ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

158.14 Plasmatomania. Live your myth

09 Μάρτιος, 2015

158.14 Plasmatomania. Live your myth

Πλασματικά μοντέλα τουριστικής συμπεριφοράς.Cry

English version

Φοιτήτριες: Δανάη Αβαράκη, Αγγελική Δάγκα
Επιβλέποντες καθηγητές: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Αλέξανδρος Ψυχούλης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία υποστήριξης: 2 Δεκεμβρίου 2014

Η διπλωµατική εργασία βασίζεται στα προϊόντα του ερευνητικού θέµατός µας "Πεδίο Δοκιµών Κούρσουµλου- Οι πίστες του µολύβδου" [2014], το οποίο αποτελεί ένα στοχασµό µε αφορµή µία τοποθεσία στα παράλια του νοµού Ροδόπης [ακρωτήριο Μολυβωτής]. Η μελέτη της αλληλεπίδρασης με το τοπίο μας οδήγησε σε µία µυθοπλασία µε επίκεντρο τη συγκεκριµένη περιοχή και,συνακόλουθα, στην επινόηση ενός μεταδότη δράσης, ενός πρωταγωνιστή. Βαπτίστηκε Πλάσμα και επιδιδόταν σε ένα είδος φαντασιακού παιχνιδιού με την ύλη του τόπου, αποκτώντας συνάµα performative και ποιητικό χαρακτήρα. Αυτήν ακριβώς την κατασκευή δανειζόμαστε και εξελίσσουμε.

Το σενάριο θέλει το Πλάσμα να ανάγεται σε έναν οργανισμό που έζησε [ή ζει ακόμα] στην περιοχή - παραλιακά των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Μετενσαρκώνεται στον Homo Plumbatus, ένα ανεπίσημο ενδημικό είδος. Η ύπαρξη και η συμπεριφορά του συνθέτουν τον πιο εμπορικό μύθο του τόπου. Εμείς τεκμηριώνουμε και διαχειριζόμαστε αυτόν τον μύθο.

 

Ο μύθος
Εδώ και έναν αιώνα προβληµατίζει πολύ η ύπαρξη ενός µυστήριου πλάσµατος [εναλλακτικά, ενός πληθυσµού αυτών] στην ακτογραµµή του νοµού Ροδόπης και ιδιαιτέρως στον όρµο της Μολυβωτής.

Τίποτα σχετικά µε αυτό το είδος δεν είναι επιστηµονικά τεκµηριωµένο, διότι ποτέ ως τώρα κανείς δεν κατάφερε να αιχµαλωτίσει και να µελετήσει µε συνέπεια ένα άτοµο ή, έστω ένα υπόλειµµα αυτού.

Δύο φωτογραφίες είναι οι απτές αποδείξεις για την ύπαρξη του είδους, η πρώτη τραβηγµένη το 1935, η δεύτερη το 1989.

Πέρα από τις δύο εικόνες, υπάρχει και µία πληθώρα περιγραφών για αυτό το µυστήριο πλάσµα από όσους είχαν την τύχη να το συναντήσουν όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή.

Από τα παραπάνω προκύπτουν σενάρια και εικασίες σχετικά µε τον Homo plumbatus.

Έχοντας θέσει τις βάσεις στην εφαρμογή της έννοιας Μinority στο τοπίο ήδη από το ερευνητικό θέμα, κινούμαστε αντιδιαμετρικά. Η καλοσύνη του οικοσυστήματος δεν είναι αρκετή για να το κατατάξει στους δημοφιλείς προορισμούς. Το κλειδί βρίσκεται στην έννοια του Φαντασιακού. Οι προεκτάσεις είναι τόσο επιστημονικές, όσο και τουριστικές.

 

 

Δημιουργείται μία ολόκληρη καμπάνια που παρουσιάζει τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες της Θράκης ως την απόλυτη ευκαιρία για την ενσάρκωση μίας μυθικής ύπαρξης. Αυτός που αποπειράται αυτήν την ενσάρκωση, τώρα ονομάζεται Πλάσμα. Μία ολόκληρη κουλτούρα αναπτύσσεται ως μόδα, αλλά και αντίστροφα - αυτή η μόδα γίνεται η νέα κουλτούρα της περιοχής. Ουσιαστικά, δεδομένου ότι η μόδα συνδέεται άρρηκτα με τη μίμηση, μιλάμε για το νέο Brand Name της Ροδόπης.

Αυτό εκφράζεται για αρχή μέσα από την ένδυση, με την δημιουργία ενός καταλόγου 20 πλασματικών στολών [10 θερινές, 10 χειμερινές], με βάση τις μαρτυρίες που υπάρχουν σχετικά με την εμφάνιση του Homo Plumbatus.

Οι στολές [αντικείμενα μόδας] χρησιμοποιούνται στην φωτογράφιση μοντέλων που ποζάρουν στο τοπίο της Ροδόπης ως μυθικά πλάσματα, προβάλλοντας τον τόπο και την ιδιαίτερη δραστηριότητα που προσφέρει η συγκεκριμένη ενδυμασία.

 

Για τους Πλασματοθαυμαστές έχει προβλεφθεί η πώληση αναμνηστικών ειδών, δώρων, βιταμινών, ενεργειακών ποτών, κλπ που χαρακτηρίζονται από μία ισχυρή πλασματική εταιρική ταυτότητα.

 

 

Ακόμα και το κέντρο ''Plasmatomania'' [κέντρο πώλησης των στολών και των αντικειμένων] που τοποθετείται στη λίμνη Βιστωνίδα, αποσκοπεί σε μία επιτηδευμένη μίμηση άλλων δημοφιλών σημείων θέας.

 

 

Μία άπληστη Πλασματομανία. Μέσω της διαρκούς υπερβολής επιχειρούμε να ασκήσουμε κριτική στην εμπορευματοποίηση, στον καταναλωτισμό, στις διακοπές, στη μόδα - στο σύγχρονο άνθρωπο. Δεχόμαστε την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και κινούμαστε στο καθετί με γνώμονα την ανθρωποκαινική προσέγγιση. Το αντικείμενο έρευνας όμως, έχει μετακινηθεί και αποτελεί ένα μη ανθρώπινο είδος, καθώς εμείς σταθερά αμφισβητούμε τον άνθρωπο ως το κέντρο του κόσμου.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

     

    GreekArchitects Athens

    Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

    Powered by Intrigue Digital