ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(172.12) Κέντρο κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η στη Ρόδο

09 Μάιος, 2013

(172.12) Κέντρο κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η στη Ρόδο

Αξιοποίηση του λανθάνοντος δυναμικού μιας νεκρής βιομηχανικής ζώνης μέσω της μετατροπής, αναμόρφωσης και επανένταξης ενός εργοστασίου ηλεκτρισμού ως ενεργού στοιχείου στο καθημερινό γίγνεσθαι.

English version


Φοιτητές: Μαρία Κελεπέρα, Παρασκευή Στάση
Επιβλέποντες καθηγητές: Τάσσης Παπαϊωάννου, Σταύρος Γυφτόπουλος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2012

 

Αντικείμενο της Διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός κέντρου κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η στην πρώην βιομηχανική ζώνη "Κόβα" στη Ρόδο. Η έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη οδήγησαν στην αποβιομηχάνιση της περιοχής και τον αποκλεισμό της από τον υπόλοιπο αστικό ιστό, μετατρέποντας την σε αστικό κενό (brownfield). Σήμερα η "Κόβα" χαρακτηρίζεται από την απρογραμμάτιστη συγκέντρωση ασυμβίβαστων χρήσεων καθώς και από ζητήματα όχλησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ παράλληλα μία σειρά επάλληλων φραγμάτων (βιομηχανική ζώνη, περιφερειακή οδός, λιμενικές εγκαταστάσεις) διακόπτει την επαφή της όμορης περιοχής κατοικίας με το παράκτιο μέτωπο. Σε αυτήν την περιοχή που διαθέτει ένα καθοριστικής σημασίας κτιριακό απόθεμα (βιομηχανική κληρονομιά) στόχος είναι η δημιουργία στον χώρο του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η ενός συγκροτήματος που να εντάσσεται στη συνοικία, να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά λόγω του μεγέθους και της σημασίας του κτίσματος να απευθύνεται σε όλη την πόλη και να επιδιώκει να αποκαταστήσει τη σχέση της με το θαλάσσιο μέτωπο. Η νέα χρήση αφορά σε ένα πολυλειτουργικό, μη εμπορευματοποιημένο χώρο συνάθροισης, πολιτισμού, εκμάθησης και κοινωνικής πρόνοιας, ενώ βασική πρόθεση είναι η δημιουργία μιας δημόσιας πορείας η οποία με αφετηρία τον ιστό της πόλης, θα διοχετεύει τους χρήστες στο εσωτερικό του οικοπέδου και θα τους συνδέει υπέργεια με τη μαρίνα και το παράκτιο μέτωπο.

 


Σχέδια αποτύπωσης του παλιού εργοστασίου Δ.Ε.Η.


Συνολική πρόταση διαμόρφωσης της νέας μαρίνας.


Τελική λύση.






Σχέδια τελικής πρότασης.


Τελικές μακέτες.

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital