ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(157.11) Πλατεία αρχαίας αγοράς: λαβύρινθος, παιχνίδι, περίπατος

24 Μάρτιος, 2012

(157.11) Πλατεία αρχαίας αγοράς: λαβύρινθος, παιχνίδι, περίπατος

Aναβίωση της πλατείας μέσω εναλλαγής των χρήσεων και της μορφολογίας των κατασκευαστικών στοιχείων.

English version


Φοιτήτρια: Χατζηγεωργίου Ρένια
Επιβλέποντες: Δημήτρης Φράγκος, Ζωή Καρακινάρη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία Παρουσίασης: 2011


Περιγραφή πρότασης.

 

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης  είναι εμφανής η έλλειψη ενεργών δημόσιων χώρων που επιζητούν την επανένταξη στη δημόσια καθημερινή ζωή, όπως για παράδειγμα η πλατεία αρχαίας αγοράς. Η συγκεκριμένη πρόταση  έχει ως στόχο την αναβίωση της πλατείας και αποσκοπεί στη δημιουργία νέων δημόσιων και συλλογικών χρήσεων, στην ισότιμη απόλαυση αυτών από όλους τους κατοίκους και ειδικότερα από τους νέους και τα παιδιά, καθώς και στη διάδραση και την κοινωνικοποίηση όλων των πολιτών. Βασικός άξονας της πρότασης είναι η εναλλαγή των χρήσεων και της μορφολογίας των κατασκευαστικών στοιχείων. Παράλληλα, κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι ο λαβύρινθος ως οργανωτικό στοιχείο των χώρων, ως παιχνίδι ανακάλυψης και ως μηχανισμός έλκυσης των περαστικών προκειμένου πρώτα να αναγνώσουν το χώρο και έπειτα να τον βιώσουν.

Οι προτεινόμενες χρήσεις διακρίνονται σε τρεις γενικές κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία δημιουργείται από τον πολλαπλασιασμό μίας πρότυπης μονάδας που μεταβάλλεται μορφολογικά σε τρία διαφορετικά μοντέλα. Το κάθε μοντέλο επαναλαμβανόμενο καθιστά δυνατή την εκάστοτε χρήση. Ειδικότερα, το μοντέλο του περιπτέρου δημιουργεί την αγορά, το μοντέλο των τοίχων με προθήκες δίνει την υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης και το μοντέλο των δύο κάθετων τοίχων δημιουργεί την κλειστή αίθουσα προβολών και διαλέξεων.

Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από χώρους παιχνιδιού για παιδιά όλων των ηλικιών, χώρους άθλησης και ένα λαβύρινθο φτιαγμένο από Plexiglas ύψους 1,5 μέτρου. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από το υφιστάμενο πράσινο, το οποίο αναδεικνύεται και ενισχύεται με νέο υπό τη μορφή δέντρων και χλοοτάπητα. Η πυκνή βλάστηση λειτουργεί ηχομονωτικά,  μειώνει τους αστικούς ρύπους και δημιουργεί την αίσθηση της εσωστρέφειας και της προστασίας στους χρήστες της συγκεκριμένης περιοχής.

Οι χρήσεις της τρίτης κατηγορίας στοχεύουν κυρίως στη χαλάρωση και τη διάδραση των χρηστών. Καθίσματα των 5 -10 ατόμων  και προστατευμένες ηχητικά περιοχές καθιστούν το χώρο προσιτό και οικείο για κάθε ομάδα χρηστών.

Τα όρια της κάθε κατηγορίας συγχέονται, δεν είναι αυστηρά.  Η αλληλεπίδρασή τους ενισχύει ακόμη περισσότερο την αίσθηση της αποπροσανατολιστικής δομής ενός λαβυρίνθου. Συνοψίζοντας, ο κάθε χρήστης μπορεί να περπατήσει, τρέξει, καθίσει, ξαπλώσει, διαβάσει, φάει, παίξει, αθληθεί και δημιουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο της πλατείας και σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Καταλήγοντας σε 5 λέξεις:    _λαβύρινθος _στάση _παιχνίδι _αστικό πράσινο _βιωματική εμπειρία

 


Ο λαβύρινθος.


Τοπογραφικό και τομή σε 1.500.


Κάτοψη σε 1.250.


Τομές σε 1.250.


Αστικός εξοπλισμός.


Μακέτα χωρίς δέντρα.


Τελική μακέτα.


Κοντινές απόψεις της μακέτας.

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital