ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική

12 Οκτώβριος, 2015

Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική

Hμερίδα έρευνας για τις πολύπλευρες ανταλλαγές ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, το κρίσιμο διάστημα 1945-1975, με κοινό κριτήριο την Αρχιτεκτονική. (20 Νοεμβρίου 2015)

Η ημερίδα ‘Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική' οργανώνεται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος έρευνας ‘Παρίσι-Αθήνα 1945-1975' που εκπονείται με ευθύνη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Την ημερίδα επιμελούνται ο François Loyer και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

"Οι Έλληνες που έφυγαν στο Παρίσι με το Ματαρόα και οι Γάλλοι που έφτασαν στην Αθήνα του εμφυλίου, εκείνοι που έφυγαν και εκείνοι που γύρισαν στην αρχή ή στο τέλος της δικτατορίας, συναντήθηκαν σε μια δημιουργική αναζήτηση, που ένωσε τη νεωτερικότητα με την κλασική και την ανώνυμη αρχιτεκτονική. Προσωπικές μαρτυρίες με συγκινησιακή φόρτιση θα συναντηθούν με αποτελέσματα νέας και ανέκδοτης ακόμα έρευνας φέρνοντας στο φως ελάχιστα γνωστές πτυχές της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής σκέψης και πρακτικής - από τη διδασκαλία του Γιώργου Κανδύλη στο Παρίσι και τα άγονα σχέδιά του για την Ελλάδα του '60 ως το απρόσμενα ελληνικό-και-μοντέρνο σπίτι του Γιάννη Ξενάκη στην Αμοργό, από την κατοικία Σπητέρη, που σχεδίασε ο Άρης Προβελέγγιος στην Αθήνα, μετά τη θητεία του στο γραφείο του Le Corbusier, ως το άγνωστο ακόμα έργο του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Θάνου Τσίγκου, από τους συμμαθητές του Ζενέτου στην Ecole des Beaux Arts του '50 (τους Μαργαρίτη Αποστολίδη, Κώστα Μανουηλίδη, Νίκο Χατζημιχάλη, για τους οποίους θα μιλήσουν τα παιδιά τους) στον Jean Dubuisson, Grand Prix de Rome στην Ελλάδα του εμφυλίου, που εργάστηκε σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους πριν αρχίσει μια πλούσια καριέρα στο Παρίσι, στην οποία περιλαμβάνονται η πρώτη αποκατάσταση της villa Savoye σε συνεργασία με τον Le Corbusier και ο πύργος του Montparnasse. Οι ομιλητές είναι μέρος της ιστορίας που αφηγούνται και φέρνουν στο προσκήνιο, μαζί με φτασμένους και νέους ερευνητές, τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης έρευνας. Όλοι μαζί συνθέτουν μια τοιχογραφία της εποχής από τον εμφύλιο ως το τέλος της δικτατορίας, στην οποία η σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία ήταν ταυτόχρονα πολιτική, πολιτιστική και δημιουργική με ιδιαίτερα γόνιμο αντίκτυπο για την πορεία των δύο αρχιτεκτονικών παραδόσεων."

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Τόπος : Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου
Ημερομηνία : 20 Νοεμβρίου 2015, 10.00-20.30

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital