ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(120.12) Μελέτη στοιχειώδους καταλύματος με στοιχεία ανοικτής προκατασκευής

27 Ιανουάριος, 2013

(120.12) Μελέτη στοιχειώδους καταλύματος με στοιχεία ανοικτής προκατασκευής

Η διπλωματική εργασία, πραγματεύεται τη μελέτη ενός καταλύματος, που καλύπτει τις ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαβίωση μιας τετραμελούς ελληνικής οικογένειας.

English version


Φοιτητής: Αντωνάκης Κων/νος
Επιβλέπων καθηγητής: Τριανταφυλλίδης Γιώργος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 6/7/2012

 

 

Ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα την ευκολία κατασκευής, το μικρό χρόνο εκτέλεσης, τη διατήρηση του κοστολογίου σε χαμηλό επίπεδο και την ευχάριστη διαμονή των ενοίκων.

Το βιοκλιματικό προφίλ της κατοικίας περιλαμβάνει, μεγάλα κατακόρυφα ανοίγματα στον άξονα Ανατολής-Δύσης, για την εισχώρηση του φυσικού φωτισμού σε μεγαλύτερο βάθος του καταλύματος, τα οποία έχουν τη δυνατότητα τμηματικής ανισοϋψούς ανάκλησης, για τη δημιουργία ελεγχόμενου ρεύματος αέρα με στόχο τον φυσικό αερισμό της κατοικίας. Η έλλειψη συγκεκριμένου οικοπέδου-τοποθεσίας, άρα προσδιορισμού της επικρατούσας διεύθυνσης του ανέμου, οδήγησε στη δημιουργία οριζόντιου ανοίγματος και προς το Βορρά, για να γίνει εκμετάλλευση των τοπικών ανέμων κατά περίπτωση. Ο φυσικός φωτισμός και αερισμός ενισχύονται και από δύο παράθυρα οροφής.

Ένα μεγάλο άνοιγμα προς τον Βορρά, με τις κατάλληλες θερμομονωτικές προδιαγραφές, εξασφαλίζει το επιθυμητό φώς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στον καθιστικό χώρο. Η προστασία των Νότιων ανοιγμάτων εξασφαλίζεται από ένα πρόβολο και την τοποθέτηση διάτρητης λαμαρίνας ρολό, που αποκόπτει ολόκληρη την υπεριώδη UV. Οι εξωτερικοί υαλοπίνακες των ανοιγμάτων σε Ανατολή-Δύση, είναι Φασματικά επιλεκτικοί (Solar control) επιτυγχάνοντας συνθήκες θερμικής άνεσης Χειμώνα-Καλοκαίρι στο εσωτερικό του καθιστικού.

Η μονόριχτη στέγη, παρέχει τη δυνατότητα συλλογής των βρόχινων υδάτων και αποθήκευσής τους σε κατάλληλη δεξαμενή για κηπευτική χρήση.

Το ερευνητικό θέμα με τίτλο "ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΉ" που προηγήθηκε της διπλωματικής, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της μεθόδου κατασκευής του καταλύματος που είναι η προκατασκευαστική μέθοδος.

Το κατάλυμα έχει θεμελίωση και πλάκα δαπέδου από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικό φέρων οργανισμό που αποτελείται από δύο άκαμπτα πλαίσια, τοίχους πλήρωσης και οροφή από Panels ελαφρομπετού και εσωτερικά επενδύεται με φύλλα OSB (λεπιδοσανίδες).

Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη σχεδιαστική βαρύτητα στον χώρο του καθιστικού, όπου τα μεγάλα ανοίγματα εξαλείφουν τα "όρια" οπτικά και χωρικά, που "επιβάλει" το κέλυφος στους ενοίκους , ενοποιώντας κατά μία έννοια το εξωτερικό περιβάλλον, με τον εσωτερικό χώρο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital