ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Ετεροτοπίες

11 Νοέμβριος, 2015

Ετεροτοπίες

Ετεροτοπίες της οδού Ιάσωνος. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια : Ζόμπολα Θεώνη
Επιβλέπων καθ : Δραγώνας Πάνος
Πανεπιστήμιο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης : 30 Οκτωβρίου 2015

Η παρούσα ερευνητική εργασία επικεντρώνεται στην περιοχή του Μεταξουργείου και συγκεκριμένα στην οδό Ιάσoνος. Στον πεζόδρομο της οδού Ιάσoνος συνοψίζεται η πολεοδομική ιστορία της Αθήνας, από το 1830 και μετά, με ίχνη νεοκλασικών κτιρίων, πολυκατοικιών του '50 και του '70 καθώς και νέες προτάσεις για κτίρια τα οποία πρόκειται να οικοδομηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα πρώτα κτίρια που εμφανίστηκαν στην οδό ήταν νεοκλασικά σπίτια οικογενειών της αστικής τάξης. Στη συνέχεια, στην περιοχή μετακινήθηκε πληθυσμός που ανήκε στην εργατική τάξη, λόγω των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών που εμφανίστηκαν εκεί. Σήμερα, υπάρχουν σχέδια για την αστική ανανέωση της περιοχής, με νέα κτίρια κατοικιών, συνεταιρικούς χώρους, καταστήματα κτλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Η εργασία θα επικεντρωθεί στα ετεροτοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής, διερευνώντας του τόπους του "έτερου", δηλαδή του άλλου, του διαφορετικού, του μη κανονικού, εκεί όπου οι κοινωνικές σχέσεις διαφοροποιούνται από τις κυρίαρχες.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στην ανθρωπογεωγραφία και τα ετεροτοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής και θα εξετάσει τη δυνατότητα των μελλοντικών αρχιτεκτονικών και αστικών παρεμβάσεων να διατηρήσουν, και ενδεχομένως και να ενισχύσουν, την υφιστάμενη αστική ποικιλότητα. Επιμέρους ερωτήματα τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης είναι: Ποιες είναι οι ετεροτοπίες τις οδού Ιάσονος; Πώς δημιουργήθηκε η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής; Πώς σχετίζεται η υφιστάμενη πολεοδομική οργάνωση με τις κοινωνικές συνθήκες της περιοχής; Ποιες προτάσεις ανάπλασης υπάρχουν για την οδό Ιάσωνος, Πού αποσκοπούν και τι επιτυγχάνουν;

Η εργασία αναπτύσσεται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο επικεντρώνεται στην μελέτη και κατανόηση των εννοιών της ποικιλότητας, της ετεροτοπίας, του διαπρογραμματισμού, του γεγονότος και του εξευγενισμού, στο δεύτερο αναλύονται προτάσεις αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που ενισχύουν την ποικιλότητα, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο η έρευνα εστιάζεται στο Μεταξουργείο και την οδό Ιάσονος, διερευνώντας την υφιστάμενη κατάσταση, τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν αλλά και τις προτάσεις που υπάρχουν για την ανάπλαση της περιοχής.

Δείτε την εργασία σε pdf (87 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital