ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(150.12) Ζήση και γειτνίαση σε ένα μαχαλά του Άργους υπό όρους παλίμψηστου

26 Μάρτιος, 2013

(150.12) Ζήση και γειτνίαση σε ένα μαχαλά του Άργους υπό όρους παλίμψηστου

Ζω γράφοντας στο χώμα, μεγαλώνω εγγεγραμμένη σε μια γη που βρίθει ιχνών ...ιχνηλάτης γίνομαι κι ακολουθώ την προ-ιστορία.

English version


Φοιτήτρια : Μαριτίνα Καρδαράκου
Επιβλέπων : Αριστομένης Βαρουδάκης
Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Δεκέμβριος 2012

Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησε, η ανάγνωση της πόλης του Άργους ως υπερβατικό κείμενο παλίμψηστο και η αναζήτηση των εγγραφών που έχουν πραγματοποιηθεί στο σώμα της πόλης αυτής, που αδιάλειπτα κατοικήθηκε, στο ίδιο γεωγραφικό σημείο εδώ και 5000 χρόνια.

Ως περιοχή επέμβασης επιλέχθηκε ένα τμήμα σε μια από της παλαιότερα και αδιάλειπτα κατοικούμενες γειτονιές, στα βορειοδυτικά της πόλης, στην οδό Ηρακλέους. Σκοπός της επέμβασης είναι η ανάπτυξη ενός νέου τρόπου συλλογικής μονοκατοίκησης που συντίθεται σε οικιστικούς σχηματισμούς που υποκινούν μια πολυεπίπεδη πλοκή των κοινωνικών συσχετίσεων και δημιουργούν μια πορώδη γειτονιά, με αραιότητα στην ύλη και υφαίνουν ένα κιλίμι με εναλλαγές χρωμάτων και υφών, ανοιχτών και κλειστών χρήσεων, ιδιωτικών και δημοσίων αυλών. Επιχειρείται μέσω παρακεντήσεων στο έδαφος και σεβασμό πάντοτε στα παραδοσιακά πρότυπα κατοίκησης η σύνθεση των κατοικιών ως πολιτισμικά παλίμψηστα, που προβάλλουν την επαλληλία στην κατοίκηση του Άργους αλλά και ως παλίμψηστα εμπειριών με τον τρόπο που διατάσσονται οι χώροι τους.

Το κτηριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατοικίες και πέντε εργαστήρια οικολογικής βιοτεχνίας καθώς και χώρο υπαίθριας και κλειστής αγοράς, περίπτερο ενημέρωσης, αναψυκτήριο και μια κατασκευή παιχνιδιού για παιδιά.

Σε συνθετικό επίπεδο, τα ίχνη νεολιθικού τείχους που βρέθηκαν στην περιοχή οδήγησαν στη σκέψη δημιουργίας ενός νέου τείχους, ως αναφορά στο αρχαίο τείχος αλλά και στην παραδοσιακή μάντρα των κατοικιών του Άργους. Το νέο αυτό τείχος ενώνει και οργανώνει ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Η υλικότητα και η διάρθρωση των βασικών τοίχων των κατοικιών από συμπιεσμένη γη, διευκολύνει την ανάδειξη αλλά και την προστασία των αρχαίων ιχνών, βοηθά στην αποκόλληση της κατασκευής από το έδαφος, στην πιθανή επέκταση των κατοικιών και στη μεταφορά αυτού του τύπου κατοίκησης και σε άλλα σημεία της πόλης με αρχαιολογικά ίχνη.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital