ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

11 Ιούλιος, 2012

(101.12) Project D24

Σύγχρονα καταφύγια - αστικοί αμυντικοί μηχανισμοί.Cry

English version

Φοιτητής: Τεγκελίδης Αδαμάντιος
Επιβλέπων καθηγητής: Αγγελιδάκης Ανδρέας
Σχολή: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης: Φεβρουάριος 2012

Περίληψη

"Το κτήριο είναι μια κριτική, ένα σχόλιο για το μέλλον της γειτονιάς μας σε λίγο καιρό από τώρα. Το project ακολουθεί μια σχεδιαστική πορεία αναφορικά με αρχιτεκτονικές κατασκευές που υλοποιήθηκαν σε περιόδους αναταραχών ή πολέμου. Οι συνθήκες καταστροφής που χαρακτηρίζουν τα προηγούμενα, πλέον μεταφέρθηκαν στον αστικό ιστό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναζήτηση νέων τρόπων επιβίωσης."

 

 

Η νέα πραγματικότητα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στο αστικό τοπίο της Αθήνας έδωσε τη δυνατότητα σε ένα από τα πιο πρωτόγνωρα ανθρώπινα συναισθήματα να αναβληθεί. Το συναίσθημα του φόβου. Άρνηση και αποστροφή προς το δημόσιο χώρο, επαναλαμβανόμενη εσωστρέφεια και υποτυπώδης κοινωνική ζωή σε περιορισμένους χώρους. Οι λόγοι που οδήγησαν ως εδώ είναι γνωστοί. Η αρχιτεκτονική αδυνατεί να ασχοληθεί εις βάθος με το πρόβλημα και να παρουσιάσει κάποια ικανοποιητική λύση. Και ο λόγος είναι ότι έχει αρχίσει και αυτή με τη σειρά της να ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά αυτών που την εξασκούν.

Μαζί με όλα όσα προανέφερα, πρέπει να προσθέσουμε και την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα. Αν και είναι δύσκολο για οποιονδήποτε μη σχετικό με οικονομικούς όρους να κατανοήσει τι πραγματικά συμβαίνει, όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με καταστάσεις που παράγονται από αυτό το νέο είδος ψυχρού πολέμου, το οποίο απειλεί να αναδιαμορφώσει ριζικά τα μέχρι τώρα εθνικά δεδομένα.

 

 

Αυτή ακριβώς η κρίση, έφερε για μια ακόμη φορά τη χώρα αντιμέτωπη με το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης, μια κατάσταση που ακόμα και σήμερα παραμένει άλυτη και δημιουργεί πολλά προβλήματα στο χώρο της πόλης. Το κράτος δεν φάνηκε ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στη νέα αυτή κατάσταση αλλά και εμείς οι ίδιοι λόγω των φόβων και της έλλειψης εμπειριών σε ανάλογα θέματα δε μπορέσαμε να συνυπάρξουμε μαζί τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πρώτα σημάδια «γκετοποίησης» στην Αθήνα με όλα όσα αυτά συνεπάγονται.

Ολόκληρη η θεματολογία του κτηρίου είναι μια κριτική, ένα σχόλιο για το πώς θα είναι το μέλλον της γειτονιάς μας σε λίγο καιρό από τώρα.

Λειτουργεί εν μέρει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ενός παλιότερου καταφυγίου με τη διαφορά ότι τα επίπεδα που λαμβάνουν χώρα οι κινήσεις και οι δραστηριότητες βρίσκονται κατά κύριο λόγο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους (σε αντίθεση με τα γνωστά "bunker" που βρίσκονται θαμμένα κάτω από τη γη). Στόχος του - στη σημερινή εποχή - είναι να «προστατέψει» τα μέλη μιας κοινότητας από την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο επίπεδο του δρόμου, του πρώτου επιπέδου (layer) της πόλης.

 

 

O σχεδιασμός συνολικά κινήθηκε σφαιρικά γύρω από σενάρια που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στο σήμερα αλλά και σε ένα πιο μακρύνω και δυσοίωνο μέλλον, ενώ πολλές από τις βασικές λειτουργίες κατευθύνθηκαν με βάση πληροφορίες που αντλήθηκαν από βιβλία επιβίωσης. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι μια δυνατότητα που δίνεται στην κοινότητα να διαχειρίζεται κάποιους χώρους με τον τρόπο που θέλει αυτή (δημόσια ή πιο ιδιωτικά) - υπάρχει δηλαδή εναλλακτική προγραμματική δυνατότητα.

Λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο, «μηχανικά», με την έννοια του ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβάλλει και να αντικαταστήσει διάφορα μέλη (κομμάτια) του με νέα.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ανανεώνεται διαρκώς αλλά και να επεκτείνεται μέσα στον αστικό ιστό, προσαρμόζοντας τη γεωμετρία του πάνω στις υπάρχουσες στέγες.

Υπό το πρίσμα αυτό, διάφορα μηχανικά στοιχεία, παρούσα κατά την κατασκευή ενσωματώνονται στο κτήριο και παίρνουν πρόσθετες χρήσεις αλλάζοντας «χαρακτήρα» κατά το ήμισυ.

Το σημείο παρουσιάζεται εδώ είναι χωρισμένο σε τρεις βασικές «νησίδες». Η πρώτη, περιλαμβάνει το τμήμα ασφάλειας και ελέγχου, χώρους στάθμευσης, προσωρινή αποθήκη, εγκαταστάσεις επικοινωνίας και προσωρινό εργοτάξιο. Η δεύτερη διαθέτει ιατρείο με σχετικό εξοπλισμό, χώρο δραστηριοτήτων για την κοινότητα (χώρο γυμναστηρίου και σκοποβολής με δυνατότητα παραλλαγών), μικρό εστιατόριο και χώρο μαθημάτων, διαλέξεων. Εκεί βρίσκεται επίσης ο βοηθητικός σταθμός ελέγχου, χώρος για ελικόπτερο και αποθηκευτικά κοντέινερ. Το τρίτο μέρος λειτουργεί σαν συνέχεια της δεύτερης νησίδας και διαιρείται σε μικρότερους χώρους με δυνατότητα μίσθωσης από τρίτους για τη δημιουργία πιο ιδιωτικών χώρων ενώ ενσωματώνει και τον γερανό που βοηθά στην εξάπλωση του καταφυγίου κατασκευαστικά αλλά και στις μεταφορά υλικών από και προς τα κτήρια του τετραγώνου.

 

 

Οι χρήστες μπορούν πατώντας την ένδειξη H.D. στον player να ενεργοποιήσουν ή απενεργοποιήσουν την υψηλή ποιότητα προβολής
greekarchitects.gr © 2012

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital