ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

06 Ιούλιος, 2012

Αναζητώντας τον χ ο/ω ρο

Αναζητάτε ο χ_ο/ω ρος... ο άγνωστος όρος χ...ή ο χώρος... ή ο χορός... (ερευνητική εργασία)

English version

Κείμενο


Φοιτήτριες : Μαρία Αγγελίδου, Μαρία Παπαδοπούλου
Επιβλέποντες: Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος, Αθηνά Σταυρίδου  
Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάρτιος 2012

Και έτσι γίνεται μια  προσπάθεια να μελετηθεί η έννοια του χώρου - κομβικής σημασίας για την αρχιτεκτονική - μέσα από το πεδίο του  χορού, καθώς ο χορός αποτελεί γεγονός με έντονη κινητικότητα και μια πρακτική με κυρίαρχη αναφορά στο χώρο.

Η εστίαση γίνεται στη χορογραφία ως μορφή οργάνωσης της κινητικής κατάστασης του ανθρώπινου σώματος και ως διαδικασία παραγωγής χώρου. Κάθε παράσταση  χορού έχει δομή ενιαία συναρτήσει, όμως, και διαφόρων άλλων χαρακτηριστικών. Η διερεύνηση και κατάτμηση αυτής της δομής οδηγεί σε υποθέσεις και συμπεράσματα για τη διάρθρωση των σχέσεων που την απαρτίζουν.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για τα νοητικά εργαλεία σχεδίασης της χορογραφίας, μέσα από τα οποία εντέλει ο χορός είναι αντιληπτός αλλά και παράγεται ο χώρος. Παράλληλα, επιχειρείται να ανάγουμε κάθε διαπίστωση απ' το πεδίο του χορού σε αυτό της αρχιτεκτονικής.

Η αφήγηση επιδιώκει, μέσω των παραπάνω, μια θεώρηση για την έννοια του χώρου βασισμένη στον άξονα γεγονός-καταγραφή-διαδικασία-μεταβολή-δομή-γεγονός,  που εντοπίζεται στο χορό. Ο χορός αντιμετωπίζεται  ως πεδίο δυνάμεων και το χορογραφικό έργο ως δοχείο ανάμειξης αυτών των δυνάμεων, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα αρχιτεκτονικό έργο. Άλλωστε ''η αρχιτεκτονική δεν είναι απλά χώρος και φόρμα, αλλά επίσης γεγονός, δράση και ό, τι συμβαίνει στο χώρο''.

Δείτε τη εργασία σε pdf(48 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital