ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(160.11) swarm INform

30 Μάρτιος, 2012

(160.11) swarm INform

Διανταποκρινόμενο Αρχιτεκτονικό Προσαρμοστικό Σύστημα.Cry

English version


Φοιτητής : Τάσος Ιωάννου
Επιβλέποντες Καθηγητές : Μάριος Φωκάς , Οδυσσέας Κοντοβούρκης
Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάιος 2011

Αν δούμε την αρχιτεκτονική ως ένα αντικείμενο, που εκπροσωπείται στο χώρο, οι αρχιτέκτονες σε μεγάλο βαθμό ασχολούνται με τη γεωμετρία και ένα τομέα των μαθηματικών για να καταλήξουν και να κατανοήσουν την τελική μορφή αυτού του αντικειμένου. Μέσα από την ιστορία φαίνονται διαφορετικές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες οι οποίες παρουσιάζουν τη λογική της κάθε περιόδου για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται σαν η εποχή της πληροφορίας, η οποία γίνεται εργαλείο για τον αρχιτέκτονα. Τα κτίρια τα οποία αποτελούν αναφορές για την πληροφορία χαρακτηρίζονται σαν ''έξυπνα κτίρια'' ή ''κινητική αρχιτεκτονική'', και αναφέρονται συνήθως σε ''interactive'' και ''responsive'' περιβάλλοντα.

 

 

Η μελέτη αυτή ασχολείται με το πώς οι έννοιες ''interactive'' και ''responsive'', μέσα από τις διαδικασίες της ''μορφογένεσης'' εντάσσονται σε ένα σύστημα που θα μπορεί να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στις διάφορες μεταβολές και ανάγκες ενός χώρου. Στη διαδικασία αυτή σημαντικός είναι και ο ρόλος του υλικού. Μετά από μια σύντομη διερεύνηση σε υφιστάμενες θεωρίες και πειράματα,  η μεμβράνη παρουσιάζεται σαν ένα ενδιαφέρον υλικό, το οποίο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διάφορες μεταβολές και ταυτόχρονα να μεταφέρει την πληροφορία και να προκαλεί διάδραση μεταξύ των στηρίξεων της.

Έχοντας σα βασικό συστατικό τη μεμβράνη και τις ιδιότητες της να μεταφέρει φορτία εφελκυσμού, διευρύνονται οι δυνατότητες μορφής του στοιχείου με τη μεταβολή των σημείων στήριξης της, τη χάραξη και περιστροφή της, ακολούθως υποδιαιρείται σε μικρές μονάδες και δημιουργείται ένα δυαδικό σύστημα από μεμβράνες και συρματόσχοινα που ενώνονται μεταξύ τους με μία ράβδο, η οποία μπορεί να ελέγχει τα σημεία στήριξής των τεσσάρων μικρών μονάδων που ενώνονται σε αυτή και μετακινώντας τα να αυξήσει ή να μειώσει την ένταση της κάθε μονάδας, ανάλογα με τη θέση της στο συνολικό σύστημα. Στα πρώτα στάδια ελέγχονται οι πιθανές μορφές  που μπορεί να πάρει η εφελκυόμενη αυτή κατασκευή ενώ στη συνέχεια με τη βοήθεια ''Παραγωγικών Αλγορίθμων'' ελέγχονται οι διάφορες μεταβολές που προκύπτουν στο συνολικό σύστημα με τη μεταβολή της έντασης τοπικά. Σκοπός αυτού του συστήματος είναι η όσο πιο δυνατή ομοιόμορφη κατανομή της έντασης σε όλα τα σημεία της κατασκευής, για βέλτιστη στατική απόδοση της κατασκευής στις διάφορες μεταβολές των φορτίων.

 


 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital