ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(129.11) media_Scape

03 Φεβρουάριος, 2012

(129.11) media_Scape

Αστική διαμόρφωση στη παραλία Θεσσαλονίκης.

English version


Φοιτητές: Γεωργιάδου Ελένη, Γκουμάς Ανδρέας
Επιβλέποντες: Α. Πάκα, Α. Τζάκα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης _Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία υποστήριξης: 10/02/2011

Πεδίο εργασίας της διπλωματικής αυτής ήταν η μελέτη και σχεδίαση του «ανατολικού ρήγματος» όσον αφορά το παραλιακό κομμάτι στο οποίο αυτό καταλήγει. Χαρακτηριστικό ρόλο στην επιλογή της φύσης της παρέμβασης ήταν η αναγνώριση ότι στην ευρύτερη αυτή περιοχή εντοπίζεται ένας πυρήνας πολιτιστικών και εκπαιδευτικών χρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης επικεντρωθήκαμε στη μελέτη της ευρύτερης περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δικτύων, κατά συνέπεια  μελετήσαμε τη διάχυση των ροών  και τα πιθανά σημεία εισόδου, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι όλη η περιοχή θα διαμορφωθεί σαν ένα ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο. Αυτή η διαδικασία μας οδήγησε στη διαγραμματική προσομοίωση  ενός τεχνητού δικτύου κινήσεων βασισμένο στον αλγόριθμο του Delaunay. Αυτός ο αλγόριθμος οδήγησε σε ένα τριγωνομετρικό δίκτυο και στην κεντρική ιδέα της τελικής πρότασης η οποία βασίζεται στην ανάγνωση του χώρου αυτού ως τόπου «μετάβασης». Έτσι σχεδιάσαμε ένα είδος λεξιλογίου - συντακτικού του χώρου που ουσιαστικά αποτελείται από αναδιπλούμενες επιφάνειες που ενσωματώνουν διαφορετικές  χωρικές καταστάσεις

 

 

Η αστική προτεινομένη διαμόρφωση έχει το χαρακτήρα ενός media-scape, ενός τόπου με έμφαση στις πολυμεσικές - διαδραστικές παρεμβάσεις. Η ανάλυση αυτή παρουσίασε τη βαρύτητα των παράλληλων του θαλασσιού μετώπου κινήσεων. Η περιοχή εμφανίζεται σαν πεδίο μετάβασης από τον έναν τόπο στον άλλο. Σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία χώρων που κάποιος συναντά καθώς περιδιαβαίνει το τοπίο αυτό. Οι χώροι αυτοί εμφανίζονται σαν έκπληξη στον περιπατητή που έχει τη δυνατότητα να τους βιώσει διαδρώντας με αυτούς ή άπλα να τους προσπεράσει.

 

 

 

Διάφορες διαδραστικές κατασκευές προτείνεται να τοποθετηθούν στον χώρο δημιουργώντας διαφορετικές «ζώνες εμπειριών» με σκοπό να προκαλέσουν την διάδραση του τοπίου με τον επισκέπτη.

Κατά τη διάρκεια της αποκωδικοποίησης των χρήσεων κρίθηκε απαραίτητο να μελετηθούν ορισμένες multimedia εφαρμογές με σκοπό να συλλεχτούν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν τη φύση της ανθρώπινης διάδρασης με τέτοιου είδους κατασκευές. Έτσι οδηγηθήκαμε στην κατηγοριοποίηση  των εφαρμογών αυτών με βάση τη συμμετοχή των ανθρωπίνων αισθήσεων. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ενσωματώθηκαν και διαμόρφωσαν τη δομή  τριών Pavilion που μπορούν να παραλάβουν τέτοιου είδους κατασκευές. Έτσι έχουμε εγκαταστάσεις που ανήκουν στην κατηγορία  «Άτομο- media» στις οποίες δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην παράμετρο της ανθρώπινης συμμετοχής ενώ το αντίθετο ισχύει για την κατηγορία «Media-Άτομα».

 

 

Η εσωτερική διαμόρφωση κάθε Pavilion είναι πλήρως ενσωματωμένη στη γενική διάρθρωση του περιβάλλοντα χώρου, αποτελούμενη από αναδιπλωμένες επιφάνειες. Το σχέδιο αυτό πρόεκυψε μέσα από μια πολύπλοκη μορφογενετική διαδικασία με σκοπό να διαμορφώνονται ανοιχτοί - δημόσιοι  και ιδιωτικοί εκθεσιακοί χώροι.  Οι ελεύθερες επιφάνειες στο εσωτερικό των κτισμάτων αυτών παραλαμβάνουν μεγάλες ψηφιακές οθόνες με σκοπό να μπορούν να φιλοξενήσουν σχετικές προβολές.

Η διαμόρφωση αυτή κορυφώνεται με την κατασκευή μιας προβλήτας και που φιλοξένει μια βιβλιοθήκη πολυμέσων, σε συνέχεια με την υπόλοιπη διαμόρφωση. Το ίδιο το κτίριο δέχεται και αναπτύσσει ροές καθώς ο γραμμικός του χαρακτήρας το βοηθά να λειτούργει σαν τόπος μετάβασης. Ο τρόπος που σχεδιάστηκε το κτίριο της βιβλιοθήκης ενσωματώνει και παραλαμβάνει τις κινήσεις του πάρκου  με τη λογική  ενός μεταβατικού τόπου που σβήνει στο όριο της θάλασσας.

 

 

Η εσωτερική δομή και οργάνωση του χώρου απορρέει από της ανάγκες ενός ψηφιακού αρχείου και τον τρόπο με τον όποιο οι άνθρωποι διαδρούν μεταξύ τους μέσα σε ένα τέτοιο χώρο. Η διαμόρφωση κορυφώνεται στη δημιουργία μιας προβλήτας όπου αναπτύσσεται σε συνέχεια της όλης διαμόρφωσης μια multimedia library. Η εσωτερική οργάνωση της βιβλιοθήκης έχει μελετηθεί με βάση το ψηφιακό της αρχείο και τον τρόπο που οι χρηστές θα μπορούν να διαδρούν μεταξύ τους.

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital