ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(167.11) Κέντρο ψηφιακών τεχνών στην οδό Πειραιώς

11 Απρίλιος, 2012

(167.11) Κέντρο ψηφιακών τεχνών στην οδό Πειραιώς

«Το Κέντρο Ψηφιακών Τεχνών χωροθετείται στην οδό Πειραιώς πολύ κοντά στην ΑΣΚΤ. Χωρίζεται σε τρεις βασικές λειτουργικές ενότητες: έκθεση, εκπαίδευση, αρχείο/βιβλιοθήκη ψηφιακών τεχνών.

English version


Φοιτήτρια : Χρύσα Τσεβρένη
Επιβλέπων: Tάσης Παπαϊωάννου
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία υποστήριξης Ιούλιος 2011

 

 

«Το Κέντρο Ψηφιακών Τεχνών χωροθετείται στην οδό Πειραιώς πολύ κοντά στην ΑΣΚΤ.  Xωρίζεται σε τρεις βασικές λειτουργικές ενότητες: έκθεση, εκπαίδευση, αρχείο/βιβλιοθήκη ψηφιακών τεχνών.

Η βασική συνθετική ιδέα είναι ο χωρισμός των λειτουργιών σε επιμέρους κτιριακές μονάδες και η ένωσή τους μέσω μιας υπαίθριας διαδρομής, η οποία σταδιακά αποκαλύπτει στον επισκέπτη το σύνολο του κτιρίου.»

Το θέμα της διπλωματικής εργασίας αφορά σε ένα Κέντρο Ψηφιακών Τεχνών. Χωροθετείται στην οδό Πειραιώς, έναν κατεξοχήν άξονα πολιτιστικού χαρακτήρα, πολύ κοντά στην ΑΣΚΤ,  το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το κτίριο του Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260. Η χωροθέτηση αυτή προάγει τη συνεργασία με τα γύρω κτίρια, και εν δυνάμει τη συγκρότηση ενός δικτύου χρήσεων σχετικών με τις τέχνες στην περιοχή.

Στόχος του Κέντρου είναι να ενισχύσει τη σχέση του κοινού με τις νέες μορφές τέχνης και να παρέχει χώρο προβολής και αρχείου στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή στις ψηφιακές τέχνες. Επιπλέον στόχος είναι να παρέχει βιώσιμο δημόσιο υπαίθριο χώρο στην πόλη, επαναδιατυπώνοντας τη σχέση του περαστικού και του κατοίκου με τον ελλειμματικό σήμερα δημόσιο χώρο στη οδό Πειραιώς. Η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της σχέσης αυτής αποτέλεσε βασική συνθετική αρχή.

Το Κέντρο χωρίζεται σε τρεις βασικές λειτουργικές ενότητες: έκθεση, εκπαίδευση, αρχείο/βιβλιοθήκη ψηφιακών τεχνών, με τις απαραίτητες υποστηρικτικές τους λειτουργίες (διοίκηση, αναψυχή).

Βασική συνθετική ιδέα είναι ο χωρισμός αυτών των λειτουργιών σε επιμέρους κτιριακές μονάδες και η ένωσή τους μέσω μιας υπαίθριας διαδρομής, η οποία σταδιακά αποκαλύπτει το σύνολο του κτιρίου στον επισκέπτη-χρήστη. Η τελευταία διαμορφώνεται με την υπό γωνία τοποθέτηση των όγκων, αναπτύσσεται σε επίπεδα και δημιουργεί επιμέρους πλατώματα. Αυτή η συνθετική επιλογή έγινε για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος αφορά στο μεγάλο μέγεθος του οικοπέδου και την εγγύτητά του με την οχλούσα οδό Πειραιώς. Κατά μήκος της οδού, πιο χαμηλά από το ύψος της Τεχνόπολης, ο αστικός ιστός αραιώνει, υπάρχουν πολλά διατηρητέα βιομηχανικά κελύφη και αποθήκες και ταυτόχρονα παρατηρείται έντονη έλλειψη δημόσιου χώρου για τον περιπατητή.  Το κτίριο, αν και εσωστρεφές, με τον επιμερισμό και την ποιοτική διαβάθμιση των υπαιθρίων χώρων του από πιο δημόσιο σε πιο ιδιωτικό, επιτρέπει στον πεζό να διαχέεται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Δημιουργείται έτσι ένα άνοιγμα-ανάσα δημοσίου χώρου στην πόλη και ένας εναλλακτικός τρόπος κίνησης μέσα στο Ο.Τ.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το χαρακτήρα του κτιρίου και τις ψηφιακές τέχνες. Οι διάφορες μορφές ψηφιακών τεχνών (net.art, digital art, new media art, installations κτλ) έχουν ως κύριο μέσο έκφρασης το video και το internet. Όπως ένα video εκτυλίσσεται σε στιγμιότυπα, καρέ-καρέ, έτσι και το κτίριο αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη και ολοκληρώνεται μέσα από την κίνηση του τελευταίου, υπαίθρια και μη, σε αυτό.

Σημαντικά επίσης στοιχεία της σύνθεσης αποτελούν το κτίριο της βιβλιοθήκης-τοπόσημο του Κέντρου για να είναι αναγνωρίσιμο από μακριά, η αντιμετώπιση των ορίων του Ο.Τ. στο οποίο ανήκει το οικόπεδο και η επιλογή της μορφής των κτιριακών όγκων  σε σχέση και με το έδαφος.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital