ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

28 Δεκέμβριος, 2011

Η κατασκευάσιμη ουτοπία

Η διάλεξη ως έναυσμα έχει την επιθυμία να διερευνηθεί η έννοια της ουτοπίας όπως αυτή εγγράφεται στο λεξιλόγιο του αρχιτέκτονα σήμερα.

English version


Φοιτητής : Αναστάσιος Ρόζος
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Μίχα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2011

 

 

Περίληψη
Η διάλεξη ως έναυσμα έχει την επιθυμία να διερευνηθεί η έννοια της ουτοπίας όπως αυτή εγγράφεται στο λεξιλόγιο του αρχιτέκτονα σήμερα, συνειδητοποιώντας ότι το οικολογικό ζήτημα έχει, με μεγάλη ορμή, μεταβάλει τους όρους της συζήτησης για τη σημασία της λέξης. Με αφετηρία την τομή στην πολεοδομική σκέψη που έφερε το μοντέρνο κίνημα, εξετάζονται αρχιτεκτονικές διατυπώσεις για το πρόβλημα της πόλης που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απέκτησαν μέσα στη διάρκεια του 20ου αιώνα τον χαρακτηρισμό  «ουτοπικές», κρατώντας ως νήμα σύνδεσης τον τρόπο με τον οποίο τίθεται κάθε φορά η σχέση φυσικού και τεχνητού, φύσης και πόλης. Η εξέταση επιλέγει να εστιάσει όχι στα τεχνικά στοιχεία αλλά στην αποσαφήνιση του ευρύτερου εννοιολογικού υπόβαθρου των διατυπώσεων αυτών μέσα από το πρίσμα των πολιτισμικών συνθηκών που αναπόφευκτα τις κατευθύνουν. Και αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία, πέρα από την κατανόηση των προσδοκιών που έφερε η νεωτερικότητα μέχρι και τις μέρες μας και που οι διατυπώσεις αυτές αποτελούν φορείς τους, να αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις προσδοκίες μας. Σήμερα, που οι βεβαιότητες μοιάζουν να κλονίζονται.

 

Δείτε ολόκληρη την εργασία σε pdf ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital