ΕΡΓΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

08 Νοέμβριος, 2014

Το μήνυμα της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής

Τα 5 κτήρια που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα αρχιτεκτονικά βραβεία Mies van der Rohe 2015, σύμφωνα με τον independent expert Βασίλη Μιστριώτη.

Του Βασίλη Μιστριώτη

English version

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους συναδέλφους αρχιτέκτονες, που απέστειλαν στο GreekArchitects.gr τις προτάσεις τους (30 μελέτες - κατασκευές) για τη συμμετοχή τους στα βραβεία "European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award 2015". Επίσης, το ευρωπαϊκό ίδρυμα, που με όρισε ως independent expert για την Ελλάδα.

Η επιλογή για ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα βραβεία (και όχι μια ιδιωτική υπόθεση κοινωνικών σχέσεων) έφερε "εκπλήξεις". Ευχάριστες εκπλήξεις, με δεδομένη την αρχική αγωνία για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των αρχιτεκτονικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Χρόνια δύσκολα, που η Ελλάδα βιώνει - εκ νέου - μια μεγάλη κρίση, που δυστυχώς ορισμένοι θεωρούν ανάπτυξη.

 

 

Ακολουθούν οι 5 διακριθείσες προτάσεις (με τυχαία σειρά παρουσίασης) καθώς και ορισμένα κτήρια όπου θεωρώ ότι διαθέτουν εξαιρετική σκέψη στην μελέτη και την κατασκευή τους.

 

Επιλογή 1 - h_3 Μονοκατοικία στην Αθήνα >>>


Αδιαμφισβήτητα η μεγάλη φετινή έκπληξη έρχεται από ένα νέο - πρωτοεμφανιζόμενο αρχιτέκτονα, τον Παύλο Χατζηαγγελίδη (314 Architecture), με συνεργάτες τους πολιτικούς μηχανικούς Φωτεινή Καραγιάννη και Mohammed Ahmed και την μονοκατοικία "h_3", στην ανατολική Αττική.

Μια αρχιτεκτονική μελέτη πράγματι δεν είναι αναγκαίο να επιλέγει ακριβές κατασκευαστικές λύσεις για την εφαρμογή της. Πολλά κτήρια χαμηλού κόστους αποτελούν άλλωστε εξαιρετικά πρότυπα της αρχιτεκτονικής μας ιστορίας.
Αν όμως θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τα νέα δεδομένα που φέρει (τεχνολογικά, κατασκευαστικά, εμπορικά κτλ) αρχιτεκτονική χωρίς χρήματα... δεν γίνεται.

Η συγκεκριμένη μελέτη του Παύλου Χατζηαγγελίδη, παρά το γεγονός ότι ακολουθεί τη μανιέρα της σύγχρονης παγκόσμιας αρχιτεκτονικής τάσης, χωρίς ιδιαίτερες πρωτοτυπίες στο σχεδιασμό της και παρά το γεγονός της "υπερβολής" της σε πολλά σημεία, εντούτοις αποτελεί μια κατασκευή που θα φέρει συζήτηση. Μια κατοικία με δυνατή "αρχιτεκτονική φλόγα" που την προκρίνω (ίσως και ως πρώτη) για τη συμμετοχή της στα βραβεία Mies van der Rohe.

Παρακολουθείστε εκτενές αφιέρωμα  ΕΔΩ



h_3 Μονοκατοικία στην Αθήνα - Παύλος Χατζηαγγελίδης (314 Architecture)

 

 

Επιλογή 2 - Σπίτι διακοπών στη νήσο Νάξο >>>


Μιας και είναι της μόδας και ο "τουρισμός", το σπίτι διακοπών στη νήσο Νάξο των αρχιτεκτόνων : Φοίβης Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη, Ιωάννη Μπαλτογιάννη, Κατερίνας Κρίτου και Νικολάου Πλατσά, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα θαρραλέας μελέτης στο κυκλαδίτικο τοπίο, παρά τη διαφοροποίηση της Νάξου ως προς αυτό.

Μια αρχιτεκτονική μελέτη που τη θεωρώ ως ένα εξαιρετικό πρότυπο υπόσκαφης εφαρμογής σε επικλινές οικόπεδο. Και τα επικλινή οικόπεδα - μην ξεχνάμε - αποτελούν μεγάλο μέρος της ελληνικής τοπογραφίας. Αυτό όμως που προκρίνει τη συγκεκριμένη μελέτη για τη συμμετοχή της στα φετινά βραβεία Mies van der Rohe, είναι η έξυπνη κάτοψη της. Με μια σκάλα πλάτους 3,10 μ. να διαπερνά την κτιριακή εγκατάσταση με μια εγκάρσια διαμπερή κίνηση, δημιουργείται ένα έφυες αρχιτεκτονικό εύρημα ως προς τον καταμερισμό των χώρων αλλά και την κίνηση εντός και εκτός της κατοικίας. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε αναλυτικά τη διαδρομή του "εντός" και "εκτός".

Παρακολουθείστε εκτενές αφιέρωμα ΕΔΩ



Σπίτι διακοπών στη νήσο Νάξο

 

Επιλογή 3 - Εξοχική κατοικία στην Σέριφο >>>


Η ποιητική έκφραση στην αρχιτεκτονική, ερμηνεύεται με απόλυτη επιτυχία στην εξοχική κατοικία της επίσης νέας αρχιτεκτόνισσας Ηλιάνας Κερεστετζή που πραγματοποίησε στη Σέριφο. (Με συνεργάτες: Μαρία Βρεττού, Κατερίνα Δασκαλάκη, Φώτη Ζαπαντιώτη, Richard Rubin και σύμβουλο αρχιτέκτονα τον Μάνο Κερεστετζή)

Ένα σύνολο λιτών όγκων, όχι μόνο ενσωματώνονται άρτια και ευφυώς στο τοπίο, αλλά δημιουργούν μια αρχιτεκτονική δημιουργία που επαναφέρει στο προσκήνιο το στοιχείο της "καλαισθησίας", ένα δεδομένο που οι σύγχρονες τυπολογίες αγνοούν. Μια αρχιτεκτονική σύνθεση που απορρίπτει την ναρκισσιστική φιλοσοφία που επικρατεί και αποδίδει ουσιαστικές αρχές με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Παρακολουθείστε εκτενές αφιέρωμα ΕΔΩ



Εξοχική κατοικία στην Σέριφο

 

 

Επιλογή 4 - Νηπιαγωγείο γερμανικής σχολής Αθηνών >>>


Αν και ορισμένοι γερμανοί έχουν φέρει πολλά δεινά σε τούτου τον τόπο, οφείλουμε να δεχτούμε ότι διαθέτουν "κοινωνικές και ατομικές τελετουργίες", όπως η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ+Λ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ για το νέο νηπιαγωγείο της γερμανικής σχολής Αθηνών.

Με τη συγκεκριμένη μελέτη, θα ήθελα περισσότερο να προκρίνω "τον εργοδότη παρά τους αρχιτέκτονες". Και εννοώ φυσικά τη διάθεση φορέων και ιδιωτικών οργανισμών - εύχομαι και στην Ελλάδα - να επιλέγουν την καλή αρχιτεκτονική όπως αυτή που "διατύπωσε" το αρχιτεκτονικό γραφείο Ποτηρόπουλου.

Παρακολουθείστε εκτενές αφιέρωμα ΕΔΩ


Νηπιαγωγείο της γερμανικής σχολής Αθηνών

 

 

Επιλογή 5 - Ανάπλαση της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης >>>


Το έργο των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo, πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Tο πρώτο τμήμα (το οποίο είχε προταθεί επίσης στο παρελθόν για βραβεία Mies van der Rohe) ολοκληρώθηκε το 2008 και το δεύτερο τμήμα ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014. Κρίνω, ότι πρόκειται για μια μελέτη που τιμά την ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα και για το λόγο αυτό προκρίνω και τη Β' φάση της μελέτης.

Παρακολουθείστε εκτενές αφιέρωμα της μελέτης ΕΔΩ


 

 

 

 

Θα ήθελα επίσης να παρουσιάσω ορισμένες μελέτες, όπου θεωρώ ότι διαθέτουν εξαιρετική σκέψη, αν και δεν τις προέκρινα.

Αυτές είναι:

Κατοικία στην κάτω Γατζέα

Δημοσιεύω μια συμμετοχή την οποία δεν προκρίνω, αλλά θα ήθελα πολύ όταν πεθάνω, να με "κλάψουν σε αυτό το σπίτι..." (παραφράζοντας σχόλιο του Adolf Loos) Αρχιτέκτονας, ο καθηγητής Δημήτρης Φιλιππιτζής όπου δραστηριοποιείτε στην επαρχεία με έδρα τον Βόλο. Έχει δημιουργήσει πολλές πέτρινες κατοικίες με σημαντικότερη - θεωρώ - την κατοικία στις Μηλιές την οποία και έχουμε παρουσιάσει στο GreekArchitects.gr
Πρόκειται για την κατοικία στην κάτω Γατζέα (Νομού Μαγνησίας). Η εξαιρετική της δομή και η βαθιά κατασκευαστική γνώση (μηχανικών & συνεργείων) των συγκεκριμένων ελληνικών παραδοσιακών κατοικιών, κρίνω ότι θα πρέπει να σχολιαστεί.

Μπορείτε να δείτε αφιέρωμα (& βίντεο)  ΕΔΩ


Κατοικία στην κάτω Γατζέα - Δημήτρης Φιλιππιτζής

 

Ελαιουργείο στη Πύλο

Αμφιταλαντεύτηκα ιδιαίτερα για το Ελαιουργείο στη Πύλο του Δημήτρη Θωμόπουλου και Ολυμπίας Κούκουνας. Πρόκειται ένα βιομηχανικό κτήριο χαμηλού κόστους, όπου αντλεί ουσιαστικές αρχιτεκτονικές παραμέτρους και χρήσιμα δεδομένα για την προσέγγιση μιας αρχιτεκτονικής μελέτης, με απόλυτη επιτυχία στην ερμηνεία του τοπίου.

 



Ελαιουργείο στη Πύλο

 

CONTAINER HOUSE

Μια "χαμηλού κόστους" (σχετικά) κατοικία από containers στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, του αρχιτεκτονικού γραφείου Πέτρος Μακρίδης & συνεργάτες, (Πέτρος Μακρίδης, Θεόδορος Μακρίδης, Ελεάνα Μακρίδου, Σύλβια Γεωργιάδου, Φανή Νάτου) πραγματοποιεί μια αειφόρο αρχιτεκτονική με γρήγορες και ευέλικτες μεθόδους κατασκευής. Δεν φέρει πρωτοτυπία στο σχεδιασμό και την κατασκευή της, μιας και σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές ανάλογες μελέτες έχουν εφαρμοστεί. Την αναφέρω όμως ως αρχιτεκτονική "θέση" και κυρίως για την εξαιρετική ανάλυση της μελέτης, αντίθετα από πολλές "τυχαίες" μελέτες που κατά καιρούς παρακολουθούμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μελέτες όπου τοποθετούν, "χάριν μόδας", containers το ένα πάνω στο άλλο και συνήθως αποτελούν εφήμερες κατασκευές στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής οικολογικής - βιοκλιματικής εμπορικής βιομηχανίας της αρχιτεκτονικής, που κάποιοι επιτυχημένα επινόησαν. Εδώ δεν πρόκειται για μια τυχαία ή εφήμερη κατασκευή, αλλά για μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη.

 

 

Κτήριο των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ

Το νέο κτήριο των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα των: ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ,ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΣΑΙΤΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΑ, με συνεργάτες τους: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ, Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗ - Ι. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗ, ΤΕΑΜ Η.Α.Ε. ,ΤΕΤΡΑΣ Η-Μ ΑΕΜ.
Μια βραβευμένη μελέτη σε ένα "δύσκολο" σημείο του κέντρου της Αθήνας, όπου εξαιρετικής σημασίας αρχιτεκτονικές και τεχνολογικές εφαρμογές, αναδεικνύουν το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική είναι μια σημαντική επιστήμη.

 


Κτήριο των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα

 

 


Νέο δημαρχείο Κορυδαλλού (ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ+Λ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ)

Μπορείτε να δείτε αφιέρωμα ΕΔΩ


Νέο δημαρχείο Κορυδαλλού

 

Κατοικία στο Στρόβολο Λευκωσίας

Μια ακόμη μελέτη που θα ήθελα να παρουσιάσω, είναι η κατοικία στο Στρόβολο της Λευκωσίας της Κύπρου των ΜΑΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ και ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από το γραφείο SIMPRAXIS. Η οργάνωση του κτηρίου περιμετρικά μιας εσωτερικής αυλής, αποτελεί ένα ισχυρό σημείο της μελέτης, που δυστυχώς η αρχιτεκτονική κοινότητα - για πολλούς λόγους - έχει ξεχάσει.

 



Κατοικία στο Στρόβολο Λευκωσίας

 

Μονοκατοικία στην Κερατέα

Οι "αρχιτεκτονικές μνήμες" που φέρει η συγκεκριμένη μελέτη, των ΛΥΚΟΥΔΗ ΝΙΚΟΥ και ΙΣΜΗΝΗΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, μέσα όμως από τη διαφορετική της σύγχρονη δυναμική και υπόσταση, είναι σημαντικές.

Μπορείτε να δείτε αφιέρωμα ΕΔΩ


Μονοκατοικία στην Κερατέα

 

Beach Comber Restaurant

Το έργο Beach Comber Restaurant στην Κρήτη, (Αρχιτέκτονες: Παναγιώτης Παρθένιος, Γεωργία Παρθενίου, Σπύρος Παρθένιος, Ιωάννα Φλουρή) επίσης αποτελεί μια μελέτη - κατασκευή την οποία θεωρώ ότι πρέπει να παρουσιάσω.

Μπορείτε να δείτε αφιέρωμα ΕΔΩ

 


Beach Comber Restaurant

 

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ,YOUPHORIA VILLAS CRETE ΥΟUPHORIA VILLAS.
Αρχιτέτων ΔΗΜΗΤΡΑ Σ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Συνεργάτες:Μ. Ζώτος, Χ. Μακαντάση,Ι.Χορτογιάννη.

 

 

 

Κοινωνικό Κέντρο Μελισσίων
Αρχιτέκτονες Κώστας Ντάφλος, Αργυρώ Παναγούλη, Σύμβουλος: Σιμόνη Καρούμπα.

Μπορείτε να δείτε αφιέρωμα ΕΔΩ

 



Κοινωνικό Κέντρο Μελισσίων

 

 

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ,ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ,ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (σύμβουλος αρχιτέκτων) ΛΟΥΙΖΑ ΜΠΕΛΕΜΕΖΗ (συνεργάτης αρχιτέκτων)

 


ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ

 

 

 

ΚΤHΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΝΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ)

 


ΚΤHΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΝΘ

 

 

Θα ήθελα ακόμη να παρουσιάσω και 2 εφήμερες κατασκευές (με την ευρεία έννοια)

Αυτές είναι:

Στέγαστρο προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου Coca Cola. Αρχιτέκτονες Σπύρος Κακάβας, Ελένη Κλωνιζάκη και συνεργάτιδα αρχιτέκτων Κωστάντη Σταματάκη.

 

 

Υπαίθριο λουτρό και χώρος διαλογισμού σε εξοχική κατοικία. Αρχιτέκτων Μανώλης Ηλιάκης (Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου, Μαρία Ρεμούνδου)

Μπορείτε να δείτε αφιέρωμα ΕΔΩ

 

Υπαίθριο λουτρό

 

 

Σας ευχαριστώ,
Βασίλης Μιστριώτης -αρχιτέκτων μηχανικός
Διευθυντής Σύνταξης GreekArchitects.gr

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital