ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

163.14 Σπίτι του πολιτισμού – Ρέθυμνο

14 Μάρτιος, 2015

163.14 Σπίτι του πολιτισμού – Ρέθυμνο

Το προτεινόμενο κτήριο είναι ένα Σπίτι πολιτισμού.

English version

Φοιτήτρια: Αριστέα Κατσογριδάκη
Επιβλέποντες καθηγητές: Gerard Bareham, Carl Meddings
University of Huddersfield- Huddersfield, United Kingdom
Ημερομηνία παρουσίασης : 27/05/2014

Το οικόπεδο βρίσκεται στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η τοποθεσία είναι ιδανική καθώς είναι 7 λεπτά απόσταση από το κέντρο της πόλης, είναι δίπλα στη θάλασσα και έχει θέα στο φρούριο. Επίσης η πρόσβαση είναι εύκολη  για κάποιον που θέλει να επισκεφτεί το κτήριο από τους γειτονικούς νομούς.

Ο σκοπός για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου στο Ρέθυμνο στοχεύει στην προώθηση της Κρητικής Κουλτούρας μέσα από εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Εκθέσεις αρχαιολογίας, σύγχρονης τέχνης, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, διαλέξεις και συναυλίες θα προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες του Ρέθυμνου.

Η κύρια ιδέα του κτηρίου είναι επηρεασμένη από τον ρυθμό της πόλης.

Γενικά για την πόλη:
Στις αρχές του 16ου αιώνα, ξεκινάει μια περίοδος άνθησης για την πόλη του Ρεθύμνου.  Η Κρητική Αναγέννηση (6ος-7ος αιώνας μ.Χ) είναι μια περίοδος ανθοφορίας των γραμμάτων και των τεχνών καθώς αυτήν την περίοδο γράφτηκε ο Κρητικός πόλεμος από τον Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή,  η Ερωφίλη από τον Γεώργιο Χορτάτση κ.ά.

Το Ρέθυμνο τιμώντας τον τίτλο που του έχει αποδοθεί ως "H πόλη των γραμμάτων και των τεχνών'' στηρίζει κάθε έκφραση πολιτισμού. Το Αναγεννησιακό φεστιβάλ, Καρναβάλι, γιορτή κρασιού, μουσικές παραστάσεις είναι κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά πολιτιστικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη προβάλλοντας κάθε μορφή τέχνης και έκφρασης.

Από το καλοκαίρι του 1987 και κάθε καλοκαίρι μέχρι σήμερα οργανώνεται στο Ρέθυμνο το Αναγεννησιακό φεστιβάλ. Ο λόγος  που λαμβάνουν χώρα πολιτιστικά γεγονότα στο Ρέθυμνο με θέμα την αναγέννηση είναι (όπως προαναφέρθηκε) επειδή υπήρχε άνθηση στα γράμματα και στις τέχνες κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση να ακολουθηθεί ο Παλμός της πόλης και να προταθεί ένα σπίτι πολιτισμού, το οποίο μεταξύ των άλλων θα περιέχει και ένα αμφιθέατρο για να μπορούν να φιλοξενηθούν θεατρικές παραστάσεις.

Η ανάλυση της πόλης λοιπόν μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το αμφιθέατρο θα είναι ο κύριος χώρος του κτηρίου που θα δοθεί έμφαση.

Κεντρική ιδέα:
Το κτήριο έχει μια εσωτερική σκηνή και μια εξωτερική αυλή όπου και οι δύο είναι τοποθετημένες διαγώνια στο φρούριο. Η κύρια ιδέα ορίζεται από τη θέα του φρουρίου. Αυτή τη στιγμή το φρούριο είναι το σύμβολο του Ρεθύμνου. Ο σκοπός του προτεινόμενου κτηρίου είναι  να είναι το νέο σύμβολο της πόλης, και έτσι αποφάσισα να τοποθετήσω το νέο σύμβολο απέναντι στο ήδη υπάρχον σύμβολο.

Το κτήριο έχει πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, και ιστορικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνει καφετέρια, αμφιθέατρο, εκθεσιακό χώρο και αίθουσες διδασκαλίας.  Οι άψογα διαμορφωμένοι εξωτερικοί χώροι δημιουργούν περιοχές για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

 

Κάτοψη δώματος
Αξίζει ίσως να σημειωθεί για την εξωτερική αυλή το 'παιχνίδι' που γίνεται στα σκαλάκια καθώς ο επισκέπτης αναγκάζεται να πατήσει σε συγκεκριμένα σημεία για να κατέβει κάτω

Κάτοψη υπογείου
Εξέδρα φόρτωσης για τον εξοπλισμό αμφιθεάτρου , βοηθητικοί χώροι αμφιθεάτρου, κουζίνα, wc

Κάτοψη ισογείου
Εργαστήριο, παιδότοπος, wc αμεα, wc, ρεσεψιόν, αμφιθέατρο, καμαρίνια, βοηθητικοί χώροι για φως/ήχο, καφετέρια, κατάστημα, πληροφορίες, χώρος έκθεσης, γραφείο, κουζίνα.

Κάτοψη ορόφου
Αίθουσες:  υπολογιστών, ιστορίας, τέχνης, μουσικής, βοηθητικοί χώροι, μπάρ, αποθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, wc

 

 

Τα παράθυρα του κτηρίου είναι επηρεασμένα από τους πίνακες του Μοντριάν.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital