ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

01 Μάρτιος, 2012

(144.11) Μια πρόταση εναλλακτικού εμπορίου για το Μινιόν

Θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι η εισαγωγή χρήσεων εναλλακτικού εμπορίου στο κενό κέλυφος του Μινιόν.

English version


Φοιτητές: Ζαβιτσάνου Ιόλη, Πουλοκέφαλου Δήμητρα
Επιβλέποντες: Παπαλεξόπουλος Δημήτρης, Σταυρίδης Σταύρος
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης : Νοέμβριος 2011

 

 

Η οικονομική και κοινωνική συγκυρία, μας επιτρέπει ή μάλλον μας επιβάλλει να ξανασκεφτούμε το πρόβλημα των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών, και έτσι προβληματιζόμαστε για το κατά πόσο ένας πυρήνας εναλλακτικών μορφών εμπορίου θα μπορούσε να αναζωογονήσει το πρώην μεγάλο πολυκατάστημα, το κενό κέλυφος του οποίου στοιχειώνει την πόλη.

Έτσι, αναζητήσαμε εναλλακτικές μορφές εμπορικών συναλλαγών, που είτε λειτουργούν παράλληλα με τον παγιωμένο τρόπο σε περιόδους ομαλότητας (δίκαιο εμπόριο), είτε ευνοούνται σε περιόδους κρίσης, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής (ανταλλακτική οικονομία), όπου για περισσότερο από δύο χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας πραγματοποιούνταν με όρους ανταλλαγής στο λεγόμενο trueque. Κάνοντας μια σύντομη έρευνα για το δίκτυο εναλλακτικού εμπορίου στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε αφενός πως είναι αρκετά διευρυμένο, και αφετέρου πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι αναζητούν τρόπους διεύρυνσής τους.

Προκειμένου να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις κτιριολογικές απαιτήσεις, λάβαμε υπόψη αφενός τις επικρατούσες τάσεις των εναλλακτικών μορφών εμπορίου από την έρευνα που κάναμε, από όπου προέκυψαν οι εξής λειτουργίες: διάθεση τροφίμων και οικιακών ειδών σε τιμές δίκαιες για τους παραγωγούς (π.χ. κατάστημα «Σπόρος»), μεταποίηση αντικειμένων και ενδυμάτων (π.χ. κατάστημα «Σκόρος»), ανταλλαγή αντικειμένων και ειδών ένδυσης (π.χ. «Σκόρος»), συλλογικά εγχειρήματα με στόχο την παροχή λύσης στο πρόβλημα της εργασίας, μέσω οργάνωσης Κολλελτιβών, (π.χ. συλλογικό καφενείο «Το Παγκάκι»). Σε δεύτερη φάση, αξιολογώντας τους τρόπους λειτουργίας, τις δομές και τους τρόπους διάδοσης τέτοιων εγχειρημάτων προέκυψαν οι ανάγκες για χώρους συνελεύσεων καθώς και προσωρινής στέγασης των παραγωγών από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Τέλος, το ίδιο το σημείο, γέννησε την ανάγκη για διαπραγμάτευση των όρων γειτνίασης με την πλατεία Ομονοίας στο ισόγειο του κτιρίου.

Η λογική της επέμβασής μας, προήλθε από μία χειροτεχνία με χαρτί και ύστερα από αρκετούς πειραματισμούς, μεταφράστηκε με αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο προκειμένου να προσαρμοστεί στις κτιριολογικές απαιτήσεις. Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί στον περιορισμένο και αυστηρό κάνναβο του Μινιόν, αλλά παράλληλα να μπορεί να δώσει και μία εντύπωση αρκετά διαφορετική. Έτσι, μέσω αυτής της ρυθμολογίας λαμβάνεται υπόψη το προϋπάρχον, και απόλυτα ενταγμένες σ' αυτό, προκύπτουν χωρικές ποιότητες σαφώς διαφοροποιημένες. Επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο η συνύπαρξη παλιού και νέου σ' έναν ενιαίο οργανισμό.

Η προτεινόμενη κατασκευή έχει τη μορφή τετράπλευρης ή πεντάπλευρης κυψέλης και μία πλευρά της είναι πάντα μεταβλητή προκειμένου να χρησιμοποιείται ανάλογα με την παραλλαγή ως πάγκος εξυπηρέτησης, πάγκος εργασίας ή δάπεδο. Οι κυψέλες δεν είναι πανομοιότυπες και ανάλογα με τη χρήση που στεγάζουν μπορούν να βρεθούν στη μοναδιαία τους μορφή, αποτελώντας εμπορικά περίπτερα ή να συγκροτήσουν μία συστοιχία  προκειμένου να στεγάσουν κάποιο παζάρι.

Στην περίπτωση της κατοικίας, οι κυψέλες είναι ορθογωνικής διατομής και περιλαμβάνουν εξοπλισμό που ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ελάχιστης κατοίκισης, ενώ κοινόχρηστα καθιστικά και χώροι διημέρευσης συναντώνται σε κάθε όροφο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital