ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

01 Αύγουστος, 2014

Floatheca Rh of the Choetheque Series

Η παρουσιαζόμενη κατοικία συντέμνει προηγούμενα έργα της ίδιας σειράς, περνώντας από ορθοκανονικά σχήματα σε πολυγωνικές μορφές κάτοψης που θα είναι και η κοινή γεωμετρική βάση των επόμενων τριών έργων που πρόκειται να δημοσιευθούν περιοδικά.

Του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου

English version

 

Η παρουσιαζόμενη κατοικία συντέμνει προηγούμενα έργα της ίδιας σειράς, περνώντας από ορθοκανονικά σχήματα σε πολυγωνικές μορφές κάτοψης που θα είναι και η κοινή γεωμετρική βάση των επόμενων τριών έργων που πρόκειται να δημοσιευθούν περιοδικά. Κεντρικό χαρακτηριστικό παραμένει η αρχιτεκτονική διαχείριση των μέσων κατακόρυφης κίνησης ως τα μόνα δομικά στοιχεία στήριξης του κτιρίου, ως άλλου τύπου pilotis. (Η αναφορά συνεχίζει αναλυτικότερα στο Αγγλικό κείμενο).

The Choe_Series: Προ-θέσεις
Βρισκόμαστε πλέον ένα ολόκληρο αιώνα μετά τη δημιουργία, από τον αρχιτέκτονα Le Corbusier, του περίφημου προοπτικού σχεδίου για το Maison Dom-ino, ένα πολυσυζητημένο πρότυπο για τυποποιημένη κατασκευή βάσει σκελετού ωπλισμένου σκυροδέματος, στην εκδοχή ενός διώροφου, πανταχόθεν ελεύθερου κτίσματος, με δυνατότητα χωρικής επιμήκυνσης μέσω της επαναληπτικής παράθεσης όμοιων μονάδων. Σήμερα, υπό το πρίσμα της εν εξελίξει Biennale της Βενετίας, με θέμα τη μεθοδική επανεξέταση της κληρονομιάς του μοντέρνου, επιβάλλεται η αναθεώρηση και της παρακαταθήκης του Maison Dom-ino όπως και των pilotis. Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος ως προς το πρότυπο Dom-ino αλλά και σε προπαρασκευαστικό στάδιο της ανάλυσης, το γραφείο Αριστοθήκη Ευτεκτονικής παρουσιάζει πέντε έργα, τρείς κατοικίες και δύο «περίπτερα» βάσει της αρχής της αποκαλούμενης _Xόης. (Η εισαγωγική αναφορά και κριτική αφετηρία της σειράς έργων συνεχίζει αναλυτικά στο δημοσιευμένο Αγγλικό κείμενο Piloting Pilotis).

Δείτε την πλήρη παρουσίαση του άρθρου για το έργο Floatheca Rh στην αγγλική έκδοση ΕΔΩ

 

 

Floatheca Rh of the Choetheque Series
Θέση: Gualeguaychu, Provincia de Entre Ríos, Argentina.
Αριστοθήκη Ευτεκτονικής, æ®: Γραφείο Αρχιτεκτονικής, Έρευνας και Σχεδιασμού.
Σχεδιασμός, κείμενα, ηλεκτρονικά μοντέλα, τρισδιάστατες απεικονίσεις: Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος (ΑΦΔ).
Στοιχεία Ομάδας
Φωτογραφικά Κολάζ και Αξονομετρικές Απεικονίσεις: Μαρία Ρουσσάκη, Ivana Bosnjak, ΑΦΔ, Αγγελική Γιομπρέ. Σχεδίαση: Βάσω Γκιόκα, Μαρία Ρουσσάκη, Άντζελα Γιαννακοπούλου, ΑΦΔ. Μακέτα: María Díaz Rodríguez, Alberto Lopez Jímenez. Φωτογράφηση μακέτας: ΑΦΔ. Επιμέλεια φωτογράφησης μακέτας: Περσεφόνη Μαυρομανωλάκη, ΑΦΔ.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital