ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ναυτίλος

02 Δεκέμβριος, 2010

Ναυτίλος

Η επιρροή της φύσης στην αρχιτεκτονική. Ο σχεδιασμός της έχει επιρεασθεί τόσο μορφολογικά όσο και δυναμικά απο τη μορφολογία του θαλάσσιου όστρακου Ναυτίλος.

English version


Πρόκειται για τη μελέτη πρότυπης κατοικίας με βιοκλιματικά στοιχεία. Ο σχεδιασμός της έχει επιρεασθεί τόσο μορφολογικά όσο και δυναμικά απο τη μορφολογία του θαλάσσιου όστρακου Ναυτίλος.

Η κάτοψη του είναι βασισμένη στη δομή του όστρακου, όπου μικρά εγκάρσια τμήματα δίνουν την απαιτούμενη δομική σταθερότητα στο κέλυφος. Έτσι και στην κατοικία, τα εσωτερικά τμήματα διαμορφώθηκαν απο φέρουσες τοιχοποιίες, παρέχουν την στατική επάρκεια στις τρείς πλάκες που διαμορφώνουν το κτίσμα.

 

nautilus.2010.11.02.jpg



Οι όψεις του κτιρίου αποτελούνται απο συρρόμενα μεταλλικά διάτρητα πανέλα, τα οποία και έχουν διαμορφωθεί απο την επεξεργασία εικόνων του φυσικού τοπίου της περιοχής.

 

nautilus.2010.11.03.jpg

 

 
Η ιδέα αυτή προέρχεται απο το Ναυτίλο του οποίου τα σχέδια στο όστρακο είναι διαμορφωμένα βάσει του περιβάλλοντος του, ώστε να μπορεί να καμουφλάρεται απο τους φυσικούς του εχθρούς. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να ισχυρισθεί ότι και το ίδιο το κτίριο ‘χάνεται' στο φυσικό του περιβάλλον.

 

nautilus.2010.11.01.jpg



Τα διάτρητα αυτά πανέλα, παρέχουν σκίαση στους εσωτερικούς χώρους καθώς όμως και σε συνδιασμό με την ψυχρή τάφρο και τη ριχή δεξαμενή νερού δημιουργούν μικροροές αέρα εντός, κλιματίζοντας το εσωτερικό με φυσικό τρόπο.

Η μελέτη της κατοικίας εκπονήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο R.C.TECH,
όπου μας παραχώρησε και το υλικό της δημοσίευσης.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital