίπτερο είναι ένα εργαστήριο για τα βιώσιμα κτίρια, παρουσιάζοντας φιλανδικές προτάσεις για μελλοντικές αστικές κατασκευές που εμμένουν στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Μετά την expo, το κτίριο θα πουληθεί και θα τεθεί σε νέα χρήση. Το περίπτερο θα αποσυναρμολογηθεί και μετά θα ξανασυναρμολογηθεί σε νέα τοποθεσία. Είναι ακόμη εφικτή η προσθήκη επιπλέον ορόφων στο κτίριο, αν το απαιτεί η μελλοντική χρήση του.

Η ενεργειακή κατανάλωση έχει ελαχιστοποιηθεί. Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον ήλιο έχει μειωθεί λόγω της κατεύθυνσης την οποία κοιτάζει η εγκατάσταση, της χρήσης ελαφρών επιφανειών και της δομής των παραθύρων. Χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός, για να μειώσει την ανάγκη τεχνητού εξαερισμού. Οι πυκνοί τοίχοι του αίθριου σχηματίζουν έναν φυσικό σωλήνα, ενώ και τα υλικά και οι μέθοδοι κατασκευής έχουν επιλεχθεί με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2. To πιο εμφανές παράδειγμα είναι η πρόσοψη του κτιρίου, με επένδυση από κομμάτια που μοιάζουν με λέπια ψαριού. Αυτά τα κομμάτια είναι φτιαγμένα από χαρτί και πλαστικό, τα οποία ήταν ανακυκλώσιμα βιομηχανικά προϊόντα.

 

architeam.2010.07.59.jpg architeam.2010.07.58.jpg

 

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/696 

 

Ρώσικο περίπτερο- Ο παράδεισος των παιδιών
Αρχιτέκτονες: P.A.P. ER architectural team

Ακολουθώντας την έμπνευση του Nosov, το ρώσικο περίπτερο έχει σχεδιαστεί από τους P.A.P.ER architectural team σαν μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι, και γι' αυτό δίνει την εντύπωση ενός παιδικού παραδείσου. Το ρωσικό περίπτερο έχει κατορθώσει να συνδυάσει το όραμα ενός παιδιού με την εξελιγμένη τεχνολογία και αυτό σίγουρα είναι μια επιτυχία.

Η ιδέα των τριών μερών έγινε η αρχή της συνθετικής λύσης του ρώσικου περιπτέρου. Το περίπτερο αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία: 12 λευκόχρυσους ακανόνιστου σχήματος πύργους, τον κύβο "που αιωρείται στα σύννεφα" και βρίσκεται στις βάσεις των δώδεκα πύργων, και στην εσωτερική εγκατάσταση.

 

architeam.2010.07.60.jpg

 

Οι πύργοι του περιπτέρου ανυψώνονται συμβολίζοντας τις ταχέως αναπτυσσόμενες μεγαλουπόλεις με τους ουρανοξύστες μιας μη γραμμικής αρχιτεκτονικής. Τα χρώματα των 20 μέτρων πύργων είναι λευκό, χρυσό και κόκκινο αντιπροσωπεύοντας την αγνότητα, τον πλούτο και την ομορφιά αντίστοιχα. Κάθε πύργος έχει τα δικά του σκαλιστά σχέδια, τα οποία συμβολίζουν διαφορετικές εθνικές ομάδες της Ρωσίας. Η κάτοψη του περιπτέρου είναι παρόμοια με τις εγκαταστάσεις των Σλάβων και συμβολίζει "το λουλούδι της ζωής" ή τον ήλιο, ρίζες του "παγκόσμιου δέντρου" (βελανιδιά κατά τους Σλάβους) όπου βρίσκεται "η παραδείσια ζωή". Οι πύργοι "ρίζες" είναι προσανατολισμένοι προς το κέντρο της σύνθεσης και υποστηρίζουν τον "κύβο του πολιτισμού" που συνδέεται με το σύμβολο του ανθρώπου.

Τα στοιχεία της εξωτερικής διακόσμησης του κύβου μπορούν να μετακινηθούν και έτσι οργανώνονται τεράστιες επιφάνειες της "ζωντανής πρόσοψης" , η οποία αντανακλώντας τον ουρανό, τους πύργους, τη βλάστηση και τους ανθρώπους δημιουργεί την εικόνα ενός τεράστιου ζωντανού όντος την ημέρα. Κατά τη νύχτα, με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού, ακόμα πιο εντυπωσιακά εφέ δημιουργούνται από την εναλλαγή χρωμάτων και φωτισμού στην οθόνη.

Οι πύργοι λειτουργούν ως εστιατόρια, εκθεσιακοί χώροι, γραφεία, χώροι αναπαύσεως και μαγαζιά δώρων, ενώ το κεντρικό κτίριο λειτουργεί ως ο κυρίως εκθεσιακός χώρος.

 

architeam.2010.07.61.jpg architeam.2010.07.62.jpg

 

Η εμπειρία

Ο κυρίως εκθεσιακός χώρος του περιπτέρου αποτελείται από τρία μέρη: "την πόλη των παιδιών", "την πόλη της νεότητας" και "τον μεγάλο κόσμο", το καθένα από τα οποία φέρουν θέματα όπως "η πόλη των λουλουδιών", "η πόλη του ήλιου" και "η πόλη του φεγγαριού" αντίστοιχα. Η εσωτερική διακόσμηση της πόλης των παιδιών είναι εμπνευσμένη από τα διάσημα παιδικά βιβλία "Οι περιπέτειες του Dunno και των φίλων του". Πριν αρχίσουν το ταξίδι τους, οι επισκέπτες καλούνται να φανταστούν τους εαυτούς τους σαν τον Dunno και τους φίλους του, ενώ περιηγούνται ανάμεσα στα κτίρια. Οι επισκέπτες θα δουν τεράστια φρούτα, λουλούδια και φυτά, ανεμόμυλους στο σχήμα λιβελλούλας, σπίτια στη μορφή φρούτων, υδρορροές από καλάμια, καθώς και αυτοκίνητα που τρέχουν με ηλιακές μπαταρίες ενώ αυτοί βαδίζουν στη διαδρομή. Η πόλη της νεότητας στον δεύτερο όροφο φιλοξενεί ένα μικροσκοπικό, τεχνητό διάστημα που παρουσιάζει τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ρώσων και τις εφευρέσεις των μεγαλύτερων ρωσικών εταιριών και ομίλων. Ο μεγάλος κόσμος στον τρίτο όροφο φιλοξενεί πολλές ηλεκτρονικές οθόνες αφής, οι οποίες παρουσιάζουν τις ιστορίες των εξερευνήσεων του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της ζωής στο διάστημα. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης με τον παραμυθένιο κόσμο και την εξελιγμένη τεχνολογία, οι παιδικές αναμνήσεις των επισκεπτών θα ξυπνήσουν.

Η αρχιτεκτονική μορφή του περιπτέρου, η σκηνογραφία και η εκθεσιακή δομή θα δημιουργήσουν τις συνθήκες στους επισκέπτες ώστε να αφεθούν να κατανοήσουν το μεγαλείο του ρώσικου έθνους, να αισθανθούν τις μελλοντικές δυνατότητες, οι οποίες είναι στο συμφέρον του ατόμου.

 

architeam.2010.07.63.jpg architeam.2010.07.64.jpg


Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/694

 

Ισπανικό περίπτερο- Το καλάθι
Αρχιτέκτονας:  EMBT

Το περίπτερο τη Ισπανίας έχει σχεδιαστεί σαν μια ελαφριά δομή καλαθιού υφασμένου στο χέρι, η οποία υποστηρίζεται εσωτερικά από ένα πλαίσιο χάλυβα. Όπως είπε η Benedetta Tagliabue, σχεδιάστρια του περιπτέρου: "Είναι φιλοδοξία μας για το περίπτερο να αντικατοπτρίζει τον καιρό της Ισπανίας. Να θυμηθούμε μια υπέροχη τέχνη, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια νέα κατασκευαστική τεχνική". "Το καλάθι", όπως κάποιοι ονομάζουν το περίπτερο, αποτελείται από μεγάλα κομμάτια, στον σχηματισμό ελαφρών καλαθιών. Το ένα είναι ανοιχτό προς το εξωτερικό του, προσελκύοντας επισκέπτες και τραβώντας τους στο εσωτερικό του. Έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 8.000 ελαφρά πάνελ σε καφέ, μπεζ και μαύρο. Αυτή η ύφανση είναι παράδοση τόσο στην Ισπανία όσο και στην Κίνα και το περίπτερο είναι σαν μια γέφυρα που ενώνει τα δύο έθνη. Τα πάνελ είναι χειροποίητα από τεχνίτες της επαρχίας Shandong, καθένα μοναδικό.

 

architeam.2010.07.65.jpg

architeam.2010.07.66.jpg architeam.2010.07.68.jpg

 

Η έκθεση πραγματοποιείται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αυτών των καλαθιών-πλατειών. Γι' αυτό το λόγο το περίπτερο δεν περιλαμβάνει έναν όγκο που φιλοξενεί έναν χώρο, αλλά μια σειρά σχεδόν υβριδικών χώρων που δημιουργούν μια ροή στη μετάβαση. Περιλαμβάνει τρείς εκθεσιακές αίθουσες, οι οποίες θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο χώρο και στο χρόνο, δείχνοντας την ανάπτυξη πόλεων της Ισπανίας με θέμα "Από την πόλη των γονιών μας, στην πόλη των παιδιών μας". Οι τρεις εκθέσεις έχουν δημιουργηθεί από διάσημους Ισπανούς δημιουργούς τριών δεκαετιών.

 

architeam.2010.07.69.jpg

 

Δομή-Υλικά

Το περίπτερο της Ισπανίας αποτελείται από μία δομή χάλυβα και μια ελαφριάς κατασκευής επένδυση. Η επένδυση καλύπτεται από ένα ειδικό υλικό, αδιάβροχο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του περιπτέρου σε επίπεδα άνεσης. Ουσιαστικά το σχέδιο πραγματοποιήθηκε με πάνελ από υφασμένους μίσχους ιτιών που κρεμάστηκαν όπως το δέρμα στα κόκκαλα του σκελετού από χάλυβα. Σαν αποτέλεσμα, η κατασκευή του περιπτέρου είναι ένας συνδυασμός από την εύκολη να κατασκευαστεί, στερεή και αυστηρά ελεγχόμενη χαλύβδινη δομή και από τα ιδιαίτερα ευέλικτα ελαφριά πάνελ, τα οποία επιτρέπουν στην πολύπλοκη γεωμετρία των σχεδίων  να πραγματοποιηθεί. Τα χρώματα των πάνελ-αποχρώσεις από το κεραμιδί ως το λευκό- έχουν γίνει με φυσικό τρόπο μέσω των επεξεργασιών που πέρασαν. To περίπτερο γίνεται αντιληπτό σαν μια σειρά από καλάθια, κάποια ανοιχτά στην οροφή και κάποια κλειστά, δημιουργώντας φωτοσκιάσεις στην αυλή, ροή στην κυκλοφορία και πολυχρηστικούς χώρους.

Οι δημιουργοί έχουν ακόμα λάβει υπόψη την πιθανότητα κακοκαιρίας κατά τη διάρκεια της Expo, όπως τους τυφώνες ή την καλοκαιρινή περίοδο βροχών.

 

architeam.2010.07.70.jpg

 

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/692


Μαρία Αναγνώστου, Αννα Λουκίδου, Εύα Αετοπούλου (
ArchiTeam)
Αλέξιος Βανδώρος (σύμβουλος)

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital