ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(180.12) Ιχνηλατώντας το φως και τη φθορά

26 Μάιος, 2013

(180.12) Ιχνηλατώντας το φως και τη φθορά

Η στοά Μοδιάνο συνιστά τις τελευταίες δεκαετίες ένα δυναμικό πεδίο δράσης φθοράς και φωτός, ως αποτέλεσμα της σταδιακής εγκατάλειψής της από τους χρήστες της.

English version


Φοιτητική Ομάδα: Ζντράβκοβ Ειρήνη, Κεραμίδα Σοφία, Σουρβίνου Ιωάννα
Επιβλέποντες: Λαδά Αναστασία, Παπαδημητρίου Σπύρος
Αρχιτεκτονική Σχολή Α.Π.Θ
Ημερομηνία παρουσίασης : 18 Φεβρουαρίου 2012

Η στοά Μοδιάνο συνιστά τις τελευταίες δεκαετίες ένα δυναμικό πεδίο δράσης φθοράς και φωτός, ως αποτέλεσμα της σταδιακής εγκατάλειψής της από τους χρήστες της. Η διπλωματική αυτή εργασία πραγματεύεται την ανάγνωση ενός τόπου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης βάσει των αισθήσεων που ενεργοποιεί στον επισκέπτη, και επιδιώκει τη χωρική απόδοση των ατμοσφαιρών που εγγράφονται σε αυτόν.

Σε ένα πρώτο επίπεδο επιχειρείται η ερμηνεία των ατμοσφαιρών που αναγνωρίσαμε στη στοά και η αποκωδικοποίησή τους μέσω μοντέλων προσομοίωσης-μακέτες και διαγραμμάτων που υποθέτουν σενάρια επέκτασης της φθοράς και χωρικούς συσχετισμούς διαφόρων ποιοτήτων φωτός. Η έρευνα στη συνέχεια απομονώνει και εστιάζει στο κυρίαρχο, στη στοά, οπτικό φαινόμενο της αντανάκλασης και την εντύπωση που εκείνο δημιουργεί, θεωρούμενο ως άθροισμα δράσης φωτός- φθοράς. Γρήγορα καταφεύγουμε στη σύνθεση ενός μηχανισμού παραγωγής ελεγχόμενων "εντάσεων" ο οποίος βασίζεται σε παραμέτρους "δύναμης", "πτύχωσης", "παραμόρφωσης" και "φθοράς". Σε κάθε φάση της έρευνας τα διαγράμματα τροφοδοτούν με πληροφορίες το μηχανισμό και αντίστροφα. Η ανάγκη για χωρική έκφραση του μηχανισμού εντάσεων οδηγεί υποχρεωτικά στην αποδόμησή του και την κωδικοποίησή του με τη δημιουργία ενός λεξιλογίου.

Τελικά, η επιθυμία μας να αναδημιουργήσουμε διαφορετικές ατμόσφαιρες φωτός και υλικότητας  επιτυγχάνεται μέσω της αλληλεπίδρασης του τεχνητού μηχανισμού εντάσεων με τα στοιχεία που είχαν αρχικά συλλεγεί μέσω διαγραμμάτων για τη στοά. Στο σημείο αυτό το λεξιλόγιο και η εσωτερική του δομή εμπλουτίζονται με χαρακτηριστικά του τόπου, όπως η διαβάθμιση και η κατεύθυνση του φωτός. Σχεδιάζουμε τέσσερις χώρους στους οποίους σκηνοθετούνται περιβάλλοντα διαφορετικών εντάσεων. Οι χώροι αυτοί λειτουργούν ενισχυτικά της υπάρχουσας κατάστασης, έχοντας ο καθένας πρωτεύοντα ρόλο σε διαφορετική χρονική διάρκεια της ημέρας. Ένας δεύτερος οργανισμός αναπτύσσεται σε ανώτερο επίπεδο φιλτράροντας το φώς, αποδίδοντας ποιότητες χρώματος και υφής στους υποκείμενους χώρους και λειτουργώντας ενοποιητικά ως προς αυτούς.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital