ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(177.11) Νέες λουτρικές εγκαταστάσεις στα Θερμιά της Δράμας

29 Απρίλιος, 2012

(177.11) Νέες λουτρικές εγκαταστάσεις στα Θερμιά της Δράμας

Επαναδιαπραγμάτευση της λουτρικής ζωής, στα όρια της υπάρχουσας λουτρικής κοινότητας.

English version


Φοιτητές: Ελπινίκη Κέκελου, Νίκος Μαργαρίτης
Επιβλέποντες: Κωστής Πανηγύρης, Ασπασία Κουζούπη
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ημερομηνία υποστήριξης : Μάρτιος 2011

 

 

Στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, πάνω στην οροσειρά της Ροδόπης, βρίσκεται η παραγκούπολη - λουτρόπολη των Θερμιών. 120 περίπου καλύβες, κατασκευασμένες από κάθε λογής υλικό φιλοξενούν μια ιδιαίτερη κοινότητα, αποτελούμενη από κυνηγούς και παραθεριστές. Ορισμένες απ' αυτές τις καλύβες είναι λουτρά ανοιχτά στον κόσμο. Οι υπόλοιπες είναι καταλύματα.

Σκοπός του Δήμου Παρανεστίου, στον οποίο ανήκει η περιοχή των λουτρών, είναι να την εκμεταλλευτεί τουριστικά, αντικαθιστώντας την παραγκούπολη με σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις και χώρους φιλοξενίας.

Η αντιπρότασή μας σε αυτήν την προοπτική του Δήμου, είναι η δημιουργία ενός νέου κτηρίου σε γειτνίαση με τον υπάρχοντα οικισμό, και παράλληλα η δημιουργία μέσα σ' αυτό,  μιας δεύτερης κοινότητας αλληλοεξαρτώμενης με την παλιά. Φιλοδοξούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στους ενοίκους της περιοχής, καθιστώντας τους μεν απαραίτητους στους δε.

Αν και ο οικισμός των Θερμιών έχει δημιουργηθεί ακολουθώντας  μια πολυετή, προσθετική λογική στη δομή του, εμείς επιλέξαμε να δημιουργήσουμε το νέο κτήριο αφαιρώντας τμήματα του γρανιτοειδούς βουνού (κάτι το οποίο επιτρέπει η γεωλογική του σύσταση σύμφωνα με το Ι.Γ.Μ.Ε.), ώστε οι χώροι που θα προκύψουν να γίνουν υποδοχείς των λειτουργιών που προτείνουμε.

Μια γραμμική πλατεία παράλληλη με το ρέμα που περνά δίπλα απ' τα Θερμιά, φιλοξενεί τις λουτρικές δραστηριότητες του συγκροτήματος. Η είσοδος και η έξοδος της πλατείας βρίσκονται μέσα στον παλιό οικισμό. Έτσι, η κίνηση στον νέο οικισμό συμπίπτει με την κίνηση των λουομένων, ενώ είναι αναγκαστική η επαφή με τον παλιό οικισμό κατά την είσοδο και την έξοδο από τις νέες εγκαταστάσεις.

Οι χώροι των λουτρών είναι κατασκευασμένοι από διάτρητη λαμαρίνα, ενώ οι λουτήρες προκύπτουν από την αφαίρεση τμημάτων γρανίτη και την επίστρωσή τους με ειδικό κονίαμα. Οι χωρικές ποιότητες που φέρει αυτή η πλατεία, έχουν προκύψει ύστερα από έρευνα στον παλιό οικισμό. 3 ποιότητες (θερμοκρασία νερού, πυκνότητα διάτρησης λαμαρίνας και βάθος νερού με διάφορες διαβαθμίσεις) δημιουργούν διαδοχικούς χώρους, πλάτους 2 μέτρων, καθένας εκ των οποίων γίνεται υποδοχέας του σώματος με διαφορετικό τρόπο.

Πέντε επιπλέον μικρότερες πλατείες, κάθετες στην προηγούμενη, δημιουργούν ανάμεσα τους τέσσερις βραχίονες βουνού. Οι βραχίονες δεν καλύπτονται με κάποιο υλικό, μιας και ο γρανίτης της περιοχής είναι τέτοιας ποιότητας που το επιτρέπει αυτό. Ακόμη και η φύτευση πάνω απ' αυτούς διατηρείται εν μέρει.

Μέσα στους βραχίονες και σε διάφορα ύψη, έχουν ανοιχθεί τρύπες, στις οποίες τοποθετούνται οι χώροι φιλοξενίας. Μικροί χώροι που φέρουν μόνο τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα από την χρήση των οποίων, ο επισκέπτης ολοκληρώνει τη λουτρική εμπειρία που του προσφέρουν ο παλιός και ο νέος οικισμός. Πέρα από τα δημόσια λουτρά, κάθε κατοικία έχει και το δικό της ατομικό λουτρό. Όλα αυτά τα λουτρά, με τον τρόπο που εντάσσονται στα δωμάτια, αιωρούνται εν μέρει πάνω από τις πέντε πλατείες.

Σε τρύπες μέσα στον γρανίτη έχουν τοποθετηθεί και το αυτοδιαχειριζόμενο εστιατόριο, η τραπεζαρία και το μικρό κατάστημα του συγκροτήματος, τα οποία απευθύνονται και στις δύο κοινότητες.

Το κτήριο που προτείνεται αποτελεί σίγουρα για κάποιους μια βίαιη επέμβαση στο φυσικό τοπίο. Από την άλλη όμως αποκαλύπτει και εντάσσει σε αυτό ένα στρώμα πληροφορίας του που βρίσκεται κρυμμένο. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με μια πτυχή της φύσης και των φυσικών διεργασιών που δύσκολα συναντά και μάλιστα συνδυασμένη με λειτουργίες και δραστηριότητες που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ξεχάσει.

 







 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital