ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

184.13 Σχολή Πλαστικών Τεχνών στις Στοές των Ιωαννίνων

11 Ιούνιος, 2014

184.13 Σχολή Πλαστικών Τεχνών στις Στοές των Ιωαννίνων

Χωροθέτηση πανεπιστημιακών λειτουργιών στην περιοχή του Ιστορικού κέντρου και πρώην οθωμανικού παζαριού των Ιωαννίνων.

English version

Φοιτητές : Κούμπουλη Αλεξάνδρα, Μαντζούφας Σεραφείμ
Επιβλέποντες: Κίζης Γιάννης, Μπελαβίλας Νίκος
Σύμβουλος: Βασιλάτος Παναγιώτης
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο/ Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: Μάρτιος 2013

 

 

Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η χωροθέτηση της Σχολής Πλαστικών Τεχνών του ΠΑ. Ιωαννίνων στην περιοχή των καταλοίπων του οθωμανικού παζαριού της πόλης. Οι στοές, οι οποίες πήραν το όνομα του ιδιοκτήτη τους (Λούλη, Αλιέως-Λεβή, Μπαράτσα, Λιάμπεη) είναι πρώην χώροι εμπορικών καταστημάτων ή εργαστήρια, κτισμένα κατά μήκος των πλευρών  διαμπερών οικοπέδων και συνήθως συνδυάζονται με χάνι. Η λειτουργία των στοών στηρίχθηκε στην ανάγκη να εξασφαλίζεται και να φυλάσσεται το παζάρι, αφού τη νύχτα αυτές έκλειναν με πόρτες σε όλες τους τις εισόδους και υπήρχε νυχτοφύλακας για να τις προστατεύει. Στα τέλη του 19ου αι.  μέχρι τα μέσα του 20ου αι. διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα εμπορικά δρώμενα των Ιωαννίνων. Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζουν θυμίζει περισσότερο εγκαταλελειμμένα περάσματα και αυτή η εντύπωση εγκατάλειψης ενισχύεται από την ολοένα φθίνουσα εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή. Στόχος της πρότασης είναι η αναβάθμιση του Ιστορικού κέντρου της πόλης μέσω της ένταξης πανεπιστημιακών λειτουργιών, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές χρήσεις , καθώς η προστασία, η ανάδειξη των μνημείων και η διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Για τις ανάγκες της νέας πρότασης προτείνεται η απαλλοτρίωση του μεγαλύτερου μέρους  των  κτιρίων του οικοδομικού τετραγώνου  στην πλειοψηφία τους κατασκευές μεταγενέστερες των στοών. Κατόπιν αναλυτικής καταγραφής των κτισμάτων και αξιολόγησης των επιμέρους χαρακτηριστικών τους, προτείνονται κατεδαφίσεις, ενώ οι στοές και τα κενά καταστήματα διατηρούνται, παραλαμβάνοντας χρήσεις συμβατές με τις νέες εκπαιδευτικές λειτουργίες που θα εγκατασταθούν. Το μέτωπο της οδού Ανεξαρτησίας διατηρείται, ώστε να μην διαταραχτεί  τόσο η εμπορική λειτουργία, όσο η φυσιογνωμία του δρόμου.

Τα καταστήματα της οδού Ανεξαρτησίας μαζί με τις στοές δίνουν την εντύπωση μιας "χτένας", η οποία διαπερνά την περιοχή. Τα ίχνη αυτής της χτένας γίνονται κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες σχεδιάζεται το νέο συγκρότημα. Τα τοιχία από οπλισμένο-ανεπίχριστο σκυρόδεμα της Σχολής Πλαστικών Τεχνών έρχονται να συνδιαλαγούν με τους παλιούς πέτρινους τοίχους των στοών. Οι στοές αποκαθίστανται με σύγχρονα υλικά και αποκτούν νέες χρήσεις, συμβατές με τις χρήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Στη θέση του παλιού χανιού της στοάς Αλιέως-Λεβή (το οποίο έχει σήμερα καταρρεύσει),  χωροθετείται η κεντρική είσοδος του πανεπιστημίου, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των 2 βασικών κινήσεων στο συγκρότημα: Β-Ν και Α-Δ. ΟΙ νέες εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 7.648 τμ,  περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα εργαστήρια, αμφιθέατρα, χώρους διοίκησης, βοηθητικούς χώρους και café και διαρθρώνονται σε 3 επίπεδα.  Η στοές Λούλη, Αλιέως-Λεβή και Μπαράτσα μετατρέπονται σε βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς χώρους και δημοτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, αντίστοιχα.  Τέλος, οι πανεπιστημιακές λειτουργίες, οι στοές και τα παραδοσιακά καταστήματα  διατάσσονται γύρω από μία κεντρική αυλή, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο πλάτανος, χαρακτηριστικό στοιχείο της αυλής του παλιού χανιού, σημείο συνάντησης κινήσεων, συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital