ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(119.11) Ξενώνες για νέους και Κοινωνικός Πολυχώρος στην παλιά πόλη των Χανίων

09 Ιανουάριος, 2012

(119.11) Ξενώνες για νέους και Κοινωνικός Πολυχώρος στην παλιά πόλη των Χανίων

Η παρέμβασή προτείνει τη διαμόρφωση μικρών Ξενώνων και ενός Κοινωνικού Πολυχώρου στη γειτονία "Σπλάντζια", η οποία αποτελεί τμήμα του διατηρητέου ιστορικού συνόλου της μεσαιωνικής πόλης των Χανίων.


Φοιτητές : Παπαδάκη Αλεξάνδρα, Τσαπάκη Έλενα
Επιβλέποντες καθηγητές : Εξαρχόπουλος Πάνος, Παπαγιαννόπουλος Γιώργος, Αγγελής Γιώργος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία : 1 Απριλίου 2011

 

 

Σύντομη περιγραφή
Στόχος και των δύο τμημάτων είναι να υποστηρίξουν τις  δραστηριότητες που διοργανώνει το Κ.Α.Μ., τόσο σε επίπεδο εργαστηριακό όσο και σε επίπεδο διαμονής των συμμετεχόντων. Ενώ, παράλληλα  ο πολυχώρος είναι στραμμένος σε όλη την περιοχή για την εξυπηρέτηση των αναγκών των υφιστάμενων κατοίκων και κυρίως στοχεύει στην διάδραση κατοίκων και φοιτητών τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Κείμενο
Η πρόταση της μελέτης αυτής αποτελεί μέρος μίας αναζήτησης η οποία ξεκίνησε 2 χρόνια πρίν. Η επέμβαση σε μία βεβαρυμένη ιστορικά περιοχή δημιούργησε ερωτήματα, αρχικά, ως προς τον "κώδικα συμπεριφοράς" μίας νέας κατασκευής σε ένα ιστορικό σύνολο και κατ' επέκταση, ερωτήματα ως προς τη διατήρηση και την ταυτότητα της αρχιτεκτονικής έκφρασης. Η ακαδημαϊκή έρευνα που μεσολάβησε -«Νεοελληνική αρχιτεκτονική και Ταυτότητα. Το ζήτημα της ελληνικότητας»-  επιχείρησε να προσδιορίσει τις "αξίες" που επιβιώνουν στη διάρκεια του χρόνου και συνθέτουν την αρχιτεκτονική καθώς και να ερμηνεύσει την αρχιτεκτονική έκφραση μέσα από ένα κοινωνικοπολιτικό πρίσμα.

Η παρέμβασή αναφέρεται στη γειτονία "Σπλάντζια", η οποία αποτελεί τμήμα του διατηρητέου ιστορικού συνόλου της μεσαιωνικής πόλης των Χανίων. Συγκεκριμένα, επιλέγουμε το οικοδομικό τετράγωνο επί της Ακτής Τομπάζη και των οδών Καλλεργών, Σαρπηδώνος και  Αρχολέοντος, καθώς και μικρότερες ερειπωμένες ιδιοκτησίες στην περιοχή των μαχαλάδων, νότια της Καλλεργών (με προοπτικές επέκτασης).

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Παλιάς Πόλης καθώς και τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά της, οδήγησαν σε μία σειρά αποφάσεων ως προς τον τρόπο και το είδος της παρέμβασης μας. Διατηρήσαμε επιλεγμένα τμήματα των παλιών κτισμάτων και έπειτα τοποθετήσαμε σύγχρονες κατασκευές έτσι ώστε, η κανονικότητα της νέας κατασκευής να συνεργάζεται με το υπάρχον κτίσμα στη δημιουργία ημιδημόσιων υπαίθριων χώρων και περασμάτων.

Βασικές αρχές της παρέμβασης αποτέλεσαν οι υφιστάμενες αξίες: η κλίμακα, οι αναλογίες, η σχέση δημόσιου-ιδιωτικού και τα όρια τους, καθώς και η καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Το παραθαλάσσιο οικόπεδο περιλαμβάνει έναν πολυχώρο με: εργαστήρια κατασκευών και φωτογραφίας, υπολογιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, υπαίθριο χώρο προβολών, κλειστό αμφιθέατρο και λέσχη φαγητού.  Ενώ, στις ιδιοκτησίες στο εσωτερικό του ιστού δημιουργήσαμε μικρές κατοικίες. Στόχος και των δύο τμημάτων είναι αρχικά να υποστηρίξουν τις  δραστηριότητες που αφορουν τα  workshops τα οποία διοργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.), τόσο σε επίπεδο εργαστηριακό όσο και σε επίπεδο διαμονής των συμμετεχόντων. Επιπλέον ο πολυχώρος δεν είναι στραμμένος μόνο στο Κ.Α.Μ. αλλά και σε όλη την περιοχή. Τα εργαστήρια προσφέρονται για την κατασκευή κάθε είδους χρηστικού αντικειμένου, η βιβλιοθήκη προβλέπεται να διαθέτει και ξενόγλωσσους τίτλους ενώ η λέσχη φαγητού σερβίρει φθηνό φαγητό με μελλοντικό ενδεχόμενο την αυτοοργανωμένη λειτουργία για όλη τη γειτονιά.

Εν κατακλείδι η μελέτη αυτή στοχεύει στη ανάπτυξη συμπληρωματικών υποδομών του Κ.Α.Μ. με σκοπό την οργάνωση δρώμενων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, την αναζωογόνηση της κατοικίας, την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και κυρίως την διάδραση κατοίκων και φοιτητών τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital