ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(114.12) Content Management. Διαχείριση Περιεχομένων

12 Ιανουάριος, 2013

(114.12) Content Management. Διαχείριση Περιεχομένων

Μια τυπολογία για την επόμενη γενιά βιβλιοθηκών.

English version


Φοιτήτρια: Βλάσση Γεωργία
Επιβλέπων καθηγητής: Καλφόπουλος Απόστολος
Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης: Ιούλιος 2012

Μια νέα τυπολογία μέσα από οργανωμένες σειρές διαγραμμάτων.

Ο τρόπος που παράγεται και διαδίδεται η πληροφορία στην εποχή μας παραλλάσει τον παραδοσιακό τρόπο που αυτή συγκεντρώνεται και ταξινομείται καθώς και τη διαδικασία ανάκλησής της.

Μπροστά σε έναν νέο τύπο συλλογής, ταξινόμησης και αποθήκευσης της ψηφιακής πληροφορίας φαίνεται πως χρειάζεται να πάμε ένα βήμα μακρύτερα από την hybrid library όπου συνυπάρχουν έντυπα έγγραφα και ψηφιακές συλλογές  και να αναζητηθεί μια τυπολογία για τη νέα βιβλιοθήκη η οποία αφορά αποκλειστικά τον ψηφιακό κόσμο.

Η απουσία προηγούμενων γνωστών περιπτώσεων σε αυτό το πεδίο, ώθησε την εργασία εξαρχής στη σύνθεση μιας πρωτότυπης τυπολογίας μέσα από τη μελέτη κοντινών λειτουργικά πραγματοποιημένων παραδειγμάτων, τυπολογίες τυπικών βιβλιοθηκών, τη λογική των logistics σαν διαχειριστικό μέσο καθώς και τα λογικά διαγράμματα προγραμματιστικού κώδικα σαν λειτουργικό πλαίσιο.

 

 

Μέσα από τα παραπάνω αλλά και μέσα από κάποιες βασικές παραδοχές πάνω στη σύνθεση των ψηφιακών συλλογών και τη διαχείριση τους, διαμορφώθηκε μια λίστα χρήσεων που συνθέτει έναν οργανισμό ψηφιακής βιβλιοθήκης που πλαισιώνεται με χρήσεις υποστηρικτικές της κοινωνίας και της προώθησης της ψηφιακής γνώσης.

Όλη αυτή η διαδικασία χαράσσεται πάνω σε δυο αντίθετες πορείες που στοιχειοθετούν τα βασικά στάδια τόσο μετά την είσοδο των δεδομένων όσο και μετά την είσοδο των χρηστών. Το σημείο συνάντησής τους σηματοδοτεί τη διάδραση της πληροφορίας με τους χρήστες.

 

 

Για να περιγραφεί ολοκληρωμένα αυτός ο πληροφοριακός οργανισμός οι ανάγκες των εσωτερικών δικτύων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και μη μετρήσιμων ποιοτήτων που καθορίζουν την ταυτότητα του αναπτύχθηκαν σε μια σειρά διαγραμμάτων.

 

 

Έχοντας περιγράψει όσο πιο ολοκληρωμένα το εσωτερικό σύστημα της λειτουργίας της ψηφιακής βιβλιοθήκης, υπήρξε η ανάγκη για να αποκτήσει υπόσταση και άρα ένα κτιριακό υπόβαθρο για να υλοποιηθεί. Μια μακρά διαδικασία κριτικής διαλογής διαφόρων τύπων αστικών κενών κατέληξε στο γιαπί της Εμπορικής Τράπεζας στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Κατούνη στην περιοχή των Λαδάδικων στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Η επέμβαση στον ξυλότυπο του κτιρίου με αφαίρεση ολόκληρων ορόφων, τμημάτων πλακών και κλιμακοστασίων αλλά και προσθήκη νέων εξωτερικών κλιμακοστασίων ήταν απαραίτητη για να αποκτήσει χαρακτηριστικά δημόσιου κτιρίου.

Μετά τη χωροθέτηση των χώρων που είχε καθορίσει η λειτουργική πορεία της προαναπτυχθείσας τυπολογίας, έπρεπε να αναμορφωθούν τα εσωτερικά διαγράμματα εξαιτίας των περιορισμών που έθετε το υπόβαθρο με τα κατακόρυφα στατικά του στοιχεία, το περίγραμμα του κτιρίου και τα κλιμακοστάσια του.

 

 

Η χωροθέτηση των χρήσεων επέβαλλε κατά περιοχές την προέκταση τους πέρα του περιγράμματος του υποβάθρου δημιουργώντας εξοχές στις επιφάνειες των όψεων του που αυτοοργανώνουν τη γεωμετρία της εξωτερικής εμφάνισής του. Το τελικό σύνολο είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των εσωτερικών δικτύων του συναρτήσει της μετάφρασης των ποιοτικών διαγραμμάτων σε χειρισμούς κυκλοφορίας, οπτικής συνδεσιμότητας, διασφάλισης μη προσβασιμότητας και τελικά της κάλυψής του με πλέγμα ικανό να προστατέψει το εσωτερικό περιβάλλον και τους χρήστες του κτιρίου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

     

    GreekArchitects Athens

    Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

    Powered by Intrigue Digital