ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Δ.Αρεοπαγίτου

Το περιεχόμενο της στήλης «Διάλογοι» & Τρόποι συμμετοχής

01 Ιούνιος, 2008

Το περιεχόμενο της στήλης «Διάλογοι» & Τρόποι συμμετοχής

Η στήλη αυτή με τον τίτλο «Διάλογοι» στοχεύει να καλύπτει πολύπλευρα ένα επιλεγμένο θέμα με κείμενα προσκεκλημένων αρθρογράφων, αναγνωστών και επισκεπτών της στήλης. Κάθε νέο θέμα τίθεται από ένα εισαγωγικό άρθρο το οποίο και εγκαινιάζει την κάθε ξεχωριστή ενότητα των «Διαλόγων».

Το περιεχόμενο της στήλης «Διάλογοι»

Σε αντιστοιχία με τα έντυπα περιοδικά, τα άρθρα τα οποία δημοσιεύονται στη στήλη «Διάλογοι» είναι αυτοτελή και ενυπόγραφα.
Η ιδιαιτερότητα σε σχέση με την έντυπη μορφή αρθρογραφίας είναι ότι η συγκρότηση των κειμένων στους «Διαλόγους» είναι δυναμική και πολυδιάστατη. Είναι δηλαδή ανοιχτή σε κάθε άποψη και χωρίς εκ των προτέρων καθορισμό των συμμετεχόντων.
Οι νέες πρόσθετες συμμετοχές μπορούν βέβαια να εμπλουτίζουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα επιχειρήματα εκείνων που θα έχουν προηγηθεί. Πρόκειται όμως τελικά για μία δυναμική μεν αρθρογραφία αλλά κλασική στη δομή της εφόσον έχει μία αντίληψη προσθετική (το ένα κείμενο διαδέχεται το άλλο).
Δεν επιδιώκεται δηλαδή η δημιουργία ενός forum διαλόγου ή μίας κοινότητας blog όπως συναντάμε συχνά στο διαδίκτυο, αλλά η επεξεργασμένη προσέγγιση του κάθε θέματος και η κατάθεση ιδεών από την πλευρά του κάθε συμμετέχοντα χωρίς να αναμένεται κάποια ανταπάντηση ή δευτερολογία.
Ο «Διάλογος» αναπτύσσεται έτσι με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των επιχειρημάτων και με την παράθεση του μεγαλύτερου δυνατού εύρους απόψεων για το κάθε θέμα.

Μανώλης Αναστασάκης-αρχιτέκτων
 
2η Ενότητα:

 

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17: εμπόδιο ή ευκαιρία; 
 

 Εισαγωγικό άρθρο: Η κατεδάφιση της πολυκατοικίας της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 στην Αθήνα θα ήταν λάθος. Του François Loyer


 

 «Να τα αποδεχθούμε ως έχουν» - Επιλέγουμε να συνεχίσουμε τις δημοσιεύσεις τις σχετικές με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου με ένα άρθρο της κ. Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη.


«Το διατηρητέο αστικό μέτωπο» - Συνεχίζουμε τις δημοσιεύσεις τις σχετικές με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου με ένα άρθρο του κ. Γιάννη Κίζη. Ο κ. Κίζης είναι αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ.


 «Άβε Καίσαρ» - Αυτή τη φορά παρουσιάζουμε μια δημοσίευση σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου από έναν συγγραφέα, ένα πρόσωπο δηλαδή το οποίο δεν ανήκει στο χώρο των «ειδικών» της αρχιτεκτονικής.Tο άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου.



«Καφετέρια Τσουμί» - Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση, όπως και την προηγούμενη φορά, του άρθρου ενός συγγραφέα.Το άρθρο του κ. Βασίλη Βασιλικού.


«Το δίλημμα της κατεδάφισης: Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΗΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ» -Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση αυτή τη φορά ενός άρθρου που υποστηρίζει την κατεδάφιση. Το άρθρο του κ. Α. Γιακουμακάτου


«Ρέκβιεμ για δύο κτήρια» - Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση του άρθρου ενός συγγραφέα. Του κ. Δ. Κούρτοβικ.



 «Το ταλέντο του αρχιτέκτονα και η ιδιοτέλεια του εντολέα»- Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση του άρθρου ενός εικαστικού. Το άρθρο του κ. Δημήτρη Σεβαστάκη.


Επιστολή του Αντώνη Αντωνιάδη για τα κτήρια της Δ. Αρεοπαγίτου.Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση μιας παρέμβασης του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Αντώνη Αντωνιάδη.


Σκέψεις για το νέο Μουσείο Ακρόπολης: Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση της άποψης του καθηγητή αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ Τάση Παπαϊωάννου.


Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία.  Παρουσιάζουμε για άλλη μια φορά την άποψη όχι ενός «ειδικού» της αρχιτεκτονικής, αλλά ενός καθηγητή της Νομικής.Του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου.

 

Η «ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ 1930 ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΑΛΟ» -Παρουσιάζουμε αυτή τη φορά μια επιστολή η οποία εκφράζει έναν φορέα, την Ελληνική Εταιρεία. Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος κ. Ιωσήφ Ευφραιμίδης που υπογράφει την επιστολή θέτει τον προβληματισμό για την έννοια του «ευρύτερου καλού».

 

 4 παρεμβάσεις αρχιτεκτόνων για το θέμα της Δ. Αρεοπαγίτου. - Παρουσιάζουμε αυτή τη φορά μια ενότητα από 4 παρεμβάσεις αρχιτεκτόνων για το θέμα της σχεδιαζόμενης κατεδάφισης των 2 κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου.
Οι αρχιτέκτονες είναι οι Γιάννης Κίζης, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Γιάννης Αίσωπος και Μανώλης Αναστασάκης.

 

Αρχιτεκτονικός Κανιβαλισμός στην Αθήνα - Ο Νίκος Σαλίγκαρος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Ως θεωρητικός της αρχιτεκτονικής και ως Αθηναίος, ο κ. Σαλίγκαρος γράφει για το νέο μουσείο της Ακρόπολης και λαμβάνει μέρος στη συζήτηση σχετικά με την κατεδάφιση των δύο προστατευόμενων ιστορικών κτιρίων επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 

Το νέο μουσείο της Ακρόπολης: Μια αταίριαστη σχέση - Ας πάρουμε, λοιπόν, ένα καλό μάθημα από αυτή τη χαμένη ευκαιρία. (& Απάντηση του Bernard Tschumi στον συγραφέα του άρθρου Jan Lepicovsky)  


 

 Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο θρίαμβος της σοφιστείας
Πάσχοντας από ελλιπή συναίσθηση του πρέποντος, το Μουσείο της Ακρόπολης αστοχεί όπου πρέπει να ευστοχήσει και επικαλείται τετριμμένα συνθήματα όπως η «οπτική σύνδεση» και αφηρημένες συλλήψεις για να δικαιολογήσει αρχιτεκτονικές αποφάσεις που απογοητεύουν όσους τις βιώνουν. (Της Αλεξάνδρας Στάρα)

 

Η χύτρα που θέλει να εξοβελίσει την κοπέλα για να συνομιλήσει με την θεά.  
Παρουσιάζουμε για άλλη μια φορά την άποψη όχι ενός «ειδικού» της αρχιτεκτονικής, αλλά ενός πολιτικού μηχανικού του κ. Νίκου Παλιατσέα. O Νίκος Παλιατσέας, συμμετείχε στον διαγωνισμό του περιοδικού για την ανάπλαση των πίσω όψεων των διατηρητέων της οδού Αρεοπαγίτου με μια πρόταση που προκάλεσε τις περισσότερες διχογνωμίες στα μέλη της κριτικής επιτροπής αποσπώντας όμως τελικά Α΄ Έπαινο.

 

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17: εμπόδιο ή ευκαιρία; - Παρουσιάζουμε αυτή τη φορά το κείμενο ενός αρχαιολόγου, του Δημήτρη Πλάντζου. (16ο άρθρο) Ο κ. Δημήτρης Πλάντζος εστιάζει την προσοχή του στο ίδιο το κτήριο του μουσείου και στην ιδεολογική και πολιτική του διάσταση. Το χαρακτηρίζει μονοθεματικό και μονολιθικό στην όψη του. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Σύγχρονα Θέματα, τεύχος 106, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009.

 


 

 

1η Ενότητα: 

Νέοι ουρανοξύστες για την Αθήνα. 


 

 

Τρόποι συμμετοχής
Τα κείμενα μπορεί να είναι δύο ειδών. Είτε ένα «πλήρες άρθρο» με έκταση από 1.500 έως 5.000 λέξεις, είτε μία «παρέμβαση» με έκταση από 500 έως 1.000 λέξεις. Οι συμμετοχές είναι  ελεύθερες και ενυπόγραφες, μπορούν δε να περιέχουν γραφικά και εικόνες. Δημοσιεύονται με χρονολογική σειρά. Για την αποστολή των προς δημοσίευση κειμένων καθώς και για πληροφορίες, τα emails επικοινωνίας είναι:
anastasakis@tee.gr, info@greekarchitects.gr

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital