ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(110.12) Κατασκευή κατασκήνωσης στο Μεγάλο Λιβάδι της Σερίφου

28 Δεκέμβριος, 2012

(110.12) Κατασκευή κατασκήνωσης στο Μεγάλο Λιβάδι της Σερίφου

Μικρά σχέδια για μεγάλα όνειρα.

English version


Φοιτήτρια: Ζώη Ευρυδίκη
Επιβλέποντες καθηγητές: Αγγελής Γιώργος, Κόκκορης Πάνος, Πατρίκιος Γιώργος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: Νοέμβριος 2012

 

Το σενάριο βασίζεται στην  αλλοτρίωση του σύγχρονου λαϊκού ανθρώπου. Θεωρήσαμε μια κοινωνική δράση, την οποία όλα τα μέλη εποπτεύουν μέσω δημιουργικών διεργασιών και όχι καταναλωτικών.  Στον σκληρό τόπο της Σερίφου απαντώνται άπλετα πέτρινα και υπό κατάρρευση κελύφη, τα οποία θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη διδακτική κατασκευή προσωρινών καταλυμμάτων από ντόπιους αλλά και ξένους περιηγητές του νησιού, που επιθυμούν να μάθουν, να κριτικάρουν και να ερμηνεύσουν τους απανταχού αγώνες του τόπου, ακόμα και τις πανάρχαιες κατασκευαστικές αλήθειες.

Η κοιλάδα του Μεγάλου Λιβαδιού απλώνεται σε μήκος 1,2 χλμ. περίπου με κατεύθυνση βορειοανατολική-νοτιοδυτική. Ο όρμος, λόγω της γεωφυσικής του διαμόρφωσης και του προσανατολισμού του, προσβάλλεται σπάνια από  ανέμους.  Στις απότομες βραχώδεις ακτές λαμβάνουν χώρα οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις ,ενώ στον ομαλό μυχό του όρμου ο κυρίως, αλλά αραιοδομημένος, οικισμός. Τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια της διοίκησης της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας(κατασκευασμένα τα χρόνια 1869 -1875) συγκροτούν έναν ενιαίο γραμμικό πυρήνα επί του θαλάσσιου μετώπου, ενώ στις δύο πλαγιές της κοιλάδας, αναπτύχθηκαν τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών, συγκροτώντας τη μορφή του οικισμού σε σχήμα Π, το ελεύθερο εσωτερικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε για αγροτικές καλλιέργειες.

Το 1916 πραγματοποιήθηκε σ' αυτόν τον τόπο η πρώτη αιματοχυμένη απεργία στην Ελλάδα για το οκτάωρο, ενώ το ελληνικό εργατικό κίνημα βρισκόταν στα σπάργανα της δημιουργίας του.

Προκειμένου, να μπορέσει ο οικισμός να παραλάβει μια νέα χρήση προτείνεται η διάνοιξη δρόμου πίσω από το παραλιακό μέτωπo. Στη νότια πλαγιά προτείνεται η εγκατάσταση του συγκροτήματος, ενώ στο εσωτερικό του όρμου η εγκατάσταση των σκηνών.

Μέσω ενός προϋπάρχοντος δρόμου οδηγούμαστε στην άνω παρειά του οικοπέδου από την οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι κατασκευές. Πάνω στις εκσκαφές θα μπορούσαν να στήνονται σκηνές και στέγαστρα για την εξυπηρέτηση των αναγκών, όσο οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Κάθε χρόνο μπορεί να προστίθεται μια οικιστική μονάδα ή ένας κοινόχρηστος χώρος. Γι' αυτό ήταν απαραίτητη η αναζήτηση μιας δομής που θα διαθέτει προσθετική  ικανότητα. Όσον αφορά το συνθετικό περιεχόμενο, στοχεύουμε την ώσμωση των διάφορων κοινωνικών ομάδων  και την δυνατότητα αυτοδιαχείρησης της κατασκήνωσης.

Για να έχει το συγκρότημα προσθετική ικανότητα έπρεπε να διαθέτει μια τυποποιημένη οικιστική μονάδα, η οποία αναπαράγεται και αναγνωρίζεται εύκολα στο σύνολο του οικοπέδου. Ακολούθως, η βασική αρχή οργάνωσης του συγκροτήματος είναι η γραμμική ανάπτυξη ανεξάρτητων όγκων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σύνθεση αποτελείται από ένα μονοπάτι-περίπου 150 μ.-, το οποίο σαν ραχοκοκαλιά συνδέει και χωρίζει, οργανώνοντας  τις περιοχές των δραστηριοτήτων. Ο πεζόδρομος  παραλαμβάνει τις υψομετρικές διαφορές, άλλοτε με μια ομαλή ανάβαση με σκιές από δέντρα, άλλοτε με μια απότομη ανάβαση μέσω σκαλιών και άλλοτε με τη μορφή στεγασμένου διαδρόμου, ο οποίος ως ενδιάμεσος χώρος διαθέτει σχέσεις κίνησης-στάσης και φωτεινού -σκιερού.

Η ύπαρξη ημι-υπαίθριων χώρων και των χώρων διαμονής στα δώματα (που είναι ελεύθερα στεγαζόμενοι), με τις διάφορες χρήσεις που μπορούν να προσφέρουν, εμπλουτίζoυν εννοιολογικά τα στοιχεία του συγκροτήματος. Με αυτόν τον τύπο διαμονής αναζητήθηκε ένας χώρος ενδιάμεσος του κλειστού και της σκηνής, ο οποίος να εξυπηρετεί με τα δομημένα στοιχεία του και να χρησιμεύει με τα αδόμητα.

Η σύνθεση βασίζεται σε έναν κάνναβο 90*90 εκ.  Οι οροφές, όπου διαθέτουν αρκετά τετραγωνικά, είναι φυτεμένες με φρύγανα (εκτατικό φυτεμένο δώμα). Είναι αξιοσημείωτο ότι το υλικό κατασκευής, η πέτρα προσφέρει ένα σημαντικό βάθος στο περίβλημα των χώρων. Αυτό το βάθος προσφέρεται για επεξεργασία και ανάπλαση, προσδίδοντας μεταβατικά στοιχεία(ντουλάπια, κόγχες, καθίσματα κ.ά.) ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, το ιδιωτικό και το δημόσιο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital