ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(184.11) Κέντρο Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

13 Μάιος, 2012

(184.11) Κέντρο Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Η πρόταση αυτή αφορά ένα χώρο τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Φράγκων και Βίκτωρος Ουγκώ.

English version


Φοιτήτρια : Σαρλάνη Χρυσαυγή
Επιβλέποντες: Κ.Τσουκαλά, C.Conenna
Σύμβουλοι: Π. Λαζαρίδης, Β.Βασιλειάδης, Μ.Βογιατζάκη, Σ.Λεφάκη
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ
Ημερομηνία παρουσίασης:  24 Ιουνίου 2011

 


κεντρική ιδέα

 

Ο χώρος επέμβασης παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον σύμφωνα με τις ανασκαφικές  έρευνες που έγιναν στο οικόπεδο. Πρόκειται για ένα πολυχώρο που περιλαμβάνει εργαστήρια τέχνης, μία βιβλιοθήκη, έναν εκθεσιακό χώρο, μία αίθουσα προβολών και ένα μικρό εστιατόριο-καφέ. Η πρόταση αποσκοπεί στη σταδιακή αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται από εμπορικά καταστήματα, κτίρια γραφείων και χώρους διασκέδασης με έντονη κινητικότητα το βράδυ.  Η ένταξη  του κτιρίου στον ιστό της πόλης επιτυγχάνεται μέσα από απλές και καθαρές μορφές, οι οποίες δένουν αρμονικά με τις υπάρχουσες όψεις των γειτονικών κτιρίων.

Το κτίριο διαφοροποιείται με την εισαγωγή ενός μεταλλικού διάτρητου πλέγματος  που επικαλύπτει το γυάλινο περίβλημά του. Βασιζόμενοι στην εξωτερική σκοπιά, η κατασκευή αποτελείται από δύο όγκους οι οποίοι συνδέονται με γέφυρες στον τρίτο και τέταρτο όροφο, επιτρέποντας την ανάγνωσή της ως ένα κτιριακό σύνολο. Η σύνθεση αφορά  μία μεταλλική κατασκευή (δομή). Η ορατότητα της βασικής δομής του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω των δύο εξωτερικών επιφανειών. Η πρώτη επιφάνεια-ένα γυάλινο περίβλημα-αποδίδει ένα αίσθημα ελαφρότητας και διαφάνειας, ενώ η δεύτερη επιφάνεια - ένα διάτρητο πλέγμα δημιουργεί τη ψευδαίσθηση μιας αέναης  κίνησης. Ο συνδυασμός γυαλιού και μετάλλου αποκαλύπτει μία μοντέρνα αισθητική υλικών  που τείνει στον εκσυγχρονισμό.

Μία βιοκλιματική προσέγγιση διαφαίνεται  μέσω  αυτών των δύο επιδερμίδων στις όψεις. Παρόλο που το γυαλί  συμβάλλει στην υπερθέρμανση του εσωτερικού χώρου, ο φυσικός αερισμός επιτυγχάνεται μέσω διαμπερών ανοιγμάτων στις γυάλινες επιφάνειες των όψεων, ενώ η δεύτερη επιδερμίδα προσφέρει ένα  κινητό μεταβαλλόμενο σύστημα σκίασης. Η διάτρητη μεταλλική επιφάνεια χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα, έτσι ώστε τα σκίαστρα να αναδιπλώνουν  ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο και τον προσανατολισμό του κτιρίου.

Μία από τις κύριες προθέσεις ήταν η διατήρηση και ανάδειξη  των ευρημάτων των ανασκαφών. Τα αρχαία βρέθηκαν σε βάθος πέντε μέτρων κάτω από τη στάθμη του ισογείου και υπολογίζεται ότι ανήκουν στην παλαιοχριστιανική, μεταβυζαντινή και υστεροβυζαντινή περίοδο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις κεραμοπλαστικής δραστηριότητας.

Μεταλλικές και γυάλινες επιφάνειες  πάνω από τα αρχαία σχεδιάστηκαν, δημιουργώντας διαδρομές που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρήσει τα αρχαία. Η προσβασιμότητα είναι εφικτή μέσω των κλιμακοστασίων που οδηγούν τον επισκέπτη από το ισόγειο στις διαδρομές, οι οποίες  βρίσκονται δύο μέτρα κάτω από αυτό.  Η πρόσβαση στα αρχαία εξυπηρετεί το σκοπό της προβολής της ιστορικής σημασίας του οικοπέδου και συγχρόνως το προτεινόμενο στατικό σύστημα  είναι σαφώς σχεδιασμένο,  έτσι ώστε να σέβεται το εύθραυστο αρχαιολογικό περιβάλλον.

Καθένας από τους δύο κτιριακούς όγκους φέρει ένα πανομοιότυπο στατικό σύστημα που αποτελείται από δύο πυλώνες. Αυτά τα στοιχεία στηρίζουν μία μεταλλική δοκό που έχει το ύψος ενός ορόφου. Κάθε πυλώνας (4x6μ) αποτελεί μία κατασκευή ενός συμπλέγματος κατακόρυφων και διαγώνιων υποστυλωμάτων (διατομής: 15εκ), η οποία ενσωματώνει την κατακόρυφη κίνηση. Περιλαμβάνονται επίσης οι σωληνώσεις των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Αυτό το σύστημα επιτρέπει σε κάτοψη τη διαμόρφωση ροϊκών χώρων σε κάθε όροφο, διευκολύνοντας την οργάνωση ευέλικτων πολιτιστικών χώρων. Η χωρική δομή κάθε ορόφου οργανώνεται από φορητά ελεύθερα πετάσματα. Ένας υπαίθριος  χώρος στον τρίτο όροφο δημιουργεί έναν προσβάσιμο εξωτερικό χώρο τους θερινούς μήνες. Το ισόγειο διαμορφώνεται από ένα συνδυασμό κενού και πλήρες. Μία ζώνη  γυάλινου πεζόδρομου στο πίσω μέρος του κτιρίου προσφέρει μία ευχάριστη διαδρομή και εξυπηρετεί ως πηγή φωτός στο χώρο κάτω από τη στάθμη του ισογείου. Τέλος, τα ανεξάρτητα, κεκλιμένα επίπεδα του στεγάστρου προσδίδουν μία  αίσθηση ελευθερίας στην αυστηρή οπτική του εξωτερικού κτιριακού όγκου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital