ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(134.12) Διαμόρφωση τοπίου: μέσω διαδρομών σύνδεσης και διάδρασης στην δυτική τάφρο Χανίων

23 Φεβρουάριος, 2013

(134.12) Διαμόρφωση τοπίου: μέσω διαδρομών σύνδεσης και διάδρασης στην δυτική τάφρο Χανίων

Αντικείμενο σχεδιασμού αποτέλεσε η συρραφή της παλιάς και της νέας πόλης των Χανίων μέσω του κενού εγκαταλελειμμένου τοπίου της Δυτικής τάφρου.


Φοιτήτρια: Φιλιπποπούλου Στέφη
Επιβλέπων καθηγητές: Βαρουδάκης Αριστομένης, Ουγγρίνης Κωστής
Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 20 Μαρτίου 2012

 

 

Αφορμή για την παρούσα διπλωματική εργασία αποτέλεσε η προβληματική γύρω από την υπόσταση του κενού εγκαταλελειμμένου χώρου στην αστική δομή της πόλης. Όντας "κενοί" χαρακτηρίζονται από την απουσία του δομημένου, του σχηματοποιημένου και του προκαθορισμένου. Παράλληλα, χάνονται ανάμεσα στις δομημένες μονάδες με αποτέλεσμα οι περιπατητές των πόλεων να αδυνατούν να αντιληφθούν την υπόστασή τους.

Η Δυτική Τάφρος Χανίων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος κενού  τοπίου που διαχωρίζει την παλιά με τη νέα πόλη. Αποτελεί τμήμα της ενετικής οχύρωσης και κατ' επέκταση τοπόσημο και βασικό στοιχείο προσανατολισμού της πόλης. Στόχο αυτής της εργασίας αποτέλεσε, η ενεργοποίηση και ταυτόχρονα η επανένταξή αυτού του τοπίου στους μηχανισμούς της πόλης, μέσω σχεδιαστικών εργαλείων 'σύνδεσης' και 'απορρόφησης'. Συγκεκριμένα, η σύνδεση αφορά μια εξωτερική πορεία συρραφής των δύο πόλεων και η απορρόφηση την αντιληπτική προσέγγιση του κενού τόπου δημιουργώντας πολλαπλές δραστηριότητες.

Εντοπίζονται τρία αμήχανα-αδρανή σημεία ένωσης διαφορετικών μετώπων που περιβάλλουν την τάφρο. Ο σχεδιασμός βασίζεται στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου χώρου ροής με παράλληλο μετασχηματισμό των αδρανών αυτών σημείων σε κόμβους σύνδεσης των διαφορετικών μετώπων.

Ο ενδιάμεσος χώρος ροής αποτελείται από διαδρομές σύνδεσης και διάδρασης βασισμένες στη σχέση παρατηρητή και δράστη. Η διαμόρφωση του εδάφους σε πολλαπλά επίπεδα εξυπηρετεί τόσο την ομαλή είσοδο στο σύστημα όσο και τη δημιουργία επιμέρους σχέσεων μεταξύ των δυο υπαρκτών ορίων (επίπεδο νέας πόλης-οχύρωσης). Δημιουργούνται πολλαπλά σκηνικά, ενισχύοντας έτσι, τη σχέση παρατηρητή και δράστη καθ' όλο το μήκος της τάφρου. Οι διαδρομές διαμορφώνουν μονοπάτια «γρήγορης κίνησης» που οδηγούν στους κόμβους σύνδεσης των διαφορετικών μετώπων, καθώς και «αργής κίνησης» που λειτουργούν ως εσωτερικές πορείες οδηγώντας σε τμήματα δραστηριοτήτων. Τα τμήματα αυτά παρουσιάζονται ως εκτροπές της «αργής κίνησης» και αφορούν τη διαδραστικότητα του περιπατητή. Οργανώνονται σε πλατώματα συγκέντρωσης, υποδομές δραστηριοτήτων, προγραμματισμένες χρήσεις-λειτουργίες και περιοχές φύτευσης.

Συμπερασματικά, η εναλλαγή των πολλαπλών αυτών σχέσεων εξυπηρετεί τη μετατροπή του κενού ανενεργού χώρου σε έναν τόπο συμβάντων.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital