ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(138.11) «Φοιτητική κατοικία στη Μυτιλήνη»

19 Φεβρουάριος, 2012

(138.11) «Φοιτητική κατοικία στη Μυτιλήνη»

Η διπλωματική αφορά στη δημιουργία φοιτητικής κατοικίας στην περιοχή της Σουράδας στη Μυτιλήνη.

English version


Φοιτητές : Παπαγεωργίου Ελένη, Παπαθανασίου Γεωργία, Τεντόμα-Ζερβού Βηθλεέμ
Επιβλέπων καθηγητής : Τάσης Παπαϊωάννου
Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 1 Απριλίου 2011

Στην Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του Νομού Λέσβου, έχει την έδρα του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αφορμή της διπλωματικής  υπήρξε το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στερείται υποδομών φοιτητικών εστιών. Η κεντρική ιδέα στηρίζεται στη δημιουργία ενός συστήματος που αποτελείται από δυο κύρια συγκροτήματα που διαμορφώνονται σε δύο οικόπεδα. Το οικόπεδο που παρεμβάλλεται αποτελεί τον κεντρικό δημόσιο χώρο εκτόνωσης.

 

 

Το διατηρητέο κτήριο που βρίσκεται στο κεντρικό -ενδιάμεσο οικόπεδο αποτελεί την αρχή της κεντρικής ιδέας για τη δημιουργία ενός συστήματος εσωστρεφή προς τα εξωτερικά κτίσματα, αλλά ανοικτού προς το κέντρο - εκεί όπου διαμορφώνεται ο κεντρικός δημόσιος χώρος.  H απόφαση για επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται στο κεντρικό οικόπεδο έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη συνθετική μας ιδέα. Στο διατηρητέο αυτό κτίριο και κατ' επέκταση στο κεντρικό οικόπεδο συγκεντρώνεται το δυναμικό της φοιτητικής κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα το κτίριο λειτουργεί ως κοινωνικός πυκνωτής,  εφόσον αναφέρεται όχι μόνο στους φοιτητές αλλά και στους κατοίκους της Μυτιλήνης. Το κεντρικό οικόπεδο αποτελεί την καρδιά της σύνθεσης (Α)  και σε αυτό εκμεταλλευόμαστε τις ποιότητες που μπορεί να προσφέρει ο υπαίθριος χώρος όσον αφορά στις κινήσεις, τις στάσεις, τις πορείες, τις θέες, τις φυτεύσεις και τα υλικά. Δεδομένης της ύπαρξης των άλλων δύο οικοπέδων (Β1 και Β2),  πρόθεσή μας είναι η συγκέντρωση των φοιτητών στο κεντρικό οικόπεδο με σκοπό τη δημιουργία ενός συνόλου(Α,Β1,Β2). Τα υποσύνολα Β1 και Β2 αναφέρονται στο Α, συνδιαλέγονται με αυτό αλλά και μεταξύ τους. Ο διάλογος των δύο υποσυνόλων με το κεντρικό οικόπεδο επιτυγχάνεται με τη δημιουργία δύο ισχυρών γραμμικών  ορίων - αξόνων στις παρειές του κάθε οικοπέδου. Τον γραμμικό άξονα τονίζει το στοιχείο του τοίχου, του εξωτερικού διαδρόμου και την ενιαίας στέγης. Εκατέρωθεν του άξονα αυτού βρίσκονται οι μονάδες της φοιτητικής κατοικίας. Τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν στοιχεία συλλογικότητας και ενισχύουν την έννοια του ισχυρού ορίου. Πρόκειται για μία εσωστρεφής σύνθεση με «καρδιά» το σημείο αναφοράς Α.  Ο διάλογος των δύο υποσυνόλων επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός πιο μαλακού ορίου στην εσωτερική πλευρά του κάθε οικοπέδου. Οι μονάδες κατοικίας που δημιουργούν το εσωτερικό αυτό όριο προκύπτουν από τον κύριο άξονα, «γεννιούνται» από αυτόν. Θέλοντας λοιπόν οι μονάδες αυτές να δημιουργήσουν ένα πιο μαλακό όριο σε σχέση με το κεντρικό οικόπεδο  απαντούν στον κύριο άξονα ως πλήρες στο απέναντι κενό. Υπάρχει λοιπόν μια ροή προς το εσωτερικό (Α) η οποία εμφανίζεται και σε επίπεδο τομής καθώς οι όγκοι χαμηλώνουν προς το εσωτερικό. Η τυποποίηση της μονάδας κατοικίας και στα δύο οικόπεδα θεωρείται  απαραίτητη καθώς ενισχύει τη σύλληψη της κεντρικής μας ιδέας που αφορά σε ένα σύστημα-σύνολο (Α,Β1,Β2) αλλά και στη δημιουργία δυο ίδιων υποσυνόλων (Β1, Β2) με σημείο αναφοράς το κέντρο(Α).

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital