ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(198.11) Σχολή Θεάτρου στο Ναύπλιο

09 Ιούνιος, 2012

(198.11) Σχολή Θεάτρου στο Ναύπλιο

Η Σχολή θεάτρου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση της τέχνης και της επιστήμης της θεατρολογίας.


Φοιτητές : Μάρδας Βύρων, Παμφίλη Μιλένη
Επιβλέπων καθηγητής : Ησαΐας Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Σύμβουλος : Σερράος Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία  υποστήριξης : 4 Νοεμβρίου 2011

Η Σχολή θεάτρου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση της τέχνης και της επιστήμης της θεατρολογίας, να συνδυάζει δηλαδή την πρακτική και την επιστημονική μεθοδολογία, να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία, να οργανώσει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και να συμβάλλει στη μελέτη του θεάτρου σε διεθνές επίπεδο.

Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αφορά τη μελέτη κτηρίου για τη στέγαση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο λειτουργεί από το 2003 στην πόλη του Ναυπλίου ενοικιάζοντας κτήρια μέσα στην παλιά πόλη και διαμερίσματα πολυκατοικιών στη νέα πόλη για να καλύψει τις ανάγκες του, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι κατάλληλα για τον εργαστηριακό χαρακτήρα των περισσότερων μαθημάτων.

 

 

Με αφορμή τις συζητήσεις  που γίνονται για την απομάκρυνση του εμπορικού λιμένα από την πόλη του Ναυπλίου και τη μεταφορά του σε κάποιο φυσικό όρμο νοτιότερα, στην περιοχή της Καραθώνας και την εγκεκριμένη μελέτη για κατασκευή μαρίνας σκαφών αναψυχής στο βόρειο βραχίονα του λιμανιού, θεωρούμε δεδομένη την απομάκρυνση όλων των χρήσεων που σχετίζονται με το εμπορικό λιμάνι και προτείνουμε την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Ναυπλίου.

 

 

Η Σχολή τοποθετείται στο όριο παλιάς και νέας πόλης με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της μεταξύ τους σχέσης, σε ένα τμήμα της παραλίας το οποίο ανήκει στο σχέδιο πόλης και γειτνιάζει με κτήρια σχολείων και με το αθλητικό κέντρο, το εθνικό στάδιο και το σημερινό ιδιόκτητο κτήριο της σχολής, λειτουργίες με υπερτοπικό χαρακτήρα. Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης βασίζεται στην διαμόρφωση της συνέχειας του παραλιακού μετώπου της πόλης του Ναυπλίου, καθότι αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη και χαρακτηριστική εικόνα της φυσιογνωμίας της. Έτσι, προέκυψε η γραμμική ανάπτυξη του κτηρίου παράλληλα σε αυτό εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποφυγή της δημιουργίας οπτικού φράγματος και της παρεμπόδισης της θαλάσσιας αύρας να διεισδύσει μέσα στην πόλη. Στην ουσία  πρόκειται για μία δομή αιθριακού τύπου, η οποία εξασφαλίζει την ύπαρξη υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων στην καρδιά της σύνθεσης,  φυσική προέκταση των χώρων της, ιδιαίτερα των εργαστηρίων, κατά τους θερινούς μήνες. Τα αίθρια αυτά συναντώνται στην προέκταση σημαντικών δρόμων, αξόνων περιπάτου που συνδέουν την παλιά πόλη του Ναυπλίου με τη Σχολή, είτε διέρχονται μέσω αυτών και συνδέουν την παλιά πόλη με την υπόλοιπη διαμόρφωση.

 

 

Το κτηριολογικό πρόγραμμα της Σχολής Θεάτρου περιλαμβάνει τους χώρους που αφορούν αποκλειστικά τη σχολή όπως αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, αίθουσα χορού, εργαστήρι μουσικής, εργαστήρι γραμμικού και ελεύθερου -γραμμικού σχεδίου, διοίκηση και χώρους που μπορεί να χρησιμοποιεί και η πόλη. Τέτοιοι χώροι είναι το θέατρο της σχολής και εργαστήρι υποκριτικής και σκηνοθεσίας χωρητικότητας περίπου τετρακοσίων ατόμων, που αποτελεί και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της σχολής και μπορεί να φιλοξενεί θιάσους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ή και να χρησιμοποιείται από τα πολυάριθμα θεατρικά εργαστήρια που δρουν στην πόλη του Ναυπλίου, το εργαστήρι κινηματογράφου και ο κινηματογράφος, η βιβλιοθήκη, το αναψυκτήριο, το εστιατόριο με θέα τη θάλασσα. Αυτοί οι χώροι απαντώνται στους εγκάρσιους κτηριακούς όγκους και συνδέονται πάντοτε άμεσα με τους κόμβους εισόδων/κινήσεων.

 

 

Η χωροθέτηση των λειτουργιών γίνεται με βάση το διαχωρισμό των μαθημάτων σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες-τομείς που αποτελούν και τις τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις που επιλέγονται από τους φοιτητές κατά το τρίτο και τέταρτο έτος της φοίτησης τους:

- Τομέας Θεατρολογίας
- Τομέας Χορού
- Τομέας Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας
- Τομέας Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας

 

 

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο θέατρο της Σχολής, το οποίο αποτελεί ένα εργαστήριο όπου θα δοκιμάζεται κάθε βασική θεατρική αντίληψη, έναν χώρο μελέτης και έρευνας καθώς το θέατρο είναι μια τέχνη που απαιτεί τη διερεύνηση της. Επομένως θα πρέπει η δομή του να τείνει προς το προσαρμοζόμενο ή πειραματικό θέατρο στο οποίο η διάταξη δεν καθορίζεται από ένα στατικό αρχιτεκτονικό πλαίσιο αλλά από μία σύνθεση που καθορίζουν κάθε φορά το θεατρικό έργο, ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί, αλλά ταυτόχρονα,  να συνδυάζει όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες ενός σωστού κτηρίου γι' αυτό το σκοπό. Η έμπνευση της ιδιαίτερη μορφή του θεάτρου η οποία πρέπει να είναι διακριτή, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό κτίσμα κάθε πόλης, προκύπτει από τη γεωμορφολογία της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί στην επίτευξη της βέλτιστης ακουστικής.

Μας απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της ένταξης ενός σύγχρονου κτηρίου στο ευαίσθητο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον της πόλης. Δεν επιδιώχθηκε η μίμηση μορφών του παρελθόντος αλλά η δημιουργία ενός κτηρίου που ανήκει στην εποχή κατά την οποία σχεδιάζεται με στόχο να αποπνέει τη μαγευτική ατμόσφαιρα του τόπου. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια η κλίμακα της παλιάς πόλης, οι αναλογίες των κτισμάτων της, η σχέση κτιστού -άκτιστου να περάσουν μέσα στο κτήριό μας.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital