ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(179.11) Walk the line

04 Μάιος, 2012

(179.11) Walk the line

Mια διαδρομή στις αλυκές Κίτρους.

English version


Φοιτήτριες: Δημητράκου Ιφιγένεια, Καραγκούνη Σάντυ
Επιβλέπουσα: Α. Αλεξοπούλου
Ημερομηνία παρουσίασης: Ιούνιος 2011
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης

 

 

Η αρχιτεκτονική επέμβαση αφορά στις Αλυκές του Κίτρους Πιερίας, έναν προστατευόμενο βιότοπο στο νοτιότερο άκρο του Θερμαϊκού Κόλπου, 18 km βορειοανατολικά της Κατερίνης. Αναλυτικότερα, πρόκειται για μια διερεύνηση πάνω στις χωρικές και εννοιολογικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρωπογενούς και  φυσικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, επιδιώξαμε  να ενισχύσουμε την προστασία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος μέσα από την ενθάρρυνση δραστηριοτήτων, που θα λειτουργούν συμβιωτικά με περιβάλλον και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου και του τοπίου.

Πρόθεση μας ήταν η επέμβαση μας να αποτελέσει μια αφορμή για εξερεύνηση και οικειοποίηση του φυσικού τοπίου. Πάνω σ' ένα νήμα, συμπαγές ή κατακερματισμένο, ο παρατηρητής έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει στοιχεία του χώρου. Ένα σύνολο διαφορετικών υφών, οπτικών και χωρικών ποιοτήτων "αρθρωμένων" σε μία πορεία, είναι η πρόταση μας για να βιώσει και αντιληφθεί κανείς την ποικιλομορφία του περιβάλλοντος μέσα από  συνέχειες, ασυνέχειες και αντιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση μας αποτελεί μια παρέμβαση η οποία χειρίζεται μέσω μιας διαδρομής τις διαφοροποιήσεις τεχνητού-φυσικού. Το όριο αυτό άλλοτε είναι δυσδιάκριτο και άλλοτε διαφοροποιείται σημαντικά. Η πορεία σχεδιάζεται σαν ένα νήμα που δένει τις διαφορετικές αυτές καταστάσεις. Διασχίζει το τοπίο πάνω σε ίχνη που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, ενώ όταν αυτό δεν συμβαίνει, αυτή κατακερματίζεται και αφήνει ίχνη, δημιουργώντας μια συνέχεια. Πάνω σ' αυτόν τον άξονα σχεδιάζονται τα σημεία στάσης και παρατήρησης που στη διάρκεια της πορείας εμφανίζονται ή κρύβονται προεξέχουν στο επίπεδο τοπίο ή βυθίζονται στην άμμο, υποχωρούν πίσω από τις αμμοθίνες ή δημιουργούν προβλήτες στη θάλασσα. Η εναλλαγή των υλικών, ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά του τοπίου, αποδίδει μία ποικιλία υφών και μας προκαλεί να πειραματιστούμε με τις διαφορετικές δομές που μπορεί το καθένα να δημιουργήσει. Στο σύνολό της η διαμόρφωση προσκαλεί τον επισκέπτη να εξερευνήσει τις οπτικές του τοπίου, συντροφεύοντας τον χωρίς να τον καθοδηγεί αυστηρά.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital