ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ GRA

'ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2008'

13 Μάρτιος, 2009

'ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2008'

Το e-περιοδικό Greek Architects σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. διοργάνωσε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: 'ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2008'.

Αρχικός σκοπός υπήρξε η προσπάθεια ανοίγματος της Αρχιτεκτονικής προς το ευρύ κοινό με σκοπό να παιδευτούν οι πολίτες με σωστά αρχιτεκτονικά παραδείγματα.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής πραγματοποιήθηκαν τρεις εκθέσεις Αρχιτεκτονικής, 5 ημερίδες – εκδηλώσεις, τρεις προβολές ταινιών, 2 επανεκδόσεις βιβλίων και 3 νέες εκδόσεις βιβλίων.


 *Δείτε τα  βίντεο από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

1) Ομιλίες :Δ. Αρεοπαγίτου 2008 (8 βίντεο)

2) Ομιλίες :5Η BIENNALE ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (3 βίντεο)

3) Ομιλίες : Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ (6 βίντεο)

 *Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης.


Αναλυτικότερα:

• Στο περίπτερο 6 στη Δ.Ε.Θ. πραγματοποιήθηκαν οι εκθέσεις με τίτλο: ‘5Η BIENNALE ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ’ και «Δ. ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 2008: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΩ ΟΨΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 17 ΚΑΙ 19» με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς τις επισκέφθηκαν περισσότεροι από 1.500 πολίτες.

5Η BIENNALE ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 5Η BIENNALE ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Δ. ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 2008 Δ. ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 2008



• Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων πραγματοποιήθηκε η έκθεση με τίτλο: «Κυριάκος Κρόκος - ενθύμηση - σχέδια και ζωγραφιές» με εξίσου καλή επισκεψιμότητα.

έκθεση Κυριάκος Κρόκος



• Την Κυριακή 28/09 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική ξενάγηση στο ΜΒΠ και τα εγκαίνια της έκθεσης.

τελετή έναρξης



• Τη Δευτέρα 29/09 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα-εκδήλωση του e-περιοδικού GreekArchitects.gr με θέμα το διαγωνισμό της Δ. Αρεοπαγίτου με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους ομιλητές-κριτές του διαγωνισμού (Ν. Γεωργιάδης, Τ. Κωτσιόπουλος, Π. Τουρνικιώτης, Γ. Τσιώμης) γύρω από το κεντρικό θέμα του διαγωνισμού. Καθώς επίσης και για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, διότι για πρώτη φορά σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στην Ελλάδα η κρίση πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά χωρίς τη διαβούλευση των κριτών σε πραγματικό χρόνο. Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και των επάθλων σε όσους από τους διακριθέντες παρευρέθησαν στην εκδήλωση. Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η δημόσια παρουσίαση και συζήτηση σημαντικών επικαίρων ζητημάτων παραμένει μια δράση που πάντα θα ενδιαφέρει την αρχιτεκτονική και όχι μόνο κοινότητα. (η εκδηλώση μεταδόθηκε "ζωντανά" από το gratv.gr)

Ν. Γεωργιάδης, Τ. Κωτσιόπουλος, Π. Τουρνικιώτης, Γ. Τσιώμης
Ομιλίες :Δ. Αρεοπαγίτου 2008 (8 βίντεο)

 

• Την Τρίτη 30/09 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα-εκδήλωση του ΕΙΑ με θέμα την παρουσίαση της 5ης Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων με τις τοποθετήσεις των επιμελητών της έκθεσης (Τ. Κωτσιόπουλος, Σ. Γυφτόπουλος) και τον χαιρετισμό του προέδρου του ΕΙΑ κ. Καλογερά.(η εκδηλώση μεταδόθηκε "ζωντανά" από το gratv.gr)

Τ. Κωτσιόπουλος, Σ. Γυφτόπουλος 5ης Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων
Ομιλίες :5Η BIENNALE ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (3 βίντεο)




• Την Τετάρτη 01/10 πραγματοποιήθηκαν στο Ολύμπιον μια σειρά δράσεων που έδωσαν το στίγμα της Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Το πρωί παρουσιάστηκε σε δύο προβολές η ταινία – ντοκιμαντέρ ‘Η ΕΝΤΕΚΑΤΗ ΩΡΑ’ του Ντι Κάπριο με θέμα το περιβάλλον και την παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ν. Καλογήρου, Π. Μακρίδης, Κ. Μπελιμπασάκης, Ρ. Σακελλαρίδου, Θ. Στασινόπουλος Ολύμπιον
Ομιλίες : Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ (6 βίντεο)



Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με θέμα: ‘Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2008’ με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες-τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες (Ν. Καλογήρου, Π. Μακρίδης, Κ. Μπελιμπασάκης, Ρ. Σακελλαρίδου, Θ. Στασινόπουλος).
Ενδεικτικά τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:
Έχει μεταλλαχθεί η Ελληνική Κοινωνία τα τελευταία χρόνια, επιζητεί ο πολίτης καλύτερη Αρχιτεκτονική ή έστω απλά Αρχιτεκτονική και όχι το σχεδιασμό της οικείας του από κάποιον Μηχανικό;
Ποιος είναι ο ρόλος του Αρχιτέκτονα στη σημερινή κατασκευαστική πραγματικότητα;
Είναι ο ρόλος του Αρχιτέκτονα καθαρά σχεδιαστικός ή οφείλει μέσα από την πολυσχιδή προσωπικότητα του να παρέμβει και να συμβάλλει καθοριστικά στην ευρύτερη παίδευση της κοινωνίας;
Σε αντίθεση με τις καθοριστικές δεκαετίες του θαύματος του ‘ΕΟΤ’ και των μοναδικών σχολικών κτιρίων ποια είναι σήμερα η παραγόμενη ‘δημόσια’ αρχιτεκτονική;
Αποτελεί η βιώσιμη Αρχιτεκτονική λύση στη διαρκώς διογκούμενη περιβαλλοντική καταστροφή και πως μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;
Ο απαρχαιωμένος ΓΟΚ είναι σε θέση να διαχειριστεί τις νέες οδηγίες για την ενεργειακή ταυτότητα;
Ποια είναι η πραγματική σχεδιαστική ελευθερία του Αρχιτέκτονα μέσα σε τόσο περιορισμένους οικοδομικούς κανονισμούς και την εργολαβομηχανικίστικη νοοτροπία της πλειοψηφίας των πολιτών;
Οι ομιλητές κλήθηκαν να αναπτύξουν το θέμα κυρίως από τη σκοπιά του ελεύθερου επαγγελματία που ασκεί το επάγγελμα τις τελευταίες δεκαετίες και δευτερευόντως μέσα από τις πολύ σημαντικές παράλληλες δραστηριότητες τους στον εκπαιδευτικό, δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
 Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας του αρχιτέκτονα – σκηνοθέτη Jacques Allard με τίτλο: ‘Last Call for Planet Earth’ στην οποία παρουσιάζεται η συζήτηση με δώδεκα από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής μας για τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες στην εφαρμογή της αρχιτεκτονικής. 

• Τέλος, το Σάββατο 04-10 πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσ/νίκης ημερίδα με θέμα: ‘Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2002/91, Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 01/04/09 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ’. Οι ομιλητές (Κ. Αξαρλή, Ν. Παναγιωτόπουλος, Α. Παπαδόπουλος) ανέλυσαν τη νέα οδηγία που αφορά στα ‘μέτρα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων’ και επιχειρεί να θεσπίσει ένα σαφές, συνεκτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας εστιασμένο στο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας που δεν είναι άλλος από τα κτίρια. Επιχείρησαν επίσης να παρουσιάσουν τις άμεσες επιπτώσεις της Οδηγίας στον τρόπο παραγωγής του κτισμένου περιβάλλοντος. Πως θα επηρεάσει δηλαδή η οδηγία το σχεδιασμό του εκάστοτε κτιρίου από τον Αρχιτέκτονα, ποια μηχανικά μέσα θα πρέπει υποχρεωτικά να συνυπολογιστούν στην αρχιτεκτονική σύνθεση και με ποιο τρόπο μπορεί η λειτουργικότητα του κτιρίου να συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων.

Κ. Αξαρλή, Ν. Παναγιωτόπουλος, Α. Παπαδόπουλος ημερίδα με θέμα: ‘Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2002/91

Στα πλαίσια της ‘Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής 2008’ πραγματοποιήθηκαν ορισμένες εκδόσεις (3) νέων βιβλίων και οι επανατυπώσεις 2 βιβλίων.

Κρίθηκε επίσης σκόπιμο να παραχθεί από την οργανωτική επιτροπή ένα δίλεπτο βίντεο (ιδέα - επιμέλεια: Αλ. Βανδώρος) προβολής και προώθησης της Αρχιτεκτονικής μέσα από το μόνο μέσο που άπτεται των ενδιαφερόντων του κοινού και μεταφέρει άμεσα το μήνυμα. Παράλληλα το βασικό κομμάτι της ιδέας παρουσιάστηκε σε ένα βίντεο διάρκειας 30’’ το οποίο προβλήθηκε πριν και καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων από την ΕΤ3 με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο επάγγελμα του Αρχιτέκτονα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι το αστικό τοπίο μας αφορά όλους.

Συνολικά η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής 2008 αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστούν δημόσια σκέψεις και δράσεις γύρω από την Αρχιτεκτονική και να ανοιχτεί η Αρχιτεκτονική προς την πόλη και το ευρύ κοινό.

Οι εξαιρετικές παρουσιάσεις σε όλες τις ημερίδες, η μεγάλη συμμετοχή του κοινού σε αυτές και στις εκθέσεις, οι πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις, οι εκτενείς δημοσιεύσεις από τον έντυπο Τύπο και η προβολή του προωθητικού βίντεο αποτέλεσαν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που πέτυχε τον αρχικό στόχο και σκοπό των εκδηλώσεων.

Μέσα από την Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής 2008 έγινε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κατάλληλης παίδευσης και αισθητικής μόρφωσης των πολιτών ώστε να αποκτηθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα σε όλα τα επίπεδα.


εν κατακλείδι....

(του Αλέξιου Βανδώρου)

θα ήθελα  να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία τους:

Για τη διοργάνωση της έκθεσης του Κρόκου:

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα τη διευθύντρια κ. Τούρτα, το Σταμάτη Χονδρογιάννη και την Αντιγόνη Τζιτζιμπάση για την παραχώρηση του Μουσείου και την άρτια συνδιοργάνωση.
Την κυρία Λέτη Κρόκου που είχε την ευγενή καλοσύνη να συναινέσει στη μεταφορά της έκθεσης από την Αθήνα και να επιμεληθεί η ίδια το στήσιμο της έκθεσης σε συνεργασία με το συνάδελφο Αρχιτέκτονα Γιώργο Γεωργιάδη για τον οποίο δεν έχω λόγια να εκφράσω τη συμβολή του όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως προσωπική – θα αρκεστώ μόνο να πω ότι χωρίς αυτόν δε θα ήμασταν σήμερα εδώ να εγκαινιάζουμε την έκθεση του Κρόκου και παράλληλα το νέο αυτό αμφιθέατρο.

Τον Α. Γιακουμακάτο για την άμεση ανταπόκριση του να πραγματοποιήσει μια νοερή ‘αρχιτεκτονική ξενάγηση’ στο ΜΒΠ.

Για τη διοργάνωση της έκθεσης του GreekArchitects:

Τους συναδέλφους της Οργανωτικής Επιτροπής Μ. Αναστασάκη και κυρίως το Β. Μιστριώτη που είχε το θάρρος να πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια έκθεση του Διαγωνισμού αλλά και του GreekArchitects γενικότερα στη Θεσσαλονίκη μέσα από την Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής συμμεριζόμενος απόλυτα το όραμα για την προβολή της Αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό, που αποτελεί άλλωστε κυρίαρχο άξονα και στόχο του e-περιοδικού.

Τους συναδέλφους της οργανωτικής επιτροπής της Ε.Α. για την παραγωγή και το φίλο Ν. Μυκονιάτη για τη συμβολή του στο στήσιμο της έκθεσης.
Όλους τους ομιλητές  που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Για τη διοργάνωση της έκθεσης του Ε.Ι.Α.:

Το Ε.Ι.Α. για την άμεση ανταπόκριση του, και πιο συγκεκριμένα την Μαριάννα Μηλλιώνη για τη συνεργασία της στο συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης, και τον Τ. Κωτσιόπουλο για την προσωπική του συμβολή.
Όλους τους ομιλητές  που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της Τετάρτης:

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την άψογη συνεργασία και την παραχώρηση του Ολύμπιον.
Την ECOWEEK και τον Ηλία Μεσσίνα για τη συνεργασία και την παραχώρηση των ταινιών και της προσωπικής του παρουσίας την ημέρα των εκδηλώσεων.
Όλους τους ομιλητές  που συμμετείχαν στην εκδήλωση και δέχτηκαν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα ζήτημα που απασχολεί την αρχιτεκτονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, αλλά σήμερα έχει περισσότερο από ποτέ μια ιδιαίτερη σημασία.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης του Σαββάτου:

Την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας για την παραχώρηση της αίθουσας στην Κεντρική Βιβλιοθήκη στην οδό Εθνικής Αμύνης.
Όλους τους ομιλητές  που συμμετείχαν στην εκδήλωση και δέχτηκαν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα ζήτημα που θα απασχολήσει όλους τους συναδέλφους μηχανικούς άμεσα και θα μεταβάλλει δραματικά (προς το καλύτερο ελπίζουμε) την παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Είναι φυσικό να ευχαριστήσω τις εταιρείες που συμμερίστηκαν το όραμα μας και στήριξαν οικονομικά μια πολυέξοδη διοργάνωση που δε θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή των :

ALTO
RELMAT
PISCINES IDEALES
SIAMATRAS
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
ARCHITRAVEL.GR
Και ιδιαίτερα το Σ. Μεταξιώτη και την εταιρεία Metaxiotis που συμβάλλουν διαχρονικά στις εκδηλώσεις προώθησης της Αρχιτεκτονικής.

---------------------

Προσωπικά να ευχαριστήσω το Β. Μιστριώτη, εκδότη του GreekArchitects.gr που εδώ και μερικούς μήνες εμπιστεύεται και στηρίζει απόλυτα όλες τις πρωτοβουλίες μου και αγκάλιασε εξαρχής τη διοργάνωση και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ν. Καλογήρου που με τη σειρά τους αγκάλιασαν τη διοργάνωση και συνέβαλαν επιστημονικά στην άρτια διοργάνωση της, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός ανοιχτός προς την πόλη της Θεσσαλονίκης και στον παιδευτικό του ρόλο.

----------------------------

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους της Οργανωτικής Επιτροπής -  Γιώργο Βλαχοδήμο, Σάντρα Καλλιάγρα και Πάττυ Ψαρρού, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί συντελεστές αυτής της διοργάνωσης που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σε ένα τεράστιο οργανωτικό έργο και παράλληλα να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την επιμέλεια μέρους των εκθέσεων και όλων των εντύπων της Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής 2008’
Όπως επίσης και τους εθελοντές, φοιτητές αρχιτεκτονικής και μη, που συμμετείχαν ενεργά καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και στην Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής 2008 – Χρύσα Σταματοπούλου, Μαργαρίτα Μπουλάκη, Ανδρόνικο Βανδώρο, Θεοδώρα Καραμήτσιου, Βασίλη Πολιτιάδη, Ντέπυ Ζαμπέλη, Μαρία Χατζηγαβριήλ, Νικολέτα Βαγενά, Ελένη Γκλίνου.


http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=25243


http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=25286

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital